iStock

ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑ 20, ΤΑ 30, ΤΑ 40 ΚΑΙ ΤΑ 50;

Έχεις προσέξει πως όσο περνούν τα χρόνια το αλκοόλ που καταναλώνεις σε επηρεάζει διαφορετικά; Ας δούμε πώς εξηγείται αυτό σε οργανικό επίπεδο.

Όσο νέοι κι αν νιώθουμε, όσο κι αν προσέχουμε τον εαυτό μας, κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα όσο περνούν τα χρόνια. Για παράδειγμα, το πώς αισθανόμαστε την επομένη μιας εξόδου που περιλαμβάνει την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί να μην έχουμε πιει ούτε τα μισά ποτά από όσα συνηθίζαμε πριν λίγα χρόνια, αλλά να ζούμε το χειρότερο hangover της ιστορίας. Τι μας συμβαίνει;

Μεγαλώνουμε! Η Δρ Elizabeth Landsverk, γηριατρός ειδική στην άνοια, έχει εξηγήσει πώς διαφοροποιείται ο τρόπος που αντιδρά ο οργανισμός μας στο αλκοόλ σε κάθε ηλικία.

Τι μας συμβαίνει με το αλκοόλ στα 20

Στα 20, το συκώτι είναι στο απόγειο της αποτελεσματικότητάς του, ομοίως και ο εγκέφαλός μας, οπότε διαχειρίζεται σχετικά γρήγορα το αλκοόλ. Τα hangover είναι ανεκτά, καθώς το σώμα μας μπορεί και μεταβολίζει γρήγορα τις τοξίνες. Ως προς αυτό βοηθά επίσης ότι το σώμα μας έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που μειώνει ό,τι προκαλεί το hangover. Μολονότι το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο, το νεανικό μας σώμα ανακάμπτει γρήγορα. Έτσι, ο αντίκτυπος του αλκοόλ είναι ελάχιστος. Όλοι αυτοί οι λόγοι μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε 4-5 ποτά σε μια έξοδο και να νιώθουμε λίγο κουρασμένοι την επόμενη ημέρα. Εν τω μεταξύ, συνερχόμαστε απλά με νερό και φαγητό.

αλκοόλ
iStock

Τι μας συμβαίνει στα 30

Σε αυτή τη δεκαετία της ζωής μας, ο μεταβολισμός έχει αρχίσει να γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός, ως εκ τούτου ο οργανισμός μας διασπά πιο αργά το αλκοόλ και τα υποπροϊόντα του. Είναι επίσης ελαφρά πιο μειωμένη η περιεκτικότητα του σώματός μας σε νερό. Μοιραία το αλκοόλ συγκεντρώνεται περισσότερο στην κυκλοφορία του αίματος.

Το hangover γίνεται πιο αισθητό, με τον πονοκέφαλο και την κόπωση να γίνονται πιο έντονα. Παράλληλα, μπορεί να νιώθουμε ναυτία.

Ακόμη, ο διαταραγμένος κύκλος του ύπνου επηρεάζει αισθητά τα επίπεδα της ενέργειας και τη διάθεσή μας. Το αποτέλεσμα είναι να πίνουμε 3-4 ποτά σε μια έξοδο και την επόμενη ημέρα να αισθανόμαστε καταβεβλημένοι σωματικά και νοητικά, ανήμποροι να λειτουργήσουμε χωρίς νερό και καφέ. Η κούραση δεν μας εγκαταλείπει πριν βραδιάσει.

ποτά
iStock

Τι μας συμβαίνει με το αλκοόλ στα 40

Φτάνουμε στα δεύτερα «–άντα», όταν η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του ήπατος μειώνεται περαιτέρω. Αυτό σημαίνει πως το αλκοόλ παραμένει περισσότερο στο σύστημά μας. Καθώς μειώνεται περισσότερο και η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό, επιδεινώνεται η αφυδάτωσης, πράγμα που οδηγεί σε έντονους πονοκεφάλους και μυϊκές κράμπες. Εύλογα, το hangover γίνεται ακόμα χειρότερο.

Στο κάδρο μπαίνουν επίσης η «ομίχλη του εγκεφάλου» και τα πεπτικά προβλήματα. Πιο έντονες είναι οι διαταραχές στον ύπνο, με την ενέργειά μας να πέφτει στο ναδίρ. Έτσι, αν πιούμε 2-3 ποτήρια κρασί, την επόμενη νιώθουμε μικρούς τυμπανιστές στο κεφάλι μας. Είμαστε νωθροί, δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι και σιχτιρίζουμε την ώρα και τη στιγμή που βγήκαμε.

Τι μας συμβαίνει στα 50

Είμαστε στην ευτυχή θέση να συμπληρώνουμε μισό αιώνα ζωής και λέμε να το γιορτάσουμε. Προσέχουμε όμως να μην πιούμε πολύ αλκοόλ, αφού ξέρουμε ότι θα το πληρώσουμε ακριβά. Ακόμα κι ένα ποτήρι μπύρα, κρασί ή οποιοδήποτε ποτό μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε την επόμενη μέρα ασυνήθιστα κουρασμένοι. Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε όσο κι αν προσπαθούμε, μας διαλύει το στομάχι και νιώθουμε δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Αυτά συμβαίνουν γιατί η δραστηριότητα των ηπατικών ενζύμων μειώνεται σημαντικά και η επεξεργασία του αλκοόλ γίνεται αργή και αναποτελεσματική. Έτσι, ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα hangover (ζάλη, γαστρεντερική δυσφορία και κόπωση). Έχουμε και καούρες (ενδεχομένως και ανισορροπίες ζαχάρου), αφού πια το σώμα μας δεν αντέχει το αλκοόλ. Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης είναι πιο έντονες λόγω της ήδη μειωμένης νεφρικής λειτουργίας και των επιπέδων νερού στο σώμα, ενώ οι διαταραχές στον ύπνο επιδεινώνουν χρόνια προβλήματα υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.