iStock

ΕΠΑΘΑ ΨΥΞΗ, ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ;

Ξύπνησες με πιασμένο αυχένα και δεν μπορείς να κουνηθείς; Μάλλον έπαθες ψύξη. Δες τι πρέπει να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Σίγουρα σου έχει κάποια στιγμή τύχει να ξυπνήσεις ένα πρωί και ο σβέρκος σου να είναι πιασμένος. Ή να καθίσεις για λίγη ώρα ενώ είσαι ιδρωμένος κάτω από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα, και μετά ο αυχένας σου να «σφίξει» εντελώς, προκαλώντας σου ίσως κι έναν βουβό πονοκέφαλο. Πρόκειται για μια κατάσταση που αποκαλούμε ψύξη και προκαλεί έντονο πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης, επηρεάζοντας κυρίως άτομα με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όσους πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο, τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.

Η «ψύξη» είναι στην πραγματικότητα ένας μυϊκός σπασμός. Όταν, δηλαδή, ένα ζεστό μέρος του σώματός μας εκτίθεται σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, οι μύες μας σφίγγουν περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία του άνω κορμού. Αυτό το κάνει το σώμα μας, προκειμένου να διαφυλάξει την κανονική του θερμοκρασία για τα βασικά μας όργανα. Αν οι μύες του αυχένα μείνουν σφιγμένοι για αρκετή ώρα, μπορεί να νιώσουμε πόνο και δυσφορία που να δυσκολέψει ακόμα και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η ψύξη, πέρα από πόνο, μπορεί να προκαλέσει πιάσιμο (δυσκολία περιστροφής του κεφαλιού) και ιδιαίτερη ευαισθησία στην ενοχλημένη περιοχή.

Το τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις την ψύξη είναι λίγο-πολύ αυτονόητο: Να αποφεύγεις τα κρύα ρεύματα αέρα (κυρίως του κλιματιστικού και του ανεμιστήρα), ειδικά όταν έχεις ιδρώσει, οπότε πρέπει είτε να φοράς ένα μαντήλι στον αυχένα σου είτε να αλλάζεις σε στεγνά ρούχα. Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνεις μετά την ψύξη.

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ψύξη

Σύμφωνα με τον γιατρό Chris Vincent, η αντιμετώπιση της ψύξης μπορεί να είναι φαρμακευτική ή και εναλλακτική. Καταρχάς έχε υπόψη σου ότι πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως και έναν ολόκληρο μήνα, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Τι σημαίνει αυτό;

– Πρόσεξε τη στάση του σώματός σου

Χρειάζεται να αποφεύγεις το σκύψιμο και το καμπούριασμα, και να προσπαθείς να κρατάς το σώμα σου σε σωστή στάση, προσαρμόζοντας ανάλογα τα έπιπλά σου (ειδικά στην εργασία σου), μιλώντας στο κινητό μέσω ακουστικών και κάνοντας συχνά διαλείμματα, κατά τα οποία θα κινείς τους ώμους σου.

– Το σημείο της ψύξης θέλει ζέστη

Τις πρώτες ώρες μετά την ψύξη τοποθέτησε στο σημείο του πόνου μία θερμοφόρα, που θα βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορείς, επίσης, να κάνεις ένα ντους αφήνοντας μπόλικο ζεστό νερό να πέσει στην περιοχή, και στη συνέχεια να φορέσεις ρούχα που θα την καλύπτουν. Αν ο πόνος επιμένει, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα έμπλαστρο από το φαρμακείο, που θα κρατήσει την περιοχή ζεστή για πολλή ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε τα κρύα και υγρά μέρη που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

– Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, ένα κοινό αναλγητικό σίγουρα θα σε ανακουφίσει κάπως, ενώ μπορείς να εφαρμόσεις και μία θερμαντική αλοιφή που θα σου προτείνει ο φαρμακοποιός, ειδικά για μυϊκούς πόνους.

– Ασκήσεις

Αργά και με πολλή προσοχή κάνε μικρές προσπάθειες να κινήσεις τους ώμους και την πλάτη σου, κάνοντας μαλακές κυκλικές κινήσεις. Δοκίμασε, επίσης, να κρατήσεις απαλά το πηγούνι σου στρέφοντας το κεφάλι σου αριστερά και δεξιά, και κάνε μια προσπάθεια να επεκτείνεις προς τα πάνω τον σβέρκο σου. Η άσκηση αυτή θα πρέπει να σε ανακουφίζει κάπως.

Αν διαπιστώσεις ότι ο πόνος επιμένει με την ίδια ένταση ακόμα και 2-3 ημέρες μετά και ενώ έχεις δοκιμάσει να τον αντιμετωπίσεις με τις παραπάνω μεθόδους, ίσως έχει έρθει η ώρα να επισκεφθείς έναν ειδικό: έναν φυσικοθεραπευτή, χειροπράκτη ή ορθοπεδικό, που θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για εσένα και ίσως σε ανακουφίσει με στοχευμένο μασάζ στην περιοχή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.