iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΚΤΟΥ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ;

Αυτό δεν θα αρέσει καθόλου σε όσους δεν επισκέπτεστε ποτέ «το μέρος» χωρίς να έχετε μαζί μωρομάντηλα, όμως έχει νόημα να ακούσετε τον συγκεκριμένο γιατρό.

Με όλο τον σεβασμό προς τους γκουρού της τεχνολογίας και της μηχανολογίας, μα για τον μέσο κοινό θνητό μία από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του 20ού αιώνα δεν είναι άλλη από τα μωρομάντηλα. Μέσα σε όλη τους την απλότητα, η χρηστικότητά τους είναι αξεπέραστη σχεδόν σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, πέρα από την προφανή. Βέβαια, για τη συγκεκριμένη χρήση ένας χειρουργός πρωκτού μας καλεί να αρχίσουμε να το ξανασκεφτόμαστε. Είναι δυνατόν;

«Οι άνθρωποι πιστεύουν πως επειδή χρησιμοποιούν μωρομάντηλα στα μωρά τους, μπορούν κάλλιστα να τα χρησιμοποιούν και για τον εαυτό τους», λέει ο Dr. Evan Goldstein, χειρουργός πρωκτού και ιδρυτής ενός e-shop που ειδικεύεται σε προϊόντα πρωκτού. Παρόλο που σε κάνουν να νομίζεις ότι καθαρίζεσαι καλύτερα, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσουν μία σειρά από επιπλοκές τις οποίες θα προτιμούσες να αποφύγεις. Πέρα από το γεγονός ότι επιβαρύνουν τρομερά το περιβάλλον, καθώς στη σύστασή τους περιέχεται και πλαστικό που δεν διασπάται εύκολα σε βάθος χρόνου, δεν αποτελούν την ιδανική επιλογή για την υγεία της πρωκτικής περιοχής.

Από τι φτιάχνονται τα μωρομάντηλα;

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τα μωρομάντηλα φτιάχνονται από υλικά όπως ίνες πολυεστέρα, πολυπροπυλενίου, βαμβακιού, ξύλου, πολτού ή ρεγιόν διαμορφωμένες σε πανάκια που υγραίνονται με νερό και άλλους καθαριστικούς και ενυδατικούς παράγοντες. Μερικά μπορεί να έχουν ακόμη και ορισμένα συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας και βακτηρίων.

Όσο για τα αντιβακτηριακά μαντήλια, περιέχουν νερό και αλκοόλ ή άλλα χημικά που σκοτώνουν τα βακτήρια, καθώς και ενίοτε κάποια αρώματα, αν έχουν προστεθεί αιθέρια έλαια.

Όλα αυτά συμβάλλουν στο να νιώθουμε πιο καθαροί όταν τα χρησιμοποιούμε, όμως υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Γιατί ένας χειρουργός πρωκτού καλεί να αποφεύγουμε τα μωρομάντηλα;
iStock

Τα μωρομάντηλα μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του δέρματος

Ακριβώς όπως το δέρμα στο πρόσωπο, έτσι και ο πρωκτός και το γύρω δέρμα καλύπτονται από καλά και κακά βακτήρια, τα οποία συνεργάζονται για να επιτυγχάνεται η ομοιόσταση και να διατηρείται η επιφάνεια της επιδερμίδας στη βέλτιστη κατάσταση. «Η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική, έτσι όταν αρχίζετε να επηρεάζετε το μικροβίωμα αυτό με υγρά μαντηλάκια, αυτό που συμβαίνει είναι ότι σκουπίζετε τα καλά βακτήρια και η ισορροπία καταστρέφεται», λέει ο Dr Goldstein.

Όταν υπάρχει ανισορροπία στο μικροβίωμα του δέρματος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, εξανθήματα ή μυκητιασικές-βακτηριακές λοιμώξεις. «Με την αλλαγή της ομοιόστασης στο μικροβίωμα, τα κακά βακτήρια αρχίζουν να προκαλούν μύκητες ή ερεθισμούς. Αυτό είναι κάτι που βλέπω συνέχεια», λέει ο χειρουργός, επισημαίνοντας ότι χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτού είναι η ερυθρότητα και η γενική δυσφορία. Σημειώνει μάλιστα ότι ακόμα και τα καλύτερα υγρά μαντηλάκια που δηλώνουν πως δεν έχουν χημικά μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα.

Έπειτα, τίθεται το θέμα της ενυδάτωσης: «Οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν υγρομάντηλα και μετά να ανεβάζουν το εσώρουχο και το ρούχο τους και έτσι η υγρασία να παραμένει στην περιοχή. Αυτή η υγρασία, όμως, γίνεται πρόσφορο έδαφος για περισσότερα βακτήρια που προκαλούν ερεθισμό. Αν αυτό αποτελεί μια συνεχιζόμενη κατάσταση, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν σα να έχουν αιμορροΐδες, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μια συσσώρευση ερεθισμού και κακών βακτηρίων», συνεχίζει ο χειρουργός, ο οποίος καλεί σε αντίστοιχη περίπτωση να επισκέπτεται κανείς τον γιατρό του.

Γιατί ένας χειρουργός πρωκτού καλεί να αποφεύγουμε τα μωρομάντηλα;
iStock

Οπότε τι να χρησιμοποιούμε;

Ο Dr. Goldstein είναι απόλυτα κατά της χρήσης μωρομάντηλων: Ακόμα και τα βρεγμένα πετσετάκια είναι απαγορευτικά σύμφωνα με τον ίδιο. Αντίθετα, οι ιδανικές εναλλακτικές είναι το απλό χαρτί τουαλέτας και η χρήση μπιντέ (κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι). Για την ακρίβεια, ο χειρουργός είναι ένθερμος υποστηρικτής του δεύτερου. Γιατί;

Επειδή και το χαρτί της τουαλέτας, ακόμα κι αν είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασπάται, δεν είναι το πιο φιλικό προϊόν προς το περιβάλλον. Εκατομμύρια στρέμματα δασών κατακρεουργούνται κάθε χρόνο για την παραγωγή του, με όλες τις επιπτώσεις που έχει αυτό για το οικοσύστημα.

Με τον μπιντέ, από την άλλη, μπορεί να μειωθεί σημαντικά η χρήση χαρτιού τουαλέτας, ενώ καθαρίζει κανείς τα οπίσθιά του αποτελεσματικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.