Pexels Ksenia Chernaya

ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΡΟΥΧΑ FAST FASHION; ΔΕΣ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Η βιομηχανία fast fashion παράγει ρούχα χαριτωμένα και πάμφθηνα, που μας προσφέρουν μια πρόσκαιρη καταναλωτική ικανοποίηση. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να το πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα μεγάλα brands ζήλεψαν την επιτυχία τους και προσπαθούν να τους ρίξουν λάσπη. Ωστόσο, οι έρευνες μιλούν από μόνες τους και ναι, πρέπει να μας προβληματίσουν: Μεγάλες βιομηχανίες fast fashion ρούχων, από αυτές που τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλλει και στην ελληνική ηλεκτρονική αγορά, φαίνεται πως χρησιμοποιούν ιδιαιτέρως τοξικά υφάσματα, με σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον.

«Η εταιρεία SHEIN έχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο σε επικίνδυνα χημικά και την καταστροφή του πλανήτη», αναφέρει η γερμανική Greenpeace. Έλεγχοι που έγιναν σε 47 προϊόντα της εταιρείας έδειξαν ότι 7 από αυτά περιείχαν επικίνδυνα χημικά που καταστρατηγούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αποτελώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Άλλη έρευνα, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Miriam Diamond, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, βρήκε ότι σε ορισμένα παιδικά μπουφάν της ίδιας εταιρείας η περιεκτικότητα σε μόλυβδο ήταν 20 φορές μεγαλύτερη από το ασφαλές όριο.

«Αυτό θα έπρεπε να σοκάρει τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Diamond. «Με προβληματίζει ότι αγοράζουμε προϊόντα που δείχνουν χαριτωμένα σήμερα και σταματάμε να τα φοράμε λίγες εβδομάδες μετά. Αναζητάμε απολαύσεις βραχείας διάρκειας και μικρού κόστους, που όμως θα πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον, με την υγεία τη δική μας αλλά και του πλανήτη».

fast fashion μόδα
Pexels Ivan Samkov

Η εταιρεία, απαντώντας στα αποτελέσματα των ερευνών, δεσμεύτηκε να αποσύρει τα εν λόγω προϊόντα και να ελέγχει περισσότερο στο μέλλον την ποιότητα των υλικών των προμηθευτών της. Φυσικά, δεν είναι η μόνη με ρούχα που κρίθηκαν ακατάλληλα. Εξίσου τοξικά υφάσματα, που περιείχαν μόλυβδο, φθαλάτες και άλλες επικίνδυνες ουσίες βρέθηκαν σε ρούχα των Zaful και AliExpress, όπως αναφέρει η ίδια έρευνα.

Σε άρθρο του Insider, επιστήμονες κατηγορούν εταιρείες όπως τη Lululemon, την Old Navy και τη REI για τοξικά στα ρούχα τους, σε μικρότερο ίσως ποσοστό, όμως εξίσου επικίνδυνο. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η έκθεση των ανθρώπων σε αυτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, όπως άσθμα και βλάβες των νεφρών.

Τα επικρατέστερα τοξικά στα ρούχα και τι κινδύνους επιφέρουν

Μιλώντας στο Insider, η Alexandra McNair Quinn, σύμβουλος χημικής βιωσιμότητας και ιδρύτρια της Fashion FWD, μιας μη κερδοσκοπικής που στόχο έχει να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις τοξικές ουσίες στα ρούχα, εξηγεί ότι οι ουσίες αυτές είναι πολλές και οι παρενέργειές τους συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών. Και δεν είναι μόνη η επαφή με το δέρμα που τους επιτρέπει να εισέρχονται στον οργανισμό μας. «Σκεφτείτε τα παιδιά που συχνά μασούν τα ρούχα τους», λέει.

fast fashion μόδα
Pexels Cottonbro

Για ποιες ουσίες πρόκειται και πού τις συναντάμε:

  • Χρώμιο: Χρησιμοποιείται σε προϊόντα με υφή δέρματος. Σε μη επιτρεπτά όρια μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό και να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά.
  • Φθαλάτες: Χρησιμοποιούνται για τις βαφές στα υφάσματα. Στην Αμερική οι φθαλάτες έχουν κατηγορηθεί για πρόωρους θανάτους ενηλίκων λόγω καρδιοπάθειας, αλλά και για ορμονικές παρεμβολές.
  • Βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας: Περιέχονται μερικές φορές στις πιτζάμες των παιδιών για να τα προστατεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Έχουν απαγορευτεί εντελώς στην Ευρώπη, γιατί έχει βρεθεί ότι παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά και στον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται το λίπος και τις θερμίδες. Οι ερευνητές μελετούν αν υπάρχουν σύνδεση μεταξύ των ουσιών αυτών και της ΔΕΠΥ.
  • Υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS): Ονομάζονται και «αιώνια χημικά». Παρασκευάζονται εργαστηριακά, δεν διαλύονται στο περιβάλλουν και συνδέονται με διάφορες ασθένειες, όπως βλάβες στο συκώτι, άσθμα και χρόνια νεφροπάθεια. Είναι ανθεκτικές στο νερό και χρησιμοποιούνται συνήθως σε αδιάβροχα και αλέκιαστα υφάσματα.
  • Μόλυβδος: Μια φτηνή χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά στα φερμουάρ. Τα παιδιά που εκτίθενται συστηματικά σε αυτόν μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνια αναπτυξιακά προβλήματα.

Πώς θα αποφύγουμε τα επικίνδυνα τοξικά

Σύμφωνα με το Project Cece, μια ΜΚΟ με παγκόσμια παρουσία που στόχο έχει να αναζητά, να ελέγχει και να καταγράφει όλα τα brands με βιώσιμα προϊόντα, σε πολλά μέρη του πλανήτη κάποια από τα παραπάνω τοξικά είναι απαγορευμένα. Έτσι, όλα τα ρούχα που παράγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της REACH που προστατεύει την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος από χημικούς κινδύνους.

fast fashion μόδα
Young man choosing cloths in menswear shop Freepik
Young man choosing cloths in menswear shop

Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι χώρες αντίστοιχους κανονισμούς -και σίγουρα τα ρούχα των εταιρειών που αναφέραμε παραπάνω, δεν κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Έτσι, για να αποφύγετε τα τοξικά στα ρούχα που αγοράζετε:

  • Προτιμήστε οργανικά ρούχα, όποτε αυτό είναι δυνατόν.
  • Ελέγχετε τις περιγραφές και τις πληροφορίες των προϊόντων, όπως αναφέρονται από την κάθε φίρμα.
  • ΠΑΝΤΑ να πλένετε τα νέα σας ρούχα πριν τα φορέσετε.
  • Αναζητάτε πιστοποιήσεις, όπως η OEKOTEX ή η GOTS.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.