iStock

ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ένας καλοκαιρινός οδηγός με όσα πρέπει να κάνουν και όσα πρέπει να αποφύγουν όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, από μία εξειδικευμένη ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί στις μέρες μας ένα συχνό πρόβλημα υγείας στον δυτικό κόσμο. Η καθημερινότητα των ασθενών με διαβήτη περιλαμβάνει σίγουρα τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής (ενός ή περισσοτέρων δισκίων από το στόμα), ενίοτε τη λήψη ινσουλίνης ή και άλλης ενέσιμης αγωγής. Σε αρκετούς συνιστάται πέραν της λήψης των φαρμάκων και συχνός αυτοέλεγχος της γλυκόζης στο αίμα με ειδικούς εύχρηστους μετρητές.

Η καλή ρύθμιση της γλυκόζης είναι απαραίτητη για μια ομαλή καθημερινότητα γεμάτη υγεία και ευεξία. Ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής άσκησης στην επίτευξη της ευγλυκαιμίας τονίζεται ιδιαίτερα από τους θεράποντες ιατρούς και αναγνωρίζεται ως ζωτικής σημασίας πρωτίστως από τους ίδιους τους ασθενείς.

Παρόλο που ο έλεγχος του διαβήτη στην καθημερινότητα μπορεί να είναι ικανοποιητικός και αποδεκτός, η μετάβαση στο καλοκαίρι και στην περίοδο των διακοπών συχνά αποτελεί πρόκληση για τον διαβητικό ασθενή. Ποιες είναι μερικές πρακτικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε ασθενής με διαβήτη, αλλά και όσοι τον περιβάλλουν;

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη. Η ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα προκαλούν επιπλέον αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε γλυκοζουρία (ύπαρξη γλυκόζης στα ούρα) και περαιτέρω αφυδάτωση που μπορεί να είναι από δυσάρεστη έως και επικίνδυνη. Ντυθείτε ελαφρά και επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Φροντίστε να βρίσκεστε σε σκιερό και δροσερό μέρος και πίνετε συχνά νερό, ακόμη κι αν δεν νιώθετε δίψα. Προσοχή στους καφέδες, το αλκοόλ και τους χυμούς, ακόμη και τους φυσικούς. Αφυδατώνουν και δεν βοηθούν τα άτομα με διαβήτη, μιας και εκτοξεύουν τη γλυκόζη στο αίμα.

Διαβήτης και καλοκαίρι
iStock

Δώστε προσοχή στην αντηλιακή προστασία

Γνωρίζουμε όλοι ότι η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητη για την πρόληψη του μελανώματος (καρκίνου δέρματος). Αυτό που πρέπει επίσης να γνωρίζουμε είναι ότι το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να απορυθμίσει και τα επίπεδα της γλυκόζης. Όπως το σάκχαρο αυξάνεται σε κάθε ίωση και εμπύρετη ασθένεια, έτσι και στο έγκαυμα το σώμα «απαντά» με αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Ασκηθείτε και μην αμελείτε την κίνηση

Ναι, μπορεί το όνειρο στις διακοπές να είναι «βρίσκομαι ξαπλωμένος σε μια παραλία», αλλά η απουσία σωματικής δραστηριότητας θα δυσκολέψει τον έλεγχο της γλυκόζης. Πιθανά –ανάλογα με τον τύπο της φαρμακευτικής αγωγής– να χρειάζεται να μετρήσετε το σάκχαρο πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά την όποια σωματική δραστηριότητα, ώστε να αποφύγετε την υπογλυκαιμία.

Οποιαδήποτε κίνηση είναι ωφέλιμη για το σώμα και το σάκχαρο, από την κολύμβηση μέχρι έναν απλό περίπατο. Αποφύγετε ωστόσο το μοναχικό και μακριά από την ακτογραμμή κολύμπι. Διατηρήστε προσβάσιμη απόσταση στα απαραίτητα εφόδια που έχετε μαζί σας για την περίπτωση υπογλυκαιμίας. Η τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής –ιδίως εάν πρόκειται για ινσουλίνη– είναι θεμιτή πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβήτης και καλοκαίρι
iStock

Μεταφέρετε προσεκτικά τα φάρμακά σας

Όπως ο άνθρωπος δεν αντέχει στις ακραίες θερμοκρασίες, έτσι και τα φάρμακα χρειάζονται δροσερό και σκιερό μέρος. Ζουν όπου ζούμε και εμείς. Μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στον ήλιο και μην τα ξεχνάτε μέσα στο αυτοκίνητο, διότι αλλοιώνονται. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την ινσουλίνη, αλλά και για τα υπόλοιπα φάρμακα, καθώς και για τις ταινίες μέτρησης σακχάρου, τους μετρητές και τις αντλίες ινσουλίνης. Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, να τα έχετε πάντοτε μαζί σας σε χειραποσκευή. Φροντίστε να έχετε αρκετά για να καλύψουν όλες τις ημέρες των διακοπών και ακόμη περισσότερες.

Φροντίστε εγκαίρως για τις υπογλυκαιμίες

Εφόσον λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, να είστε προετοιμασμένοι ακόμα και... στην άκρη του κόσμου. Έχετε μαζί σας ταμπλέτες γλυκόζης ή κάποιον χυμό ή καραμέλες, ώστε σε περίπτωση χαμηλής γλυκόζης να την αντιμετωπίσετε αμέσως και με ασφάλεια. Καλό είναι και ο φίλος/συνοδός σας να γνωρίζει ότι η υπογλυκαιμία θέλει αμέσως παύση κάθε σωματικής δραστηριότητας και λήψη υδατάνθρακα (χυμός, ζάχαρη, μέλι). H ένεση γλυκαγόνης για την αντιμετώπιση σοβαρής υπογλυκαιμίας πρέπει να σας συνοδεύει πάντα στα ταξίδια, εφόσον λαμβάνετε ινσουλίνη.

Κολυμπήστε με προσοχή

Το κολύμπι, εφόσον κάνετε θεραπεία με ινσουλίνη ή χάπια που μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να έχουν μελετήσει καλά. Τα πιο σημαντικά σημεία του είναι:

  • Αποφύγετε τις μοναχικές εξερευνήσεις.
  • Να έχετε τη δυνατότητα παροχής γλυκόζης από το στόμα ανά πάσα στιγμή.
  • Βεβαιωθείτε ότι και ο φίλος/συνοδός σας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση υπογλυκαιμίας στο νερό.
  • Ελέγξτε απαραίτητα τα επίπεδα σακχάρου πριν μπείτε στα βαθιά νερά, καθώς η άσκηση θα τα μειώσει.
  • Ανά μισή ώρα κολύμβησης, είναι σωστό να κάνετε μια παύση και να παίρνετε 15 γρ. υδατάνθρακα.
  • Μετρήστε τη γλυκόζη του αίματός σας αμέσως μετά το κολύμπι, γιατί η υπογλυκαιμία μπορεί να καθυστερήσει.
  • Καταγράψτε τη συμπεριφορά του σακχάρου σας στο κολύμπι για μελλοντική αναφορά.

Τέλος, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε καρδιολογικό έλεγχο πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών μπάνιων.

Η Μόνικα Μαθιοπούλου Μ.D. είναι ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, ειδικός μεταβολισμού. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.