ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ
Για την απάντηση στο ερώτημα «Πότε να πάμε στον γιατρό;» υπάρχουν ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια. Διάβασέ τα, συζήτησέ τα με τον γιατρό σου, αλλά εμπιστεύσου και το ένστικτό σου, εφόσον δεν είσαι αρρωστοφοβικός.
Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνεις πότε πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό. Άλλες φορές το παρακάνουμε και συνωστιζόμαστε στα ιατρεία των παθολόγων με μια απλή γρίπη ή στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου, κι άλλες μπορεί να αδιαφορήσουμε για κάτι πραγματικά σημαντικό.
Για παράδειγμα, ένας επίμονος, παρατεταμένος βήχας είναι ανησυχητικός; Ορισμένα συμπτώματα που δεν φαίνονται άμεσα ανησυχητικά μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος ή μιας κατάστασης υγείας που απαιτεί θεραπεία, λένε οι γιατροί και σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρουν.
Επιπλέον, κάποια συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις μιας απειλητικής για τη ζωή έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα συμπτώματα εκείνα που πρέπει να μας στείλουν άμεσα σε γιατρό.
Ένα ασυνήθιστα επίμονο ή βαρύ κρυολόγημα
Εάν τα συμπτώματά μας επιμένουν ή επιδεινώνονται, ίσως είναι ένδειξη ότι έχουμε κάτι περισσότερο από ένα απλό κρυολόγημα, συνεπώς το να επικοινωνήσουμε με γιατρό είναι απαραίτητο.
Κι αυτό επειδή τέτοιου είδους συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως ιγμορίτιδα ή αφυδάτωση. Διερεύνηση χρειάζονται επίσης και τα επίμονα δέκατα που διαρκούν περισσότερες από 3 ημέρες.
Οι ενδείξεις όμως που πρέπει να μας στείλουν άμεσα στο ιατρείο είναι ο υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5) που επιμένει, όταν συνοδεύεται από έντονο βήχα ή δύσπνοια ή κόπωση, ενώ συνυπάρχει υποκείμενο νόσημα. Για τους άνω των 65 ετών, τα συμπτώματα αυτά είναι αρκετά για μια επίσκεψη στον γιατρό, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα.
Ζητάμε άμεση ιατρική βοήθεια εάν ο υψηλός πυρετός συνοδεύεται από σοβαρό πονοκέφαλο, ασυνήθιστο δερματικό εξάνθημα, διανοητική σύγχυση, δυσκαμψία στον αυχένα, ευαισθησία στο έντονο φως ή πόνο στο στήθος.
Σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες του ουροποιητικού ή του εντέρου
Η συχνότητα της ούρησης και της κίνησης του εντέρου ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Αλλά μια ξαφνική και ιδίως επώδυνη αλλαγή στις δικές μας συνήθειες, όπως είναι η παρατεταμένη διάρροια, δυσκοιλιότητα, τα μαύρα κόπρανα ή το αίμα σε αυτά, είναι ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα να δούμε έναν γιατρό.
Ανεξήγητη και ξαφνική απώλεια βάρους
Κατά γενικό κανόνα, εάν έχουμε χάσει περισσότερο από το 10% του σωματικού μας βάρους τους τελευταίους 6 μήνες (χωρίς να έχουμε κάνει την παραμικρή αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, που θα δικαιολογούσε κάτι τέτοιο), αυτό μπορεί να υποδηλώνει ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας.
Ανεξήγητη δύσπνοια
Υπάρχουν κάποιες λογικές εξηγήσεις για μια προσωρινή δύσπνοια, όπως μία γρίπη, το μεγάλο υψομέτρο, οι ακραίες θερμοκρασίες ή η έντονη άσκηση. Αν όμως η δύσπνοια είναι ανεξήγητη, τότε πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας. Αν η δύσπνοια είναι σοβαρή και εμφανίζεται ξαφνικά, μπορεί και να χρειαστεί ιατρική περίθαλψη.
Έντονος πόνος στο στήθος, το στομάχι ή την πύελο
Ο μη φυσιολογικός, έντονος και παρατεταμένος πόνος στο στήθος, την κοιλιά ή τη λεκάνη χρειάζεται την εκτίμηση γιατρού. Ζητάμε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχουμε παρατεταμένο και έντονο πόνο στο στήθος, που συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή ή διανοητική σύγχυση, ή εάν έχουμε έντονο κοιλιακό άλγος που εκτείνεται στην πλάτη και προκαλεί πόνο στο στομάχι μας κατά την αφή.
Διαταραχές συνείδησης
Δεν αναφερόμαστε σε μια απλή αλλαγή της διάθεσης, ούτε βέβαια στις έντονες διακυμάνσεις της, αλλά σε μια ξαφνική σύγχυση που μοιάζει σα να έχουμε χάσει τον εαυτό μας. Αν δεν καταλαβαίνουμε τι μας λένε ή, ναι μεν καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε, πρέπει αμέσως να δούμε γιατρό.
Εάν έχουμε έντονο άγχος ή κατάθλιψη, διαταραχές στον ύπνο και δυσκολία στη συγκέντρωση, η επικοινωνία με τον γιατρό είναι απαραίτητη, όχι όμως και η άμεση επίσκεψη.
Υποψία διάσεισης
Αν μετά από πέσιμο κατά το οποίο έχουμε χτυπήσει το κεφάλι μας παρουσιαστούν:
- Δυσκολία συγκέντρωσης.
- Πονοκέφαλος.
- Ευερεθιστότητα.
- Αλλαγή στο μοτίβο ύπνου.
Ξαφνικές διαταραχές όρασης
– Έντονες λάμψεις φωτός
Δεν αναφερόμαστε στην αύρα των ημικρανιών, στις φωτεινές εκείνες κηλίδες που μπορεί να βλέπουμε προτού αρχίσει μια κρίση, αλλά σε κάτι ξαφνικό και ασυνήθιστο.
Οι ξαφνικές, φωτεινές λάμψεις (σαν να βλέπουμε φλας) μπορεί να είναι σημάδι αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, μιας σοβαρής κατάστασης που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα για την πρόληψη απώλειας όρασης.
– Διπλωπία
Το να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα διπλά εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία διεγνωσμένη πάθηση, είναι μια ένδειξη που πρέπει να μας στείλει κατευθείαν στον γιατρό.
Πότε να πάμε στα επείγοντα
Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά στα επείγοντα περιστατικά. Έντονα, επώδυνα και ξαφνικά συμπτώματα σαν τα παρακάτω μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική μας λειτουργία –ή ακόμη και να απειλήσουν τη ζωή–μας και χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα:
- Κοιλιακός ή στομαχικός πόνος συνοδευόμενος από ναυτία και έμετο.
- Σωματικό τραύμα, ειδικά στο κεφάλι ή τη σπονδυλική στήλη.
- Πονοκέφαλος συνοδευόμενος από πυρετό, σύγχυση και εμετούς.
- Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος.
- Σοβαρή και ξαφνική δύσπνοια.
- Αλλεργικό σοκ με εκτεταμένο εξάνθημα που επιδεινώνεται ταχύτατα και προσβάλλει το αναπνευστικό.
- Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, που περιλαμβάνουν πάρεση προσώπου, μούδιασμα των άκρων, δυσκολία στην ομιλία, θολή όραση και σύγχυση.
- Μυϊκοί σπασμοί.
- Σοβαρά εγκαύματα.