iStock

ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΣΕ ΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ;

Το χασμουρητό είναι ένα ακόμα από τα μυστήρια του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά οι επιστήμονες έχουν ορισμένες θεωρίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα οφέλη του.

Το χασμουρητό είναι κάτι που το συναντάμε παντού: σε μωρά, σε ενήλικες, ακόμα και σε ζώα. Αυτό από μόνο του το καθιστά ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Είναι ένα αντανακλαστικό, που μπορεί να συμβεί αυθόρμητα ή να μας… κολλήσει από κάποιον άλλο (όταν π.χ. τον βλέπουμε να χασμουριέται).

Αν και οι περισσότεροι συνδέουμε το χασμουρητό με την κούραση, την υπνηλία ή τη… βαρεμάρα, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει με βεβαιότητα στο γιατί χασμουριόμαστε. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο και προς το παρόν αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μερικές θεωρίες. Fun fact που λένε, η θεωρία ότι οι άνθρωποι χασμουριόμαστε όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο έχει καταρριφθεί.

Γιατί χρειαζόμαστε το χασμουρητό;

1. Βρισκόμαστε σε… μεταβατικό στάδιο

Το χασμουρητό φαίνεται να κάνει την εμφάνισή του όταν οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε κάποια μεταβατική κατάσταση, ιδιαίτερα όταν ξυπνάμε ή όταν είμαστε νυσταγμένοι και ετοιμαζόμαστε να κοιμηθούμε. Μπορεί, επίσης, να χασμουριόμαστε όταν βαριόμαστε ή όταν βιώνουμε ήπια ψυχολογική δυσφορία, όπως άγχος.

Σε δημοσίευμα στην εφημερίδα Washington Post ο ο Andrew Gallup, καθηγητής συμπεριφορικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins προσθέτει ότι «το χασμουρητό εμφανίζεται και σε περιόδους κατά τις οποίες οι άνθρωποι είναι πολύ ενθουσιασμένοι ή υπάρχει μεγάλη προσμονή».

το χασμουρητό
iStock

2. Ξυπνάει τον εγκέφαλο

Αντί για καφέ, ας χασμουρηθούμε. Γιατί; Γιατί το χασμουρητό έχει συνδεθεί με αυξημένη διέγερση και εγρήγορση, καθώς φαίνεται να βοηθά τον εγκέφαλο να… ξυπνήσει ή να μείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια παθητικών δραστηριοτήτων (όπως π.χ. η οδήγηση, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ακρόαση μιας διάλεξης). Η κίνηση των μυών στο πρόσωπο και τον λαιμό από το χασμουρητό διεγείρει τις καρωτίδες, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Επίσης, ο καρδιακός ρυθμός, ο όγκος των πνευμόνων και η ένταση των οφθαλμικών μυών αυξάνονται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από ένα χασμουρητό.

Το Sleep Foundation αναφέρει, δε, ότι η δερμική αγωγιμότητα (μέτρηση της ικανότητας του δέρματος να άγει ηλεκτρισμό) αυξάνεται κατά το χασμουρητό. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και μετά την πρόσληψη καφεΐνης και με δεδομένο ότι προάγει την εγρήγορση, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η παρόμοια φυσιολογική απόκριση μπορεί να υποδεικνύει ότι και οι δύο παράγοντες (χασμουρητό και καφεΐνη) εξυπηρετούν την ίδια λειτουργία.

3. Δροσίζει τον εγκέφαλο

Το χασμουρητό μπορεί να βοηθήσει στη θερμορύθμιση του εγκεφάλου. Πώς; Πρώτον, λόγω της συστολής των μυών του προσώπου αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και ενισχύει τη ροή του πίσω στην καρδιά. Δεύτερον, η βαθιά εισπνοή αέρα πιστεύεται ότι ψύχει το αίμα στα αγγεία της μύτης και του στόματος. Έτσι, το ζεστό αίμα αντικαθίσταται με ψυχρότερο.

το χασμουρητό
pexels Cottonbro

4. Ξεβουλώνει τα αυτιά

Όσοι έχουμε πετάξει με αεροπλάνο, έχουμε νιώσει τα αυτιά να βουλώνουν κατά την απογείωση και την προσγείωση. Το χασμουρητό βοηθά στο άνοιγμα των ευσταχιανών σαλπίγγων, που επιτρέπουν την επικοινωνία του μέσου ωτός με τον ρινοφάρυγγα, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση από την πίεση. Όμως, και η κατάποση μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα, ίσως γι' αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος που χασμουριόμαστε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.