ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΒΟΥΡΤΣΙΖΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΟΥ
Το να βουρτσίζεις τα δόντια σου κάθε βράδυ δεν έχει να κάνει μόνο με το να έχεις ωραίο χαμόγελο. Θωρακίζει επίσης τον οργανισμό από παθήσεις που δεν φαντάζεσαι…
Από τότε που γνώρισα την περιοδοντίτιδα και έκανα σχετικές ερωτήσεις στην ειδικό που επισκέφτηκα για να κάνει τα δέοντα –ώστε να μη χάσω τα δόντια μου και να μην πάθω κάτι άλλο σοβαρό–, αμφισβήτησα εντόνως όσα μαθαίνουμε για τη στοματική υγιεινή από τους γονείς και το σχολείο. Βλέπεις, και δύο φορές την ημέρα βούρτσιζα τα δόντια μου (με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, όπως μου είχαν συστήσει) και νήμα χρησιμοποιούσα. Όχι κάθε μέρα, αλλά τακτικά. Όπως φάνηκε, και τα δυο τα έκανα λάθος.
Για να κρατήσω μακριά το αυτοάνοσο που συνδέεται με βακτήρια της περιοδοντίτιδας και άλλες ιατρικές συνθήκες που είναι συνδεδεμένες με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα δόντια μας, κλήθηκα να διαψεύσω το «δεν μπορείς να μάθεις σε γέρικο σκυλί νέα κόλπα». Όπου «νέα κόλπα» είναι το πώς να βουρτσίζω σωστά τα δόντια μου, ώστε να απομακρύνω όλα τα ανεπιθύμητα στοιχεία χωρίς να διαλύω τα ούλα (κάτι που κάνει το βουρτσάκι της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, όταν το φέρεις σε άμεση επαφή με αυτά).
Δεδομένου ότι λόγω κληρονομικών ασθενειών έχω ούτως ή άλλως αυξημένες πιθανότητες καρδιακής πάθησης και εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν ήθελα να δώσω εξτρά ώθηση και μέσω της κακής στοματικής υγιεινής.
Τώρα έναν ακόμα λόγο να κάνω σωστή δουλειά: σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας βουρτσίσματος των δοντιών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε ασθενείς ηλικίας 20 ετών και άνω.
Γιατί χρειάζεται το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών
Η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν το να μην βουρτσίζεις τα δόντια σου το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προηγούμενες εργασίες είχαν υπογραμμίσει τη σημασία της στοματικής υγιεινής σε ασθενείς με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων καρκίνων, αναπνευστικών, γαστρεντερικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, δεν ασχολήθηκαν συγκεκριμένα με τη σχέση μεταξύ των συνηθειών βουρτσίσματος των δοντιών και ασθενειών όπως η καρδιαγγειακή νόσος.
Η μελέτη περιλάμβανε 1.675 συμμετέχοντες που νοσηλεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οσάκα στην Ιαπωνία, μεταξύ Απριλίου 2013 και Μαρτίου 2016. Εξετάστηκαν επίσης ασθενείς που αναζητούσαν οδοντιατρική θεραπεία, περιεγχειρητική στοματική φροντίδα και προσυμπτωματικό έλεγχο λοιμώξεων.
Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες:
- Η πρώτη βούρτσιζε τα δόντια της δύο φορές την ημέρα.
- Η δεύτερη βούρτσιζε τα δόντια της μόνο μία φορά το βράδυ.
- Η τρίτη βούρτσιζε τα δόντια της μόνο μετά το ξύπνημα, το πρωί.
- Η τέταρτη δεν βούρτσιζε τα δόντια της.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το ιστορικό καπνίσματος και τα αποτελέσματα παρακολούθησης κάθε συμμετέχοντα. Η στοματική υγεία αξιολογήθηκε από οδοντίατρο, ενώ εξετάστηκαν και διάφορα καρδιαγγειακά συμβάντα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία, έμφραγμα του μυοκαρδίου, στηθάγχη, βαλβιδικές και αορτικές παθήσεις).
Τα ευρήματα έδειξαν πως η πρώτη και η δεύτερη ομάδα είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τις άλλες δύο.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι το βούρτσισμα των δοντιών το βράδυ έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σημείωσαν ότι το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στοματικών εναποθέσεων, που με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στην τερηδόνα και στις περιοδοντικές παθήσεις. Το βούρτσισμα των δοντιών μόνο το πρωί δεν αρκεί για τη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής, καθώς δεν αντιμετωπίζει την πιθανή αύξηση του ενδοστοματικού βακτηριακού φορτίου κατά τη διάρκεια του ύπνου.
«Αυτές οι συνέπειες συνάδουν με τη θεωρία ότι το ενδοστοματικό βακτηριακό φορτίο αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου τη νύχτα, λόγω της μειωμένης ροής του σάλιου».
Η μελέτη κατέληξε στο ότι ενώ το βούρτσισμα των δοντιών πριν από το πρωινό είναι απαραίτητο, το βούρτσισμα των δοντιών το βράδυ πριν τον ύπνο είναι ακόμη πιο σημαντικό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι συγγραφείς διευκρίνισαν και ότι «στην παρούσα μελέτη, δεν είναι σαφές εάν οι συμμετέχοντες βούρτσιζαν τα δόντια τους σωστά, επειδή δεν κρίθηκαν με βάση αντικειμενικά μέτρα στοματικής υγιεινής, όπως ο δείκτης πλάκας. Επιπλέον, δεν συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για βοηθητικά εργαλεία, όπως το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια, καθώς και ο χρόνος που αφιερώθηκε στο βούρτσισμα των δοντιών, επειδή θα περιέπλεκαν την ανάλυση και δεν θα οδηγούσαν άμεσα σε αξιολόγηση του κατά πόσον οι ασθενείς βούρτσιζαν τα δόντια τους επαρκώς, ακόμη και αν ξόδευαν περισσότερο χρόνο για να το κάνουν αυτό ή χρησιμοποιούσαν βοηθητικά εργαλεία».
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης των κατάλληλων πρακτικών στοματικής υγιεινής στην καθημερινή ρουτίνα για τη μείωση του κινδύνου συστηματικών ασθενειών, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος.
Η ολοκληρωμένη σειρά PerioGard βοηθά στην αντιμετώπιση της αιτίας ερεθισμού και αιμορραγίας των ούλων, καταπολεμώντας τη βακτηριακή πλάκα 12 φορές πιο αποτελεσματικά*.
*σε σχέση με μια κοινή φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά από 6 μήνες συνεχούς χρήσης