ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΜΑ
Ασθενείς με σοβαρή μορφή άσθματος συχνά δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα εν μέσω μιας ασθματικής κρίσης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί συμβαίνει αυτό και δίνουν την ελπίδα ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέα θεραπεία που θα δρα πιο αποτελεσματικά σε αυτούς τους ασθενείς.
Το άσθμα είναι μια κατάσταση σχετικά συχνή και δυσκολεύει αρκετούς ανθρώπους παγκοσμίως. Ειδικότερα, σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό εκτιμώνται περίπου στα 300 εκατομμύρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό αντιστοιχεί σε πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ το 5-10% αυτών έχουν μάλιστα τη σοβαρή μορφή. Στη Ελλάδα, το 8,6% του γενικού πληθυσμού έχει άσθμα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Το παιδικό άσθμα το γνωρίζω καλά. Συνήθως με έπιανε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, κυρίως τον χειμώνα, και ο βήχας ήταν τόσο έντονος που τις περισσότερες φορές δεν με άφηνε να κοιμηθώ. Η πνευμονολόγος μού είχε συνταγογραφήσει εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (εισπνοές δηλαδή) και απ' ότι θυμάμαι πότε με βοηθούσαν και πότε όχι. Ευτυχώς, όμως, ήταν μια ελαφριά μορφή άσθματος.
Ωστόσο, ασθενείς με σοβαρή μορφή άσθματος μπορεί να μην ανταποκρίνονται σε φάρμακα κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Rutgers ανακάλυψε τώρα το γιατί.
Φάρμακα για το άσθμα: Τι δείχνει η έρευνα
Η έρευνα επικεντρώθηκε στο εξής: ενώ τα κορτικοστεροειδή είναι αρκετά αξιόπιστα για τη μείωση του οιδήματος και του ερεθισμού στους αεραγωγούς των ατόμων με μέτρια μορφή άσθματος, οι ίδιες ακριβώς θεραπείες μπορεί να αποτύχουν μεταξύ των ασθενών με σοβαρό άσθμα εν μέσω κρίσης.
Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι τα άτομα με πιο σοβαρή μορφή άσθματος παράγουν ειδικές ουσίες στους αεραγωγούς (ή αλλιώς βρόγχους) τους κατά τη διάρκεια των κρίσεων άσθματος που εμποδίζουν τα φάρμακα να δράσουν και να τους βοηθήσουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα δύο διαφορετικοί αυξητικοί παράγοντες ενεργοποιούνται στους αεραγωγούς των ασθενών με σοβαρό άσθμα καθώς εισπνέουν κορτικοστεροειδή (τα οποία συνήθως χορηγούνται σε τέτοιου είδους κρίσεις). Σε αυτό το σημείο να κάνουμε την απαραίτητη σημείωση: οι αυξητικοί παράγοντες είναι φυσικές ουσίες που διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και συμβάλλουν στη ρύθμιση πολλών κυτταρικών διεργασιών.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι όταν κάποιος ασθενής με σοβαρή μορφή άσθματος εισπνέει κορτικοστεροειδή, στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το επιθυμητό. Επιστημονικά αυτό το εξηγούν ως εξής: προάγεται η έκκριση του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών (FGF) και του αυξητικού παράγοντα σχηματισμού κοκκιοκυτταρικών αποικιών (G-CSF) στα κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο συγγραφέας της μελέτης Reynold Panettieri Jr., καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson του πανεπιστημίου Rutgers των ΗΠΑ, «Πιστεύουμε ότι αυτή η αντίδραση εξηγεί γιατί οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν ανταποκρίνονται σε μια τέτοια συμβατική θεραπεία».
Η σημασία της έρευνας έγκειται στο ότι αφού εντοπίστηκε η αιτία για την οποία δεν δρουν τα φάρμακα σε ασθενείς με ασθματική κρίση, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο φάρμακο που θα δρα πιο αποτελεσματικά σε ασθενείς με σοβαρή μορφή άσθματος.