iStock

ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς σχετίζεται ένα ακριβό, χρυσό κόσμημα με τη θεραπεία κατά του καρκίνου; Κι όμως, ο χρυσός χρησιμοποιείται στη φαρμακολογία. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ογκολογία, καθώς φάνηκε πιο αποτελεσματικός από την κλασική χημειοθεραπεία, και μάλιστα χωρίς τοξικές παρενέργειες!

Ίσως να μην είναι γνωστό ότι ο χρυσός χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στη φαρμακολογία, όμως χάρη σε μια νέα έρευνα φαίνεται πως θα το μάθουμε κι αυτό. Η μελέτη Αυστραλών και Ινδών ερευνητών χρησιμοποίησε μια νέα ένωση με βάση τον χρυσό, που αποδείχτηκε πιο ισχυρή εναντίον των καρκινικών κυττάρων σε σχέση ορισμένα τυπικά φάρμακα χημειοθεραπείας.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου RMIT που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Medicinal Chemistry αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη ένωση είναι 27 φορές πιο ισχυρή έναντι των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας από την τυπική αγωγή χημειοθεραπείας που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η δοκιμή έγινε σε ποντίκια στο εργαστήριο και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Το νέο φάρμακο με βάση τον χρυσό μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων σε ζώα κατά 82% και να στοχεύσει καρκίνους πιο επιλεκτικά από τα τυπικά φάρμακα χημειοθεραπείας, συγκεκριμένα τη σισπλατίνη που περιορίζει την εξάπλωση των όγκων κατά 29%.
  • Ήταν επίσης 3,5 φορές πιο αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του προστάτη και 7,5 φορές πιο αποτελεσματικό κατά των κυττάρων ινοσαρκώματος.
Φάρμακο από χρυσό
H Dr Ruchika Ojha επεξεργάζεται τις χημικές ενώσεις με βάση το χρυσό στο εργαστήριο του πανεπιστημίου. RMIT University
H Dr Ruchika Ojha επεξεργάζεται τις χημικές ενώσεις με βάση το χρυσό στο εργαστήριο του πανεπιστημίου.

Τι ακριβώς κάνει το νέο φάρμακο με βάση τον χρυσό;

Η σισπλατίνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση, με βάση την πλατίνα, έχει τοξικές παρενέργειες καθώς, στοχεύοντας το DNA, βλάπτει τόσο τα υγιή όσο και τα καρκινικά κύτταρα. Με τον χρυσό όμως δεν συμβαίνει το ίδιο.

Ο χρυσός είναι γνωστός ως το ευγενέστερο από όλα τα μέταλλα, επειδή παρουσιάζει ελάχιστη ή καμία αντίδραση όταν συναντά άλλες ουσίες. Ωστόσο, η ένωση χρυσού που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη είναι μια χημικά προσαρμοσμένη μορφή [γνωστή ως χρυσός (I)], σχεδιασμένη ώστε να είναι εξαιρετικά δραστική και βιολογικά ενεργή.

Η συγκεκριμένη «χημικά αντιδραστική» μορφή χρυσού προσαρμόστηκε από τους ειδικούς για να αλληλοεπιδράσει με ένα ένζυμο άφθονο στα καρκινικά κύτταρα, γνωστό ως αναγωγάση θειορεδοξίνης. Αναστέλλοντας τη δραστηριότητα αυτής της πρωτεΐνης, η ένωση χρυσού περιόρισε αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα προτού μπορέσουν να πολλαπλασιαστούν ή να αναπτύξουν αντοχή στα φάρμακα.

Επιπλέον, δοκιμάστηκε σε μια κατηγορία ψαριών εργαστηρίου και αποδείχθηκε ότι σταματά τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων που χρειάζονται οι όγκοι για να αναπτυχθούν.

Πόσο απέχουμε από ένα τέτοιο φάρμακο στην πράξη;

Ο επικεφαλής του έργου στο RMIT, διακεκριμένος καθηγητής Suresh Bhargava, δήλωσε ότι αυτή η μελέτη αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα για τα φάρμακα κατά του καρκίνου: «Η επιλεκτικότητά του στη στόχευση καρκινικών κυττάρων, σε συνδυασμό με μειωμένη συστηματική τοξικότητα, δείχνει ένα μέλλον όπου οι θεραπείες θα είναι πιο αποτελεσματικές και πολύ λιγότερο επιβλαβείς».

Φάρμακο από χρυσό
Από αριστερά: Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Srinivasa Reddy, η καθηγήτρια Magdalena Plebanski, ο Dr Ranjithkumar Jakku, στο κέντρο ο διακεκριμένος καθηγητής Suresh Bhargava και η Dr Ruchika Ojha. RMIT University
Από αριστερά: Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Srinivasa Reddy, η καθηγήτρια Magdalena Plebanski, ο Dr Ranjithkumar Jakku, στο κέντρο ο διακεκριμένος καθηγητής Suresh Bhargava και η Dr Ruchika Ojha.

Έτσι, τώρα, το νέο φάρμακο προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και πρόκειται να περάσει στο στάδιο της αναπαραγωγής και των κλινικών δοκιμών!

Η ειδική ομάδα του RMIT συνεργάζεται με επιστήμονες στο Ινδικό Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας (IICT) στο Hyderabad στο πλαίσιο επιχορήγησης ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο Στρατηγικής Έρευνας Αυστραλίας-Ινδίας.

Ο χρυσός σαν φάρμακο στο παρελθόν και στο παρόν

Ο χρυσός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των ινδικών αγιουρβεδικών θεραπειών εδώ και αιώνες και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. «Γνωρίζουμε ότι ο χρυσός είναι εύκολα αποδεκτός από το ανθρώπινο σώμα και έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων», δήλωσε ο Bhargava. Μία από αυτές είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μάλιστα, το σχετικό αντιρευματικό φάρμακο, η αουρανοφίνη, επανεξετάζεται τώρα σε κλινικές δοκιμές για την ογκολογία.

Η έρευνα του RMIT σε αυτό τον τομέα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της βιομηχανίας χρυσού. Τον Οκτώβριο του 2024, γνωστή εταιρεία παραγωγής χρυσού έκανε μια ετήσια δωρεά 250 γραμμαρίων καθαρού αυστραλιανού χρυσού (αξίας άνω των 30.000 αυστραλιανών δολαρίων) για την υποστήριξη της έρευνας. Εκπρόσωποι του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού χρυσού του Καναδά επισκέφθηκαν επίσης τα εργαστήρια του RMIT για να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίας.

Φάρμακο από χρυσό
Μεγάλη εταιρεία παραγωγής χρυσού προχώρησε σε δωρεά στο εργαστήριο του RMIT. RMIT University
Μεγάλη εταιρεία παραγωγής χρυσού προχώρησε σε δωρεά στο εργαστήριο του RMIT.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη έρευνα, καθώς εκτός από τεράστιο επιστημονικό έργο, αποτελεί και μια ευκαιρία για διεθνή συνεργασία (στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν επίσης μεταδιδακτορικοί φοιτητές από την Ινδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, το Μπαγκλαντές και το Μεξικό), με κοινωνικό αντίκτυπο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.