iStock

ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ

Υπάρχει μία τροφή που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε αφθονία και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος, άρα και την υγεία του βρέφους που θηλάζει.

Σε περίπτωση που θηλάζετε, σας έχουμε ένα καλό διατροφικό νέο. Μπορείτε ελεύθερα να βουτάτε το ψωμί στο ζουμί της χωριάτικης σαλάτας και να μην μετράτε με το σταγονόμετρο το ελαιόλαδο που βάζετε στα λαδερά και τη φάβα.

Γιατί; Γιατί όπως υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές στο περιοδικό Food Chemistry, το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του βρέφους, καθώς περνούν από τη μητέρα στους απογόνους της κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν ότι δίαιτες εμπλουτισμένες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα μπορούσαν να τροποποιήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τη χημική περιεκτικότητα που έχει το μητρικό γάλα. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται πιθανά οφέλη για την υγεία του βρέφους», τονίζει η επικεφαλής συγγραφέας δρ Μαρία Ροντρίγκες-Λαγκούνας.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε θηλυκούς αρουραίους που τρέφονταν με ελαιόλαδο για έξι εβδομάδες και η ανάλυση δειγμάτων αίματος εντόπισε στις μητέρες και στα νεογνά τους υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη, φαινολικές ενώσεις που συναντάμε κυρίως σε φυτά, όπως π.χ. ελιές, και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Ποια τροφή μπορεί να βελτιώσει το μητρικό γάλα
iStock

Μητρικό γάλα & Ελαιόλαδο: Ένας δυναμωτικός συνδυασμός

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το νεογέννητο, καθώς αποτελείται από 87% νερό, 1% πρωτεΐνη, 4% λιπίδια και 7% υδατάνθρακες. Περιέχει, επίσης, πολλά μέταλλα και βιταμίνες.

«Τα ευρήματά μας ρίχνουν νέο φως στη σημασία της μητρικής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας», αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Ποια τροφή μπορεί να βελτιώσει το μητρικό γάλα
iStock

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή και είναι εύκολο στην πέψη. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του στομάχου αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και τους κολικούς, στην πρόσληψη μετάλλων απαραίτητα για την ενδυνάμωση οστών και μυών, καθώς και στην απορρόφηση της βιταμίνης D που είναι σημαντική για την ανάπτυξη μωρών και παιδιών.

Μελέτες υποστηρίζουν, επίσης, ότι μητέρες που κατανάλωναν σταθερά μια ποσότητα ελαιολάδου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απέκτησαν μωρά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρινίτιδας και αλλεργιών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.