Freepik

7 ΣΤΙΣ 10 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι διατροφικές επιλογές φαίνεται ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ερευνητές εξέτασαν τη διατροφική πρόσληψη ανθρώπων σε 184 χώρες για σχεδόν 20 χρόνια και διαπίστωσαν ποιες τροφές ήταν εκείνες που συνέβαλαν στην εμφάνιση της σοβαρής αυτής νόσου.

Αρχικά, ακούς τις προτροπές του Γάλλου ογκολόγου Νταβίντ Καγιάτ και ανακουφίζεσαι. «Σταματήστε να στερείστε» συμβουλεύει ο σπουδαίος Γάλλος καθηγητής ο οποίος τονίζει τη σημασία του να κάνουμε πράγματα που μας χαροποιούν, όπως για παράδειγμα το ανθυγιεινό φαγητό, το αλκοόλ και το σεξ.

Κι εκεί που έχεις ανακουφιστεί θεωρώντας ότι δεν τα κάνεις πια όλα τόσο λάθος, πέφτουν μπροστά σου τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες: «Η κακή διατροφή συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2». 

Η έρευνα αυτή (που υποθέτω ότι δεν συμφωνεί με τα λεγόμενα του Γάλλου ογκολόγου) διαπίστωσε ότι το 2018 επτά στα δέκα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως συνδέονταν με κακές διατροφικές επιλογές.

Ειδικότερα, ερευνητική ομάδα από το Tufts University στη Βοστώνη ανέπτυξε ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης και το εφάρμοσε σε 184 χώρες από το 1990 μέχρι και το 2018. Η ομάδα διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με το 1990, το 2018 υπήρχαν 8,6 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 λόγω κακής διατροφής.

διαβήτης
iStock

Σε ποιες τροφές οφείλεται η παγκόσμια αύξηση περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε πάνω από 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 το 2018:

  • η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως,
  • η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού,
  • η υπερκατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως είναι το μπέικον, το λουκάνικο και το σαλάμι.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες του διαβήτη τύπου 2 που οφείλεται στη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής ιατρικής Δρ. Dariush Mozaffarian.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουτοχυμών και η μη κατανάλωση αρκετών μη αμυλούχων λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, είχαν μικρότερο αντίκτυπο στα νέα κρούσματα της νόσου.

Επίσης, η ανάλυση έδειξε ότι η κακή διατροφή επηρέασε –σε παγκόσμιο επίπεδο και αναφορικά με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2– περισσότερο στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, τους νεότερους σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους ενήλικες και τους κατοίκους των πόλεων σε σύγκριση με τους κατοίκους της υπαίθρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.