ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ MIT ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΣΟΥΤΙΕΝ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Ένα πρωτοποριακό «σουτιέν» κάνει υπερηχογράφημα στο στήθος και υπόσχεται να εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού σε πολύ πρώιμο –και πιο σίγουρα ιάσιμο– στάδιο της νόσου.
Υπερηχογράφημα που σχεδιάστηκε από ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) –και είναι ουσιαστικά προσαρμοσμένο σε σουτιέν– μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού από τα πρώιμα στάδια της νόσου. Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, πρόκειται για μια συσκευή υπερήχων σαν εύκαμπτο έμπλαστρο, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να προσαρτηθεί στο εσώρουχο!
Για την ακρίβεια, η συσκευή περιγράφεται ως «ένα έμπλαστρο σε σχήμα κηρήθρας εμπνευσμένο από τη φύση», εξοπλισμένο με έναν ιχνηλάτη που «παρέχει δυνατότητα σάρωσης μεγάλης περιοχής, βαθιάς σάρωσης και πολλαπλών γωνιών μαστού».
Το υφασμάτινο σουτιέν (Barely Zero by NEIWAI) δεν έχει ραφές και δίνει πλήρη κάλυψη σε ένα ευρύ φάσμα μεγεθών στήθους (Α έως DD).
Οι ορθογώνιοι μαγνήτες έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία και ασφαλίστηκαν στις βέλτιστες θέσεις, ώστε το εξωτερικό έμπλαστρο να μπορεί να στερεωθεί στο σουτιέν με ασφάλεια και με τον σωστό προσανατολισμό.
Το έμπλαστρο σχεδιάστηκε με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια:
- ευκολία χρήσης,
- εύρος κίνησης (περιστροφή 360° σε μια δεδομένη θέση με επαναλαμβανόμενο εντοπισμό συστοιχιών),
- βιώσιμη κατασκευή,
- άνεση χρήστη.
Στις γυναίκες που θα το φορούν θα υπάρχει δυνατότητα να ανιχνεύονται καρκινικές αλλοιώσεις σε πρώιμο στάδιο, αυξάνοντας σχεδόν στο 100% το ποσοστό επιβίωσης από τη νόσο, όπως συμβαίνει όταν η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται στα πρώτα στάδια.
Ένα αλλιώτικο σουτιέν
Οι δημιουργοί του εξηγούν ότι οι εικόνες που θα προκύπτουν από αυτόν τον υπέρηχο θα λαμβάνονται από ερευνητές σε ανάλυση συγκρίσιμη με αυτή που χρησιμοποιείται στα ιατρικά κέντρα απεικόνισης.
Η Canan Dagdeviren, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Media Lab του MIT και συγγραφέας επικεφαλής της μελέτης δήλωσε πως η εφεύρεση αυτή είναι «η πρώτη στο είδος της, με τεχνολογία υπερήχων για σάρωση και απεικόνιση ιστού του μαστού. Προσφέρει μια μη επεμβατική μέθοδο για την παρακολούθηση δυναμικών αλλαγών του μαλακού ιστού σε πραγματικό χρόνο».
Η Dagdeviren εμπνεύστηκε αυτή τη συσκευής από την αείμνηστη θεία της και τη σχεδίασε ενώ βρισκόταν δίπλα στο κρεβάτι της. Οι ερευνητές τη δοκίμασαν σε μια 71χρονη με ιστορικό κύστεων μαστού. Για να δουν τις εικόνες υπερήχων, συνέδεσαν τους σαρωτές τους με το μηχάνημα υπερήχων που χρησιμοποιείται στα κέντρα απεικόνισης.
Στην παρούσα φάση, εργάζονται σε μια μικρογραφία του συστήματος απεικόνισης. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εξέφρασαν την ελπίδα πως θα καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη στο «διάβασμα» των αλλαγών που προκύπτουν στις εικόνες, με την πάροδο του χρόνου.