ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Μια πρωτοποριακή έρευνα αναζητά στα άδυτα του εγκεφάλου το «κλειδί» για την οριστική αντιμετώπιση ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Το Zuckerman Institute συγκεντρώνει ερευνητές από όλο το Columbia University για να «μεταμορφώσουμε την κατανόηση για τον εγκέφαλο και το μυαλό». Το ερώτημα που έθεσαν στην τελευταία τους έρευνα ήταν σε ποιο βαθμό ο εγκέφαλος ελέγχει τις ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος.
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι «πάτησαν» σε παλαιότερη δουλειά, που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος και το σώμα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μιας οδού που είναι γνωστή ως «άξονας σώματος-εγκεφάλου».
Προηγούμενη έρευνα είχε υπαινιχθεί αυτή την αλληλεπίδραση, χωρίς όμως να διερευνηθούν πλήρως οι μηχανισμοί ή η έκταση της συμμετοχής του εγκεφάλου στη διαχείριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ομάδα του Columbia έθεσε ως στόχο να αποκαλύψει αυτές τις συνδέσεις, ώστε να γίνει κατανοητό πώς ο εγκέφαλος παρακολουθεί και ρυθμίζει τις αποκρίσεις στις φλεγμονές, που είναι από τις βασικές λειτουργίες για τη διατήρηση της υγείας μας. Δηλαδή, πώς ο εγκέφαλος ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια φάνηκε πως ο εγκέφαλος μπορεί να ανιχνεύσει τη φλεγμονή και να ρυθμίσει την ανοσολογική απόκριση ενισχύοντας ή καταστέλλοντας, ανάλογα με το τι χρειαζόταν.
Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα σε μελλοντικές έρευνες που θα γίνουν σε ανθρώπους (η αρχή έγινε σε ποντίκια) μπορεί να αρχίσει μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε μια ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Για παράδειγμα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, που στην παρούσα φάση αντιμετωπίζονται μεν, αλλά δεν θεραπεύονται. Ενδέχεται να ωφεληθούν από θεραπείες που στοχεύουν στον έλεγχο του εγκεφάλου έναντι της φλεγμονής.
«Αυτή η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει έναν συναρπαστικό θεραπευτικό χώρο για τον έλεγχο της φλεγμονής και της ανοσίας», δήλωσε ο Charles S. Zuker, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, κύριος ερευνητής στο Zuckerman Institute του Columbia και του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes.
«Ο εγκέφαλος παρακολουθεί όλα μας τα συστήματα»
Από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Mengtong Li σχολίασε πως «βρήκαμε όλους αυτούς τους τρόπους με τους οποίους το σώμα ενημερώνει τον εγκέφαλο για την τρέχουσα κατάστασή του», με τον επίσης συμμετέχοντα στη μελέτη, Hao Jin να προσθέτει ότι «ο εγκέφαλος είναι το κέντρο των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αναμνήσεων μας. Χάρη στις μεγάλες προόδους στην παρακολούθηση κυκλώματος και στην τεχνολογία μονοκυττάρων, γνωρίζουμε τώρα ότι ο εγκέφαλος κάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Παρακολουθεί τη λειτουργία κάθε συστήματος στο σώμα».
Αυτό το εύρημα «θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες μιας σειράς ασθενειών στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται υπερδραστήριο ή απορρυθμίζεται», έγραψαν οι ερευνητές στη δημοσίευση της εργασίας τους.
Οι περιορισμοί της έρευνας
Επισημαίνεται βέβαια ότι υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί στη συγκεκριμένη έρευνα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί ότι οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί λειτουργούν και στους ανθρώπους. Το βέβαιο είναι πως επιλέχθηκαν τα ποντίκια ένεκα των ομοιοτήτων που έχουν με εμάς σε επίπεδο βιολογίας.
Επίσης, η δουλειά επικεντρώθηκε κυρίως στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο ανταποκρίνεται γρήγορα στις απειλές, αλλά δεν έχει τις δυνατότητες μνήμης του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος. Παραμένει άγνωστο πώς ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει την προσαρμοστική ανοσία.