iStock

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΙΣΤΟ

Στο παρελθόν επιστήμονες είχαν εντοπίσει μικροπλαστικά σε διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Πρόσφατα, μελέτη έδειξε ότι ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπινους καρδιακούς ιστούς, ενώ οι ερευνητές θεωρούν πιθανό να εισήλθαν στον οργανισμό μέσω καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Μέχρι σήμερα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων στο νερό, τα τρόφιμα, τον αέρα που αναπνέουμε, το ανθρώπινο αίμα, ακόμη και στο μητρικό γάλα. Πριν από λίγες μέρες, όμως, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν στους καρδιακούς ιστούς ατόμων που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Chemical Society journal Environmental Science and Technology τόνισαν ότι οι επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες μπορεί να είναι μια παραγνωρισμένη οδός έκθεσης σε μικροπλαστικά. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι η εγχείρηση καρδιάς μπορεί να «επιτρέπει την άμεση πρόσβαση των μικροπλαστικών στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς».

Μπορούν τα μικροπλαστικά να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω χειρουργικής επέμβασης;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα καρδιακού ιστού που συλλέχθηκαν από 15 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και ανακάλυψαν δεκάδες έως χιλιάδες μεμονωμένα μικροπλαστικά κομμάτια στα περισσότερα δείγματα ιστών που αναλύθηκαν. Οι ποσότητες και τα υλικά διέφεραν μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Η ανίχνευση μικροπλαστικών in vivo [στον ζωντανό οργανισμό] είναι ανησυχητική και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο τα μικροσωματίδια εισέρχονται στους καρδιακούς ιστούς και οι πιθανές επιπτώσεις των μικροπλαστικών στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση», έγραψε ο συγγραφέας της μελέτης Xiubin Yang, MD, και οι συνεργάτες του.

μικροπλαστικά
iStock

Οι ερευνητές επικαλέστηκαν προηγούμενη επιστημονική μελέτη η οποία έδειξε ότι μικροπλαστικά είχαν ανιχνευθεί στον αέρα των χειρουργείων και θα μπορούσαν να εισέλθουν απευθείας σε έναν ασθενή του οποίου τα όργανα εκτίθενται στον αέρα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ανέφεραν, επίσης, ότι τα μεγάλα σωματίδια μπορεί να προέρχονται από τον εξοπλισμό και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε μια καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Μια άλλη ένδειξη ότι τα μικροπλαστικά είναι πιθανό να εισήχθησαν στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ήταν οι τύποι των πλαστικών που ανιχνεύθηκαν – το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο, τα δύο μεγάλα «βαριά χαρτιά» της πλαστικής ρύπανσης, ήταν πολύ μικρά στη μελέτη.

Πόσο επικίνδυνα είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον οργανισμό, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά μπορεί να εγείρουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι η κατάποση μικροπλαστικών μπορεί να συμβάλλει στον κυτταρικό θάνατο, την αλλεργική αντίδραση και τη βλάβη των κυτταρικών τοιχωμάτων. Παράλληλα, άλλη μελέτη προειδοποίησε ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να αποτελούν έναν μη αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για την αθηροσκλήρωση (στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών) και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Άλλοι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι η χρόνια έκθεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως ο διαβήτης ή η ηπατική νόσος.

μικροπλαστικά
iStock

O Christopher Reddy, PhD, ειδικός σε θέματα πλαστικής ρύπανσης και ανώτερος επιστήμονας στο τμήμα θαλάσσιας χημείας και γεωχημείας στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole στο Falmouth της Μασαχουσέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε σε διαδικτυακό άρθρο ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες καθώς η μελέτη ήταν πολύ μικρή (συμμετείχαν μόλις 15 άτομα από την Κίνα). «Πρόκειται για μια σχετικά περιορισμένη ποσότητα δειγμάτων από μία εργαστηριακή ομάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως το μεγάλο ερώτημα εξακολουθεί να είναι: Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις από την έκθεση; Πάντως, κατέληξε στο εξής: «Σε αυτή τη φάση, αν ήξερα ότι κάποιος θα έκανε καρδιοχειρουργική επέμβαση, δεν θα ανησυχούσα για τα πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από την είσοδο πλαστικού στο σώμα».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.