ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΕΡΙ
Νέα μελέτη που παρακολούθησε για αρκετούς μήνες άτομα που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 κατέληξε σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα.
Αν έχεις μικρά παιδιά, θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει πως οι παιδίατροι επιλέγουν κάθε φορά διαφορετικό χέρι για να τους κάνουν τα εμβόλια. Αυτό συνήθως γίνεται για να μην επιβαρύνεται το ίδιο χέρι αν τυχόν προκληθεί τοπικά κάποιο πρήξιμο ή ερεθισμός. Ωστόσο, νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα σημαντικό λόγο για να αλλάζουμε χέρια σε κάθε εμβόλιο, ανεξάρτητα από το αν είμαστε παιδιά ή όχι.
Σύμφωνα με δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας του Oregon Health & Science University στην Journal of Clinical Investigation, η εναλλαγή χεριών για κάθε δόση εμβολίου κατά της Covid ενδεχομένως οδηγεί σε μεγαλύτερη ανοσία, έναντι του εμβολιασμού πάντα στο ίδιο χέρι.
Γιατί να κάνουμε εμβόλια σε διαφορετικό χέρι κάθε φορά
Η μελέτη ασχολήθηκε με άτομα που έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου για Covid-19 της Pfizer BioNTech. Από τους 950 ενήλικες που συμμετείχαν, οι 507 έλαβαν τουλάχιστον δύο δόσεις στο ίδιο χέρι, ενώ οι 440 σε διαφορετικό. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις ανοσολογικές τους αντιδράσεις για 14 μήνες μετά τον εμβολιασμό και διαπίστωσαν ότι η ομάδα που εμβολιάστηκε σε δύο διαφορετικά χέρια εμφάνισε καλύτερη ανοσία και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Marcel E. Curlin, είπε ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά είναι πιθανό να σχετίζεται με τον σχηματισμό μνήμης και πολλαπλών, αντί για μεμονωμένων, λεμφοειδών κέντρων. Με λίγα λόγια, η εναλλαγή χεριού ανά δόση ενεργοποιεί νέες ανοσολογικές αποκρίσεις σε διαφορετικούς λεμφαδένες.
Επιστήμονες εκτός της συγκεκριμένης έρευνας, βέβαια, σχολιάζοντας το παραπάνω αποτέλεσμα τόνισαν ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι η ανοσολογική απόκριση είναι μια πολύπλευρη, πολύπλοκη διαδικασία, που μπορεί να μετρηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Αυτή η μελέτη μέτρησε μόνο ένα συστατικό αντισωμάτων που επηρεάζει τη συνολική ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου σε ένα παθογόνο».
Παλαιότερη μελέτη του 2023 είχε καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα, διαπιστώνοντας πως ο εμβολιασμός στο ίδιο χέρι προετοιμάζει καλύτερο το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκείνη, όμως, είχε ελέγξει τους συμμετέχοντες μόλις δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση των εμβολίων και όχι σε βάθος χρόνου.
Μια σημαντική εξέλιξη για τα εμβόλια γενικότερα
Γίνεται σαφές, όπως τονίζει και ο Dr. Curlin, ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της ομάδας του. Αν όμως οδηγήσουν στο ίδιο συμπέρασμα, θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που σίγουρα θα οδηγήσει σε αλλαγές στην κλινική πρακτική της χορήγησης εμβολίων.
Αυτά θα είναι πραγματικά καλά νέα για τα άτομα που παρουσιάζουν μικρή ανταπόκριση στα εμβόλια, μα και για όλους όσοι εμβολιάζονται, καθώς έτσι θα προστατεύονται ακόμα περισσότερο από τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου, αν κολλήσουν.
Επιπλέον, βάσει αυτού του αποτελέσματος, έχει νόημα να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων πολλαπλών δόσεων όταν χορηγούνται σε διαφορετικά χέρια, ακόμα και αυτών που προορίζονται για μικρά παιδιά.