ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΩΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ;
Αν το «κρυώνω» αποτελεί το μότο σου κάθε χειμώνα, σου έχουμε 10 πιθανούς λόγους που μπορεί να σου συμβαίνει αυτό, ακόμα κι όταν βρίσκεσαι σε ζεστό χώρο.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στο γραφείο έχουμε 24 βαθμούς και τα χέρια μου είναι κρύα. Πριν λίγο σβήσαμε το καλοριφέρ, γιατί οι συνάδελφοι έσκαγαν, οπότε τώρα ίσως ρίξω κάτι πάνω μου. Καλώς ή κακώς, τις περισσότερες ώρες της ημέρας κρυώνω και, δεδομένου ότι κάποιο παθολογικό πρόβλημα δεν φαίνεται να έχω, ψάχνω εδώ και καιρό το γιατί.
Ξέρω πως δεν είμαι η μόνη που υποφέρει με το κρύο. Υπάρχουν άνθρωποι με το σύνδρομο «Ρεϊνό» που τα άκρα τους μουδιάζουν και αλλάζουν χρώμα. Στη δική μου περίπτωση τον χειμώνα κρυώνω ολόκληρη, από πάνω μέχρι κάτω, ενώ ακόμα και τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, σπάνια θα παραπονεθώ ότι σκάω. Δεν θα μπορούσα να ζω σε βόρεια χώρα με τίποτα…
Τι συμβαίνει, όμως;
Πιθανές αιτίες που μπορεί να κρυώνεις συνέχεια
Οι αιτίες που κανείς κρυώνει εύκολα ή συχνά μπορεί να συνδέονται με κάποια αδιάγνωστη πάθηση ή μπορεί να έχουν να κάνουν με το βάρος ή τον τρόπο ζωής του ατόμου. Σε κάθε περίπτωση, αν η κατάσταση αυτή σε προβληματίζει, μην αμελήσεις να το συζητήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να σου προτείνει να κάνεις συγκεκριμένες εξετάσεις που ίσως οδηγήσουν και στην επίλυση του προβλήματος.
Έτσι, αν κρυώνεις συνέχεια μπορεί να:
Υποφέρεις από ανορεξία
Η νευρική ανορεξία συχνά προκαλεί δυσανεξία στο κρύο. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτή τη διατροφική διαταραχή φοβούνται να πάρουν βάρος, με αποτέλεσμα να έχουν ακραίες συμπεριφορές απώλειας βάρους, όπως υπερβολική δίαιτα και άσκηση. Το χαμηλό σωματικό βάρος και η απώλεια μυών κάνουν τα άτομα με νευρική ανορεξία ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Κρυώνεις πιο εύκολα αν έχεις χαμηλό σωματικό βάρος
Ακόμα και από ανορεξία να μην υποφέρεις, αν το βάρος σου είναι αρκετά χαμηλό (π.χ. έχεις ΔΜΣ κάτω από 18.5) είναι πιθανό να κρυώνεις πιο εύκολα γιατί σου λείπει επαρκές λίπος που θα λειτουργούσε ως «μόνωση» στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, ο λιγότερος λιπώδης ιστός δεν παράγει και επαρκή θερμότητα για να σε ζεστάνει.
Έχεις κάποια πάθηση σχετική με το σάκχαρο στο αίμα
Η περιφερική νευροπάθεια, η οποία καταστρέφει τα νεύρα στα χέρια και τα πόδια, είναι μια επιπλοκή του υψηλού σακχάρου στο αίμα, αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά. Επίσης, η υπογλυκαιμία ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ρίγη. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία αν λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης ή δεν τρώνε αρκετούς υδατάνθρακες.
Η αφυδάτωση
Το να μην μπορείς να ζεσταθείς ίσως αποτελεί σημάδι ότι πρέπει να πίνεις περισσότερο νερό (ίσως το έχεις νιώσει έπειτα από ένα βράδυ κραιπάλης με αλκοόλ). Το νερό, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αποτελεί πάνω από τα δύο τρίτα του σωματικού βάρους, οπότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να αναπληρώνεται.
Ο υποθυρεοειδισμός
Το να κρυώνεις συνέχεια είναι ένα κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής σου εκκρίνει χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης. Τότε ο μεταβολισμός επιβραδύνεται χωρίς το σωστό επίπεδο θυρεοειδικών ορμονών, εμποδίζοντάς σε να παράγεις αρκετή θερμότητα. Είναι πολλά άτομα που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό, οπότε έχει νόημα να κάνεις τις σχετικές εξετάσεις.
Η σιδηροπενική αναιμία
Η σιδηροπενική αναιμία είναι από τους πιο συνηθισμένους ένοχους αν κρυώνεις πολύ. Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα για να παράγουν θερμότητα. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό και να σε κάνει να νιώθεις κρύο. Στις εξετάσεις, λοιπόν, που είπαμε παραπάνω, έλεγξε και τον σίδηρό σου.
Η έλλειψη ύπνου σε κάνει να κρυώνεις
Σίγουρα το έχεις νιώσει έπειτα από ένα μεγάλο ξενύχτι ή αν πρέπει να ξυπνάς πολύ νωρίς για δουλειά. Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει άρθρο, επειδή η έλλειψη επαρκούς ύπνου είναι ολέθρια για το νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Εξάλλου, έρευνα έχει δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό και αυτό να οδηγήσει σε αίσθημα κρύου.
Κακό κυκλοφορικό
Ένα πρόβλημα στην κυκλοφορία που εμποδίζει το αίμα να φτάσει στα άκρα μπορεί να ευθύνεται αν νιώθεις τα χέρια και τα πόδια σου κρύα, μα άλλα μέρη του σώματος αισθάνονται ζεστά. Αυτό συνδέεται και με το σύνδρομο «Ρεϊνό» που λέγαμε παραπάνω.
Η περιφερική αρτηριακή νόσος
Η περιφερική αρτηριακή νόσος συμβαίνει όταν συσσωρεύονται λιπαρές ουσίες στις περιφερικές αρτηρίες -οι οποίες παρέχουν αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα- με αποτέλεσμα να στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος. Η έλλειψη ροής αίματος μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος. Τα άτομα με τη νόσο αυτή μπορεί να παρατηρούν ότι το ένα πόδι τους είναι πιο κρύο από το άλλο.
Έλλειψη βιταμίνης Β12
Αν δεν καταναλώνεις αρκετή βιταμίνη Β12 -περίπου 2,4 μικρογραμμάρια ημερησίως χρειάζεται ο μέσος ενήλικας- μπορεί να σου προκαλέσει αναιμία και αυτό να σε κάνει να κρυώνεις.