iStock

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΥΓΙΕΣ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ, ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΔΕΝΑ

Κάποια όργανα είναι λίγο παραμελημένα, ακόμα κι όταν ο ρόλος που παίζουν στην υγεία μας είναι πολύ σημαντικός. Ένα από αυτά είναι ο θύμος αδένας.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά μαθήματα ανατομίας. Μιας και όπως φαίνεται δεν είμαστε και πολύ εξοικειωμένοι με το σώμα μας. Ξέρεις, λοιπόν, τι είναι ο θύμος αδένας και πού βρίσκεται; Ο θύμος αδένας είναι ένα από τα λεμφικά όργανα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την παιδική ηλικία. Είναι μεγαλύτερος στα βρέφη, αλλά με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνεται. Αν σε ενδιαφέρει η θέση του, βρίσκεται στον θώρακα, πίσω από το στέρνο και ανάμεσα στις κορυφές των πνευμόνων και μπροστά και πάνω από την καρδιά.

Για τους περισσότερους, ο θύμος αδένας είναι άγνωστος και το ίδιο και το πού βρίσκεται. «Και, για καλό λόγο. Στους περισσότερους ενήλικες, είναι ένας μικροσκοπικός αδένας που έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από λίπος», λέει ο Δρ Robert Shmerling σε δημοσίευσή του Πανεπιστημίου Harvard.

Η μεγάλη αξία ενός μικροσκοπικού αδένα

«Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον θύμο αδένα, αλλά ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη σημαντική συμβολή του στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη γενική υγεία», συνεχίζει ο ειδικός, που έχει εργαστεί ως κλινικός προϊστάμενος στο Τμήμα Ρευματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess.

«Νομίζω ότι ο θύμος αδένας αξίζει περισσότερη αναγνώριση και σεβασμό. Χωρίς αυτόν θα ήμασταν επιρρεπείς σε παιδικές λοιμώξεις και θα είχαμε μικρότερη διάρκεια ζωής. Όταν είμαστε αρκετά μεγάλοι για να το εκτιμήσουμε, αυτός ο καταπληκτικός αδένας έχει ήδη βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανοσοποιητικού συστήματος που λειτουργεί καλά».

Κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, τη βρεφική ηλικία και την πρώιμη παιδική ηλικία, ο θύμος αδένας είναι πολύ σημαντικός για το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα. Τότε είναι που παράγει έναν ειδικό τύπο ανοσοκυττάρων που ονομάζονται Τ κύτταρα (T-cells).

θύμος αδένας
iStock

Χρειάζεσαι τον θύμο αδένα;

«Η απάντηση στην ερώτηση εξαρτάται από το αν είσαι έμβρυο, μικρό παιδί ή ενήλικας», γράφει ο Shmerling. Για τα δύο πρώτα αναφέραμε παραπάνω τον λόγο. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον ρόλο του σε έναν ενήλικα, αφού με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνεται. Επιπλέον, ένας ενήλικας μπορεί να ζήσει μια χαρά χωρίς αυτόν, σε περίπτωση που χρειαστεί να τον αφαιρέσει.

Μην βιαστείς, όμως, να τον απορρίψεις, γιατί ο Shmerling, εξηγεί ότι ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο θύμος αδένας μπορεί τελικά να παίζει ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος των ενηλίκων. Αναφέρει, μάλιστα, τα εξής:

  • Ο θύμος αδένας συνεχίζει να παράγει Τ κύτταρα μέχρι την ενηλικίωση, αν και με πιο αργό ρυθμό. Επιπλέον, η νεότερη τεχνολογία σάρωσης υποδηλώνει μικρότερη συρρίκνωσή του από ότι πιστεύαμε στο παρελθόν.
  • Αν και η λειτουργία του μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες να καταπολεμήσουν λοιμώξεις, όπως η COVID-19.
  • Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι στους οποίους αφαιρέθηκε ο θύμος αδένας κατά την ενηλικίωση, είχαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, αυτοάνοσων και θανάτου από άτομα που έκαναν άλλου είδους χειρουργική επέμβαση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.