Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΓΟΝΙΔΙΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να είναι υπεύθυνο για τις αγχώδεις διαταραχές στους ανθρώπους. Τα πειράματα έγιναν βέβαια σε ποντίκια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γονίδιο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του άγχους.

Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχικών ασθενειών στον κόσμο. Τα αίτιά τους δεν είναι πλήρως κατανοητά ενώ οι ειδικοί θεωρούν ότι ορισμένες τραυματικές εμπειρίες της ζωής μπορεί να πυροδοτούν τις αγχώδεις διαταραχές σε ανθρώπους που είναι ήδη επιρρεπείς στο άγχος.

Τα φάρμακα μπορούν βέβαια να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του άγχους. Ωστόσο, επειδή δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων με άγχος, η εύρεση του σωστού φαρμάκου μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία ή να οδηγήσει σε λάθη.

Επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο στον εγκέφαλο ποντικιών, η καταστολή του οποίου φάνηκε να προσφέρει ανακούφιση από το άγχος και να μειώνει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με αυτό. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Ποιο είναι το «γονίδιο του άγχους»

Προκειμένου να κατανοήσει τι είναι αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο και προκαλεί το άγχος, η ερευνητική ομάδα καθήλωσε ποντίκια για 6 ώρες για να προκαλέσει μια αντίδραση στο στρες και στη συνέχεια ανέλυσε τους εγκεφάλους των τρωκτικών σε μοριακό επίπεδο. Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη αυξημένων επιπέδων πέντε microRNAs (miRNAs), δηλαδή μικρών μορίων που βοηθούν να καθοριστεί ποια γονίδια σε ένα κύτταρο εκφράζονται και ποια όχι, στην αμυγδαλή, το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με το άγχος και με άλλα συναισθήματα όπως ο φόβος.

Όταν οι ερευνητές έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά στο miRNA που έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα, το miR-483-5p, παρατήρησαν ότι κατέστειλε την έκφραση του γονιδίου Pgap2 και ότι αυτή η καταστολή φάνηκε να παρέχει ανακούφιση από το άγχος και να μειώνει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με αυτό.

«Τα miRNAs είναι στρατηγικά προετοιμασμένα να ελέγχουν πολύπλοκες νευροψυχιατρικές καταστάσεις όπως το άγχος», δήλωσε η συγγραφέας Valentina Mosienko. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «οι μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούν για να ρυθμίσουν την ανθεκτικότητα και την ευαισθησία στο στρες ήταν μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστοι».

γονίδιο και άγχος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Νέες θεραπευτικές επιλογές

Το παραπάνω εύρημα ίσως μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για άτομα με αγχώδεις διαταραχές καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανόηση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που οδηγούν σε αγχώδεις διαταραχές αποτελεί προτεραιότητα για την καταπολέμηση της πάθησης.

Οι ερευνητές της μελέτης πιστεύουν ότι το γονίδιο που ανακάλυψαν μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη θεραπειών κατά του άγχους για σύνθετες ψυχιατρικές καταστάσεις στον άνθρωπο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.