ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΠΟΥ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ;
Στο μυαλό μας έχουμε συνδέσει το κρύο με το κρυολόγημα. Όμως, η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη και οι λόγοι που αρρωσταίνουμε συχνότερα τον χειμώνα είναι άλλοι.
«Μην βγεις έξω με λουσμένα μαλλιά, θα κρυώσεις». «Βάλε τη ζακέτα σου, γιατί κάνει κρύο και θα αρρωστήσεις». Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με τον φόβο ότι ο κρύος καιρός είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για τα κρυολογήματα και τις όποιες αρρώστιες μας περιτριγυρίζουν και μας κρεβατώνουν κάθε χειμώνα.
Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουμε ότι αρρωσταίνουμε από το κρύο, αλλά στην πραγματικότητα οι αιτίες που τους χειμερινούς μήνες αρρωσταίνουμε πιο συχνά είναι άλλες. Το κρύο αυτό καθαυτό δεν προκαλεί ούτε πυρετό ούτε πονόλαιμο (αυτά τα προκαλούν οι ιοί που κυκλοφορούν).
Γιατί, όμως, αρρωσταίνουμε περισσότερο τον χειμώνα;
Οι κατάλληλες συνθήκες
Υγρασία, χαμηλές θερμοκρασίες και συννεφιά αποτελούν ένα συνδυασμό που δεν ευνοεί την άμυνα του οργανισμού μας. Οι συνθήκες αυτές ρίχνουν το ανοσοποιητικό μας με πολλούς τρόπους, καθιστώντας ευκολότερη την εγκατάσταση παθογόνων και την εκδήλωση κρυολογημάτων και λοιμώξεων του αναπνευστικού. Για παράδειγμα, η περιορισμένη έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στη θωράκισή μας ενάντια σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις. Επίσης, όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, ελαττώνεται η κινητικότητα των «τριχιδίων» στους αεραγωγούς του ανώτερου αναπνευστικού και κατά συνέπεια δεν είναι τόσο αποτελεσματική η απομάκρυνση σωματιδίων και μικροβίων.
Ο ένας πάνω στον άλλο
Και τι συμβαίνει όταν πιάνουν τα κρύα; Μαζευόμαστε όλοι μαζί σε κλειστούς χώρους, που πολλές φορές δεν αερίζονται επαρκώς. Ας σκεφτούμε μόνο τι γίνεται μέσα στο μετρό και τις ταβέρνες. Όσο κι αν ο κορονοϊός μας έμαθε την αξία του καλού αερισμού, δεν μπορούμε να ξεπαγιάζουμε όλη την ώρα. Όμως, όπως αντιλαμβανόμαστε, όταν σε έναν κλειστό χώρο με πολλά άτομα κάποιο νοσεί από μια ίωση, τότε είναι εύκολο να κολλήσει και μερικά ακόμα, καθώς διευκολύνεται η μετάδοση ιογενών λοιμώξεων. Επομένως, ο συνωστισμός, και όχι το κρύο, είναι πιθανόν να ευθύνεται για το κρυολόγημα που μας ταλαιπωρεί.
Κουρασμένο σώμα και πνεύμα
Η κόπωση είτε σωματική είτε ψυχολογική δεν αφήνει ανεπηρέαστη την άμυνα του οργανισμού μας. Όλοι το έχουμε παρατηρήσει. Όταν είμαστε εξαντλημένοι ή δεν νιώθουμε καλά ψυχολογικά, οι αντιστάσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνονται, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να κρυολογήσουμε.
Ας μην κατηγορούμε άδικα, λοιπόν, το κρύο για τα κρυολογήματά μας, αλλά ας φροντίσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, για να περιορίσουμε την έκθεσή μας στους ιούς.
Η Ηλιάνα-Μαρία Παντελίδου είναι Παθολόγος, Αναπλ. Διευθύντρια Β' Παθολογικής Κλινικής Eρρίκος Ντυνάν Hospital Center.