Unsplash Jamie Street

ΔΕΣ ΠΩΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Φαίνεται πως μικροβίωμα και καρδιά έχουν μια πολύ δυνατή σχέση, η οποία περνάει από το στομάχι. Οι επιστήμονες εξήγησαν τον μηχανισμό που ο μεταβολισμός των τροφών στο έντερο επηρεάζει τις αρτηρίες μας και τονίζουν για μία ακόμη φορά πως το τι τρώμε έχει μεγάλη σημασία.

Καθώς ο ρόλος του μικροβιώματος στην υγεία μελετάται επισταμένως τα τελευταία χρόνια, νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Τα τρισεκατομμύρια βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που φιλοξενούνται στο πεπτικό μας σύστημα, συνθέτουν τελικά μια πολύπλευρη ασπίδα προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το εντερικό μικροβίωμα συμβάλλει στον μεταβολισμό, επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει τον εγκέφαλο και σχετίζεται με τις νευροεκφυλιστικές νόσους. Τώρα όμως, νέες έρευνες έρχονται να καταδείξουν και τη σχέση του με την υγεία της καρδιάς.

Έτσι μαζί με την ηλικία, την κληρονομικότητα, την υψηλή χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, προστίθεται στη λίστα των παραγόντων κινδύνου για την υγεία της καρδιάς και η κατάσταση του εντέρου.

Το τι τρώμε επηρεάζει το μικροβίωμα κι αυτό τις αρτηρίες

Μικροβίωμα και καρδιά
Freepik

Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να ξέρουμε ότι κατά τη διαδικασία της πέψης, τα βακτήρια του γαστρεντερικού σωλήνα παράγουν ουσίες που ονομάζονται μεταβολίτες. Ένας μεταβολίτης με την ονομασία τριμεθυλαμίνη (ΤΜΑ) σχετίζεται, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Το ΤΜΑ παράγεται όταν οι μικροοργανισμοί του εντέρου καταναλώνουν χολίνη, μια θρεπτική ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αβγά. Στη συνέχεια, το ΤΜΑ μετατρέπεται σε μια άλλη ουσία που ονομάζεται Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ).

Τώρα λοιπόν, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα υψηλά επίπεδα ΤΜΑΟ στο αίμα, συνδέονται με τη λεγόμενη πλάκα των αρτηριών, που με τη σειρά της οδηγεί σε αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα, μια συγκεντρωτική μελέτη απέδειξε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ΤΜΑΟ είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ποια διατροφή ενδείκνυται για το έντερο

Όπως έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές, το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής που είναι προσανατολισμένο στη χορτοφαγία και περιλαμβάνει λίγα μόνο ζωικά προϊόντα, έχει συνδεθεί με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία σε όλους τους τομείς.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε μια τέτοια διατροφή, σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα «καλών» βακτηρίων στο έντερο.

Μικροβίωμα και καρδιά
Freepik

Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές πρωτεΐνες αυξάνουν τα στελέχη των βακτηρίων που ρίχνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο έντερο - τη στιγμή που η ζωική πρωτεΐνη κάνει το αντίθετο. Τα καλά λιπαρά έχουν κι αυτά αντιφλεγμονώδη δράση και σχετίζονται με μειωμένη «κακή» χοληστερόλη.

Αναφορικά με τους υδατάνθρακες, δεν είναι όλοι βλαβεροί. Συγκεκριμένα, τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα, ενώ τα φυσικά σάκχαρα δεν έχουν βλαπτικές συνέπειες - τουλάχιστον όχι αν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες.

Τι να προτιμήσετε και τι να αποφύγετε

Λαχανικά πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το καλαμπόκι και η πατάτα δεν χρειάζεται να αποφεύγονται διότι το άμυλό τους είναι «ανθεκτικό», δεν αφομοιώνεται δηλαδή από το λεπτό έντερο και υφίσταται ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου.

Το ίδιο και η βρώμη, οι μπανάνες, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια. Όλα αποτελούν χρήσιμες τροφές που μειώνουν τις πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου, την ίδια στιγμή που επεξεργασμένες ζαχαρούσες τροφές τις αυξάνουν.

Μικροβίωμα και έντερο
Unsplash Maddi Bazzocco

Αποφύγετε λοιπόν τις επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου, όπως μπισκότα, αρτοσκευάσματα, ζύμες, κατεψυγμένα, αναψυκτικά και διάφορα σνακ, όπως κράκερ, κρουασάν, κριτσίνια κ.ά. και προτιμήστε, εκτός από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, κομπούχα, miso και τουρσί.

Ποιες άλλες συνήθειες θωρακίζουν την υγεία του εντέρου

Η άσκηση θεωρείται ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας πέρα από τη διατροφή. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει σημαντικά την κινητικότητα και τη χλωρίδα του εντέρου. Επιδιώξτε μια συστηματική σωματική άσκηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 150 λεπτά την εβδομάδα ή, ακόμη καλύτερα, 30 λεπτά την ημέρα.

Ο καλός ύπνος, η ξεκούραση και η διαχείριση του στρες, έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ. Δεν θα εστιάσω περισσότερο σε αυτό, διότι είμαι της άποψης ότι η συμβουλή «διαχειρίσου το άγχος σου» δεν βοηθάει επί της ουσίας. Σημασία όμως έχει να βρίσκει κανείς πράγματα που απολαμβάνει να κάνει, τον χαλαρώνουν και τον γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.