ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;
Η αντιβίωση δεν έρχεται μόνο σε μορφή χαπιών. Μπορείς να την συναντήσεις και σε άλλα σκευάσματα, στα οποία συνήθως δεν πάει ο νους σου.
Ναι, τα αντιβιοτικά είναι σίγουρα χρήσιμα και πολύτιμα για την υγεία μας. Αυτό το γνωρίζουμε καλά. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για να λειτουργήσουν υπέρ μας και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους είναι η χρήσης τους σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
Το πρόβλημα ξεκινά όταν αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε σκευάσματα, γιατί κάπου ακούσαμε ή κάποιος μας είπε ότι μπορεί να μας βοηθήσουν. Όμως, τα σκευάσματα αυτά υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν αντιβιοτικά. Φυσικά, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε τι περιέχει κάθε προϊόν, που προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία, είναι να διαβάσουμε προσεκτικά το φυλλάδιο που το συνοδεύει. Δεν χρειάζεται πάνω από ένα λεπτό. Αν δούμε να αναγράφεται σε αυτό η λέξη «αντιμικροβιακό», τότε πρόκειται για αντιβίωση.
Επειδή, όμως, η αντιβίωση δεν κυκλοφορεί μόνο με μορφή χαπιών, ας δούμε σε ποια άλλα σκευάσματα μπορούμε να την συναντήσουμε:
1 Αλοιφές για το δέρμα
Αν χρησιμοποιείς, για παράδειγμα, αλοιφή για τη θεραπεία της ακμής ή για κάποιο άλλο δερματικό πρόβλημα, έχε υπόψη ότι μπορεί να περιέχει αντιβίωση. Τα τοπικά αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν ανθεκτικά στελέχη μικροβίων. Επίσης, στο δέρμα βρίσκονται και χρήσιμα μικρόβια, που αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του και η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών τα σκοτώνει. Μην πανικοβάλλεσαι, ωστόσο, γιατί χρειάζεται συχνή ή πολυήμερη χρήση για την πρόκληση αντοχής στην περίπτωση των δερματικών αλοιφών.
2 Κολλύρια για τα μάτια
Ορισμένα κολλύρια και κρέμες για τα μάτια περιέχουν αντιβίωση, γι' αυτό φρόντισε να τα χρησιμοποιείς μόνο όταν συντρέχει λόγος. Τα φάρμακα που προορίζονται για εφαρμογή στο μάτι μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
3 Σταγόνες για τα αυτιά
Τα αντιβιοτικά αυτά είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων των αυτιών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή, μιας και η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.
Η Ηλιάνα-Μαρία Παντελίδου είναι Παθολόγος, Αναπλ. Διευθύντρια Β' Παθολογικής Κλινικής Eρρίκος Ντυνάν Hospital Center.