iStock

ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ COVID-19 ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Γιατί σε ορισμένους ανθρώπους τα συμπτώματα της γρίπης ή της Covid-19 επιμένουν για μέρες ή εβδομάδες μετά τη νόσηση; Είναι φυσιολογικό και πότε θα πρέπει κανείς να ανησυχήσει;

Η τελευταία φορά που νόσησα με γρίπη Α ήταν τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν και ομολογώ ότι χρειάστηκα αρκετές μέρες μέχρι να συνέλθω πλήρως. Για την ακρίβεια, έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον πέντε μέρες για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα που με κατέβαλαν περισσότερο, όπως ο πυρετός και οι μυϊκοί πόνοι, και τουλάχιστον οκτώ για να σταματήσει ο βήχας μου. «Θα σου πάρει δύο εβδομάδες για να αναρρώσεις πλήρως», μου είχε πει καλή φίλη που εργάζεται στον τομέα της υγείας και είχε περάσει κάτι αντίστοιχο πριν από μερικούς μήνες.

Όπως όλα δείχνουν, δεν είμαι το μοναδικό άτομο που αντιμετώπισε μια τέτοια κατάσταση. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον βήχα ή τη ρινική καταρροή μετά τη νόσηση με γρίπη ή Covid-19, παρά το γεγονός ότι τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρούν.

Κάποιοι πάλι, ενώ φαίνεται ότι αναρρώνουν ομαλά, παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους επανέρχονται μερικές μέρες αργότερα. Μήπως, τελικά, αυτή η εξέλιξη δεν είναι και τόσο περίεργη ή σπάνια; Και τι υποδηλώνει;

γρίπη
iStock

Αρρωσταίνουμε πλέον συχνότερα;

Ένα κομβικό ερώτημα το οποίο –στον κύκλο μου τουλάχιστον– συζητήθηκε αρκετά τις γιορτές (μιας και όλοι είχαμε κολλήσει κάποιον ιό) είναι το αν και γιατί αρρωσταίνουμε πλέον συχνότερα. Η απάντηση περιλαμβάνει διάφορες πιθανές εξηγήσεις.

Όπως ανέφεραν ειδικοί στο αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων NBC News, πολλοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αναπνευστικές νόσους αυτόν τον χειμώνα επειδή δεν είχαν έρθει αντιμέτωποι με πρόσφατη λοίμωξη ούτε είχαν εμβολιαστεί. Άλλοι πάλι μπορεί να έχουν πάθει αλλεπάλληλες λοιμώξεις που συγχέονται με παρατεταμένα συμπτώματα.

Επίσης, επειδή η απομόνωση που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιβράδυνε την εξάπλωση πολλών ιών, ορισμένοι άνθρωποι δεν εκτέθηκαν στη γρίπη ή στον RSV (τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκάλεσε μειωμένη ανοσία, η οποία καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη μόλυνση.

Μια άλλη εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι επειδή κυκλοφορούν ταυτόχρονα οι ιοί της Covid-19, της γρίπης και του RSV, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε συγκριτικά με προηγούμενους χειμώνες. Υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να κολλήσουμε περισσότερους από έναν ιούς ταυτόχρονα.

γρίπη
iStock

Είναι φυσιολογικό τα συμπτώματα της γρίπης να επιμένουν ή να επανεμφανίζονται;

Τα συμπτώματα που εξαφανίζονται και στη συνέχεια επανεμφανίζονται μπορεί να αποτελούν μέρος της ίδιας ιογενούς λοίμωξης, δήλωσε ο Δρ Donald Yealy, επικεφαλής γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Pittsburgh. «Μπορεί να έχετε μια αρχική λοίμωξη, να αρχίσετε να καλυτερεύετε και στη συνέχεια να έχετε κάποια επανεμφάνιση – με άλλα λόγια, επανεμφάνιση των συμπτωμάτων καθώς αναρρώνετε», εξήγησε. «Οι άνθρωποι μπορεί να το μπερδέψουν αυτό με δύο ξεχωριστές λοιμώξεις».

Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι δεν αποκλείεται να αισθάνεται κανείς άρρωστος αρκετές εβδομάδες μετά τη νόσηση ή να έχει συμπτώματα όπως ο βήχας. «Αυτός ο βήχας μετά από ιογενή λοίμωξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο είναι ακόμα δυνητικά σε θέση να μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλους. Είναι απλώς ένα κατάλοιπο της προηγούμενης λοίμωξης», δήλωσε η Δρ Molly Fleece, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων μπορεί να χρειαστεί αρκετό καιρό για να αναρρώσει πλήρως. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο βήχα ή δύσπνοια για τουλάχιστον 18 μήνες. Επίσης, μια ανάλυση ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μπορούν να οδηγήσουν σε βήχα, πόνο στο στομάχι και διάρροια για περισσότερο από έναν μήνα μετά την αρχική μόλυνση. Η ίδια έρευνα υποδηλώνει ότι ορισμένοι –αν και όχι όλοι– οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις από κρυολογήματα, γρίπη ή πνευμονία.

γρίπη
iStock

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Γενικά, συνιστάται από τη στιγμή που θα εμφανίσετε συμπτώματα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε την ασθένεια, ιδιαίτερα αν έχετε υποκείμενα νοσήματα.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Επίσης, το ίδιο να κάνετε εάν έχετε υψηλό πυρετό που επιμένει για αρκετές ημέρες ή εάν ο πυρετός σας επανέλθει μετά από μια σύντομη βελτίωση. Τέλος, εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα ή έχετε μπει σε ένα πρόγραμμα θεραπείας και τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται όπως αναμένεται, και σε αυτή την περίπτωση καλέστε γιατρό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.