iStock

ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19;

Η περίοδος πολλών γυναικών επηρεάστηκε από την πανδημία για διάφορους λόγους. Τώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν να διερευνήσουν ενδελεχώς αν στις διαταραχές του έμμηνου κύκλου τους μπορεί να έχουν παίξει ρόλο τα εμβόλια.

Ήταν εκείνες οι ημέρες του μήνα –στη ζωή μιας γυναίκας– όταν πήγα να κάνω την πρώτη δόση του εμβολίου για Covid-19. Λίγες ώρες μετά, είχε σταματήσει η εμμηνόρροια. Δεν έδωσα μεγάλη σημασία. Ούτως ή άλλως, από το ξεκίνημα της πανδημίας πολλές γυναίκες είχαν δει να απορρυθμίζεται η περίοδός τους για διάφορους λόγους πριν βρεθεί εμβόλιο.

Η έναρξη των εμβολιασμών, βέβαια, έβαλε στο παιχνίδι έναν επιπλέον παράγοντα. Από επαγγελματική διαστροφή άρχισα να ρωτώ φίλες μου αν είχαν ανάλογη εμπειρία. Οι περισσότερες είχαν παρατηρήσει ανωμαλία στην περίοδό τους αφού εμβολιάστηκαν. Τότε, οι αρμόδιες αρχές ενημέρωναν πως δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είχε ερευνηθεί ενδελεχώς το θέμα.

Για την ιστορία, υπάρχουν χώρες στις οποίες κατέγραφαν από την πρώτη στιγμή πάσης φύσεως αντιδράσεις στο εμβόλιο. Η δική μας δεν είναι στη λίστα. Ξέρω: Σοκ.

Περίοδος και διαταραχές στον κύκλο

Έρευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο Science Advances, με δεδομένα του 2021, ενημέρωσε ότι υπήρχαν αλλαγές στα πρότυπα εμμηνορροϊκής αιμορραγίας. Συγκεκριμένα, το 42% είχε παρατηρήσει πιο έντονη αιμορραγία, ενώ το 44% ανέφερε πως δεν είχε βιώσει κάποια αλλαγή μετά τον εμβολιασμό. «Βρήκαμε πως η αυξημένη αιμορραγία συσχετίστηκε σημαντικά με την ηλικία, τις συστηματικές παρενέργειες του εμβολίου (πυρετός ή/και κόπωση), το ιστορικό εγκυμοσύνης ή γέννησης, και την εθνικότητα. Γενικά, οι αλλαγές στην αιμορραγία της περιόδου δεν είναι ασυνήθιστες ή επικίνδυνες, ωστόσο η προσοχή σε αυτές τις εμπειρίες είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ιατρική», σημείωσαν οι συγγραφείς.

Η μεγαλύτερη σχετική μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα επεκτάθηκε σε εκείνη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 και είχε επισημάνει τις προσωρινές επιπτώσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 στους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα

Για να κατανοήσουν καλύτερα τις εμπειρίες που είχαν περιγραφεί από γυναίκες έπειτα από τον εμβολιασμό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον απηύθυναν διαδικτυακά τις ερωτήσεις τους σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, τον Απρίλιο του 2021.

Για τρεις μήνες συνέλεγαν δεδομένα και μετά προχώρησαν στην ανάλυση περισσότερων από 39.000 απαντήσεων για τον εμμηνορροϊκό κύκλο, από γυναίκες άνω των 18 ετών.

περίοδος
iStock

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα είχαν εμβολιαστεί πλήρως και δεν είχαν προσβληθεί από κορονοϊό πριν εμβολιαστούν. Το 39% λάμβανε θεραπείες με ορμόνες και το 71% έπαιρνε αντισυλληπτικά μακράς διάρκειας.

  • Το 42% των γυναικών με τακτικό κύκλο παρουσίασαν βαρύτερη αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό.
  • Το 44% ανέφερε ότι δεν υπήρχε αλλαγή.
  • Το 14% ανέφερε ότι η περίοδός τους ήταν ελαφρύτερη.
  • Το 66% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών παρουσίασαν αιμορραγία μετά από την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η Katharine Lee, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, είπε ότι «η μελέτη δεν συνέκρινε τα αποτελέσματα με ομάδα ελέγχου ατόμων που δεν εμβολιάστηκαν». Όπως και ότι τα ευρήματα συνάδουν με μικρότερες μελέτες που ανέφεραν αλλαγές έμμηνου ρύσεως μετά τον εμβολιασμό με πιο ισχυρούς ελέγχους.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε και ότι ορισμένες γυναίκες με συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλαγές στην εμμηνόρροια, ως εκ τούτου τα ευρήματα μπορούν να τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν καλύτερα. Όπως;

  1. Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίσουν μια βαρύτερη έμμηνο ρύση.
  2. Οι ερωτηθείσες που χρησιμοποιούσαν ορμονική αντισύλληψη, ήταν έγκυες στο παρελθόν ή είχαν διαγνωστεί με αναπαραγωγική πάθηση (π.χ. ενδομητρίωση, ινομυώματα ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν βαρύτερη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.
  3. Όσες ταυτοποιήθηκαν ως Ισπανόφωνες ή Λατίνες έτειναν να αναφέρουν βαρύτερη αιμορραγία.
  4. Όσες εμφάνισαν άλλες παρενέργειες των εμβολίων, όπως πυρετό ή κόπωση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασταθείς περιόδους.
  5. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ήταν ελαφρώς νεότερες (κατά μέσο όρο 60 χρόνων), είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορραγία μετά το εμβόλιο, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

Γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές;

Οι New York Times μίλησαν με καθηγητές μαιευτικής και γυναικολογίας προκειμένου να δώσουν απάντηση στη βασική απορία που προκύπτει από την πιο πρόσφατη μελέτη: το «γιατί» των αλλαγών.

Η Dr. Alison Edelman, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Ερευνών του Όρεγκον, ερευνήτρια των συνεπειών των εμβολίων του κορονοϊού στην έμμηνο ρύση, δήλωσε:

«Οι εμμηνορροϊκοί μας κύκλοι δεν είναι τέλεια ρολόγια. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες ρυθμίζουν τον μηνιαίο κύκλο. Μπορούν να επηρεαστούν από εσωτερικούς και από εξωτερικούς παράγοντες. Το άγχος και οι ασθένειες, η απώλεια ή η αύξηση βάρους, ο περιορισμός των θερμίδων και η έντονη άσκηση, όλα μπορούν να αλλάξουν τα τυπικά μοτίβα της έμμηνου ρύσεως.

»Το ενδομήτριο, το οποίο καλύπτει τη μήτρα και αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, έχει επίσης συνδεθεί με το ανοσοποιητικό σύστημα. Λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στην αναδιαμόρφωση του ιστού της μήτρας –για να προσφέρει προστασία από παθογόνα–, θεωρείται πιθανό ότι, όταν τα εμβόλια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα (όπως οφείλουν να κάνουν), “πυροδοτούν” κατά κάποιον τρόπο επιδράσεις στο ενδομήτριο. Έτσι, προκαλούν διαταραχή στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ορισμένα άτομα, μάλιστα, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε αλλαγές του ανοσοποιητικού ή ορμονικές αλλαγές στο σώμα τους».

Πρόσθεσε ότι οι ορισμένες γυναίκες είχαν καθυστέρηση για 1-2 μέρες και ότι οι αλλαγές ήταν προσωρινές, με τον κύκλο τους να επανέρχεται στο φυσιολογικό έπειτα από έναν ή δυο μήνες.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Η Dr. Jennifer Kawwass, ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο Emory, υποστήριξε ότι «ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να θεωρηθεί ως άλλο ένα ζωτικό σημάδι, όπως η θερμοκρασία του σώματός μας ή η αρτηριακή πίεση, το οποίο παρέχει πληροφορίες για την υγεία μας. Μια σημαντική αλλαγή στο μεσοδιάστημα του εμμηνορροϊκού κύκλου ή στο προφίλ αιμορραγίας απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει υποκείμενο ενδοκρινολογικό, αιματολογικό ή ανατομικό αίτιο.

»Για παράδειγμα, η έντονη αιμορραγία σε άτομα που δεν έχουν πλέον κανονική έμμηνο ρύση μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, της μήτρας ή του κόλπου.

»Η ανεπαίσθητη διακύμανση στον εμμηνορροϊκό κύκλο, δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

»Κλινικές δοκιμές και άλλες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και είναι απίθανο να επηρεάσουν τη γονιμότητα μακροπρόθεσμα».

Η Dr. Kawwass θέλησε να διευκρινίσει ότι η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει χάος σε όλο μας το σώμα (συν την πιθανότητα Long Covid), με τις παρενέργειες της νόσησης να είναι πολύ χειρότερες από τις όποιες παρενέργειες ενδέχεται να προκύψουν από το εμβόλιο.

Η Keisha Ray, ειδικός βιοηθικής στην Ιατρική Σχολή McGovern του Πανεπιστημίου του Τέξας, ενημερώνει ότι «είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την ανταπόκριση του σώματός μας στον εμβολιασμό και οι αρχές της δημόσιας υγείας θα πρέπει να αναγνωρίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τις διακυμάνσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου, όπως ενημερώνουν τους ανθρώπους για τους κινδύνους της μόλυνσης.

»Η αυξημένη διαφάνεια γύρω από τις αλλαγές της έμμηνου ρύσεως ή άλλες παρενέργειες του εμβολιασμού θα μπορούσε επίσης να έχει ένα άλλο πλεονέκτημα: τη μείωση του δισταγμού των ανθρώπων όσον αφορά τα εμβόλια».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.