freepik

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Αν η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στον νου νιώθοντας τα χέρια σας να τρέμουν είναι η νόσος του Πάρκινσον, ηρεμήστε: Μπορεί απλώς να παρουσιάζετε «ιδιοπαθή τρόμο».

Το παθαίνω συχνά να τρέμουν τα χέρια μου: όταν πίνω τρίτο καφέ, όταν αγχώνομαι ή όταν φοβάμαι. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις συνδυάζεται και με ιδρώτα. Σπανιότερα τα χέρια μου –ή μόνο το ένα– μπορεί να τρέμουν ελαφρώς, επειδή κρατάω κάπως άβολα την κούπα με τον καφέ ή το στιλό μου, αλλά δεν δίνω σημασία.

Όποιος τρέμει δεν έχει απαραίτητα τη νόσο του Πάρκινσον. Μπορεί όμως να ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που παρουσιάζουν «ιδιοπαθή τρόμο» (essential tremor αγγλιστί). Τι είναι αυτό; Ένα νευρολογικό σύνδρομο το οποίο αφορά συνήθως τα χέρια, αλλά μπορεί να αφορά και άλλα μέρη του σώματος όπως τα πόδια ή το κεφάλι είτε σε συνδυασμό με τον τρόμο στα χέρια, είτε μεμονωμένα. Μπορεί ακόμη να επηρεάσει και τη φωνή μας.

Πώς ξέρω αν το τρέμουλό μου οφείλεται σε «ιδιοπαθή τρόμο»;

Θα σας το πει ο γιατρός, αφού σας εξετάσει κλινικά και πάρει το ιστορικό σας. Θα σας ρωτήσει πολλά για το τρέμουλό σας, όπως αν το έχετε για καιρό, αν τρέμουν και τα δύο σας χέρια, αν χειροτερεύει το σύμπτωμα πίνοντας καφέ καθώςκαι αν βελτιώνεται πίνοντας μικρή ποσότητα αλκοόολ. Επίσης θα σας ρωτήσει αν υπάρχουν άλλα άτομα στην οικογένειά σας -γονείς, αδέλφια, παππούς, γιαγιά ή ακόμη, θείοι ή ξαδέλφια- με παρόμοια συμπτώματα.

τρεμάμενα χέρια
freepik

Η συνήθης τακτική είναι ο γιατρός να παραπέμψει τον ασθενή για περαιτέρω εξετάσεις, εργαστηριακές ή απεικονιστικές, προκειμένου να αποκλείσει άλλα νοσήματα σχετιζόμενα με το σύμπτωμα του τρόμου. Το ξέρατε ότι και οι παθήσεις του θυρεοειδούς και κυρίως ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο;

Γιατί σ’ εμένα;

Αν έχεις συγγενείς που παρουσιάζουν και αυτοί τρόμο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση του τρόμου. Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις που φτάνουν στα νευρολογικά ιατρεία έχουν οικογενειακό ιστορικό τρόμου. Γι’ αυτό και υπάρχει και ο όρος «οικογενής ιδιοπαθής τρόμος».

Σε κάθε περίπτωση στον ιδιοπαθή τρόμο το σύμπτωμα επιδεινώνεται από το στρες και την καφείνη και μπορεί να βελτιωθεί πίνοντας ενα ποτηράκι κρασί.

τρεμάμενα χέρια
freepik

Πώς ξέρω ότι δεν οφείλεται στη νόσο του Πάρκινσον;

Επειδή η νόσος του Πάρκινσον έχει μία ποικιλία συμπτωμάτων και μαντέψτε: η βραδυκινησία και όχι τρόμος είναι το κύριο σύμπτωμα που θα θέσει τη διάγνωση. Μάλιστα το ένα τρίτο των ασθενών που διαγιγνώσκονται με νόσο Πάρκινσον δεν εμφανίζουν καθόλου τρόμο. Αντιθέτως, στον ιδιοπαθή τρόμο το τρέμουλο είναι το μοναδικό σύμπτωμα, το οποίο εμφανίζεται όταν οι μύες βρίσκονται ενάντια στη βαρύτητα (τρόμος θέσεως) και όταν δουλεύουν (τρόμος κίνησης) και όχι όταν είναι χαλαροί. Γι’ αυτό και κλασική νευρολογική εξέταση είναι η έκταση των χεριών για να φανεί ή όχι αν τρέμεις (πάντα χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη εξέταση ο ενδοκρινολόγος μου εξαιτίας της θυρεοειδοπάθειάς μου).

Και τώρα τι κάνω;

Θα συναποφασίσετε με τον γιατρό τη θεραπεία ή τη μη θεραπεία. Αν δεν σε ενοχλεί και δεν σου προκαλεί προβλήματα στην εργασία και στην καθημερινή σου ζωή, σημαίνει ότι το σύμπτωμα είναι ήπιο και μπορείς να ζεις με αυτό χωρίς δυσκολία. Οπότε δεν είναι αναγκαία κάποια θεραπεία. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να πάρεις αγωγή από το στόμα, η οποία είναι αποτελεσματική στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σε περιπτώσεις σοβαρού τρόμου κεφαλής, υπάρχει και η δυνατότητα να κάνεις μπότοξ για να ελαττωθεί η ένταση του τρόμου. Η συγκεκριμένη θεραπεία δεν συνιστάται για την αντιμετώπιση του τρόμου των χεριών. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις καταφεύγει κάποιος σε νευρουχειρουργική επέμβαση, οπότε μη σκέφτεσαι το χειρουργείο με το πρώτο τρέμουλο. Απλώς μείωσε τους καφέδες και διαχειρίσου το στρες.

Ευχαριστούμε τη Νευρολόγο, Δρ. Χριστίνα Μπάλλα 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.