iStock

ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗ

Γυναίκες μέσης ηλικίας με προδιαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Αυτό επιβεβαιώνει πρόσφατη αμερικανική έρευνα στον τομέα της ενδοκρινολογίας.

Αν αναζητά κανείς την ανεμελιά στη μέση ηλικία, μάλλον θα απογοητευτεί. Ολοένα και περισσότερα νοσήματα, όπως ο προδιαβήτης και η οστεοπόρωση, σχετίζονται με την περίοδο αυτή της ζωής μας, που ενώ βρισκόμαστε στην ακμή της επαγγελματικής μας ζωής, φαίνεται πως όσον αφορά στην υγεία μας ακροβατούμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Σας ακούγεται δυσοίωνο; Κι όμως, απεικονίζει την πραγματικότητα, όπως παρουσιάζεται από τις επιστημονικές μελέτες για νοσήματα φθοράς, που αφορούν άτομα αυτής της ηλικίας και αποτελούν μεγάλη δημοσιονομική πρόκληση για όλα τα προηγμένα κράτη.

Από το τεντωμένο σχοινί λοιπόν όπου βρίσκομαι, διαβάζω μία πολύ πρόσφατη μελέτη που αφορά γυναίκες μέσης ηλικίας με προδιαβήτη και δεν επισημαίνει αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, δηλαδή τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά την αύξηση των καταγμάτων σε αυτή την κατηγορία γυναικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2023 στο JAMA Network Open. Πρόκειται για μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α., στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από ιατρικές σχολές επιφανών πανεπιστημίων της χώρας.

Ο προδιαβήτης σπάει κόκκαλα

Αν και ανήκω σε αυτό το ευάλωτο ηλικιακό γκρουπ, προσπαθώ να μην πανικοβληθώ, πιασμένη από το επιχείρημα ότι δεν έχω παρουσιάσει προδιαβήτη. Καθώς όμως βαδίζω προς την εμμηνόπαυση, η πιθανότητα να αυξηθούν οι τιμές γλυκόζης νηστείας στο αίμα μου αυξάνεται, ακολούθως και ο κίνδυνος καταγμάτων, όπως λένε οι κορυφαίοι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη.

προδιαβήτης και κατάγματα
freepik

Είναι γνωστό ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 προδιαθέτει σε κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων. Τα κατάγματα σε διαβητικούς ασθενείς (βλ. διαβητική νόσος των οστών) θεωρούνται ως επιπλοκή του διαβήτη. Όμως μέχρι που δημοσιεύτηκε η αμερικανική μελέτη, δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα που να ενοχοποιούν και τον προδιαβήτη για τη εμφάνιση καταγμάτων στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Λίγα λόγια για μια μεγάλη μελέτη

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη αμερικανική μελέτη κοόρτης που ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου 1996 και τα δεδομένα συλλέγονταν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη Μελέτη Γυναικείας Υγείας (SWAN) των Η.Π.Α. Στο πλαίσιο της SWAN μελετήθηκαν 3302 γυναίκες ηλικίας 42 έως 52 ετών που βρίσκονταν σε περίοδο προεμμηνόπαυσης. Ενόσω συμμετείχαν στη μελέτη, δεν μπορούσαν να λαμβάνουν φάρμακα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αποκλείστηκαν, επίσης, όσες είχαν διαβήτη τύπου 2. Στις γυναίκες αυτές μετρήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, προηγούμενο κάταγμα, η φυλή και η εθνικότητα, και κάθε επιβλαβής για τα οστά έκθεση σε φαρμακευτικές και μη ουσίες.

προδιαβήτης και κατάγματα
freepik

Κριτήριο διάγνωσης για προδιαβήτη ήταν οι τιμές γλυκόζης αίματος νηστείας από 100 έως 125 mg/dL. Η γλυκόζη αίματος νηστείας μετρήθηκε σε 2 διαφορετικά εργαστήρια SWAN.

Μετά από είκοσι δύο χρόνια μελέτης, με χιλιάδες γυναίκες στο μικροσκόπιο οι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Albert Shieh, διακεκριμένος ενδοκρινολόγος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλλιφόρνια (UCLA), κατέληξαν σε ασφαλές συμπέρασμα: Ο κίνδυνος κατάγματος κατά τη διάρκεια της περιόδου της προεμμηνόπαυσης και της περιεμμηνόπαυσης είναι αυξημένος σε γυναίκες με προδιαβήτη.

Και τώρα τι κάνουμε;

Άσκηση: Απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, δυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της οστικής μάζας. Οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάγματα και διαχειρίζονται καλύτερα τις ορμονικές αλλαγές που έρχονται καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση. Το περπάτημα και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι οι μορφές άσκησης που συνιστούν οι ενδοκρινολόγοι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια για να απορροφούν τους κραδασμούς και δύο δίκιλα βαράκια, ένα για το κάθε σας χέρι. Και το κέφι να τα χρησιμοποιήσετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.