Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΛΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ;

Έχεις μάθει να συνοδεύεις τη βόλτα για μπάνιο με δροσερά κοκτέιλ; Μάθε γιατί είναι καλύτερο να αποφεύγεις τον συνδυασμό αλκοόλ και ζέστης.

Ετοιμάζεσαι για εξόρμηση στη θάλασσα. Αν είσαι τύπος οργανωτικός, τότε ανάμεσα στην ομπρέλα, τις καρέκλες και τα αντηλιακά θα υπάρχει και το κλασικό μπλε ή λευκό κούλερ που θα έχει τιγκάρει με πάγο, νερό και μπίρες. Αν δεν είσαι τέτοιος τύπος, τότε αφού τακτοποιηθείς στις ξαπλώστρες, θα παραγγείλεις είτε κρύο καφέ είτε κάποιο δροσερό κοκτέιλ.

Όμως, όσο θα μείνεις κάτω από τον καυτό ήλιο, καλύτερα να αποφύγεις το αλκοόλ, μιας και οι επιπτώσεις του στην υγεία μπορούν να ενισχυθούν λόγω ζέστης. Η διαιτολόγος Julia Zumpano γράφει στην ιστοσελίδα της Cleveland Clinic για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει ο συνδυασμός αυτός.

Συνδυάζοντας τη ζέστη με αλκοόλ

– Ο κίνδυνος αφυδάτωσης

Κάθε φορά που βρίσκεσαι έξω στη ζέστη για παρατεταμένες περιόδους κινδυνεύεις από αφυδάτωση και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο. Πώς; Κατ' αρχάς, η κατανάλωση μπίρας, κρασιού ή κάποιου άλλου αλκοολούχου ποτού μειώνει την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης βαζοπρεσίνης, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος.

Ταυτόχρονα, το αλκοόλ είναι διουρητικό, ενώ μην ξεχνάς την αυξημένη εφίδρωση λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Αν το ποτό σου περιέχει και καφεΐνη, τότε αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

– Η λανθασμένη αίσθηση ενυδάτωσης

Πολλοί πιστεύουν ότι καταναλώνοντας κάποιο αλκοολούχο ποτό προσφέρουν στον οργανισμό τους τα υγρά που χρειάζεται. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Επίσης, ότι το κοκτέιλ σου περιέχει αναψυκτικό ή χυμό φρούτων δεν σημαίνει ότι το αλκοόλ σταματάει να δρα.

 

– Η αίσθηση κορεσμού

Για αρχή, τα ποτά είναι φορτωμένα με πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες σε μία μόνο μερίδα. Επίσης, τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες μπορεί να είναι χορταστικά και να σου κόψουν την όρεξη. Έτσι όμως δεν καταναλώνεις φαγητό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση μέρους του αλκοόλ, εξηγεί η ειδικός.

ζέστη και αλκοόλ
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ποτό ή μπίρα;

Με δεδομένο ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι συνήθως υψηλότερη στα ποτά από ό,τι σε μια κλασική μπίρα, είναι λογικό να υποθέσεις ότι η κατανάλωση μπύρας είναι καλύτερη επιλογή. Επίσης, αν καταναλώνεις τις ίδιες ποσότητες ποτού και μπίρας (δηλαδή τον ίδιο όγκο), πάλι είναι φυσικό να μεθύσεις πιο γρήγορα από το ποτό.

Από την άλλη, αν πίνεις αυτό που αποκαλείται «ισοδύναμο», τότε δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο, γιατί η κατανάλωση αλκοόλ είναι η ίδια. Τα ισοδύναμα ομαδοποιούν τα τρόφιμα σε έξι κατηγορίες και τα τρόφιμα που ανήκουν σε κάθε κατηγορία έχουν τις ίδιες αναλογίες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και θερμίδες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένα κλασικό κουτάκι μπίρας περιέχει την ίδια ποσότητα αλκοόλ με ένα ποτήρι κρασί ή ένα σφηνάκι ποτού, όπως το ρούμι, η βότκα, το τζιν ή το ουίσκι. Ωστόσο, καλό είναι να προσέχεις το περιεχόμενο της μπίρας σε αλκοόλ, γιατί ενώ οι κλασικές κινούνται συνήθως μεταξύ 4% και 5%, ορισμένα είδη μπίρας μπορεί να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το 9%.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ 240-350 ML ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ. ΕΤΣΙ, ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟΣ.

Το αλκοόλ και η ζέστη ζητούν νερό

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την αφυδάτωση; «Φρόντισε να πίνεις 240-350 ml νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό», συμβουλεύει η Zumpano. «Έτσι, θα επιβραδύνεις την πρόσληψη οινοπνεύματος, θα μείνεις ενυδατωμένος και θα μετριάσεις τις αρνητικές επιπτώσεις ενός hangover».

Μπορείς, επίσης, να έχεις μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι με νερό για να πίνεις ανάμεσα στις μπίρες ή τα κοκτέιλ σου και να το ξαναγεμίζεις. Αν το σκέτο νερό δεν σου φαίνεται δελεαστικό, μπορείς να δοκιμάσεις infused water, που είναι πιο γευστικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.