iStock

6 ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ

Ένας μικρός οδηγός για το πώς να παραμείνεις ασφαλής τους θερινούς μήνες, αποφεύγοντας τους πιο συνηθισμένους καλοκαιρινούς κινδύνους.

Κανείς δεν θέλει οι μέρες των διακοπών του να σημαδευτούν από ταλαιπωρία ή κάποιο μικρό ατύχημα. Θέλει να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί, όχι να ψάχνει φαρμακεία και κέντρα υγείας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είσαι προετοιμασμένος, γνωρίζοντας ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι καλοκαιρινοί κίνδυνοι και πώς μπορείς να τους αποφύγεις ή να τους διαχειριστείς.

Στον πρακτικό οδηγό που ακολουθεί θα βρεις 6 από τις πιο συνηθισμένες αναποδιές του καλοκαιριού, αλλά και πρακτικές οδηγίες με το τι μπορείς να κάνεις. Έτσι, θα είσαι σε θέση να προφυλαχτείς ή να αντιδράσεις σε περίπτωση που κάτι προκύψει.

1. Αφυδάτωση

Ίσως το πιο κλασικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό, γι' αυτό όταν δεν προσλαμβάνεις επαρκείς ποσότητες δεν μπορείς να λειτουργήσεις σωστά. Όταν, μάλιστα, οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα, η αφυδάτωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

– Τι μπορείς να κάνεις

Η λύση είναι μία: Φρόντισε να παραμένεις ενυδατωμένος, ειδικά αν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο. Όσον αφορά το πόσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός σου, αυτό εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας σου και το επίπεδο δραστηριότητάς σου. Οι γενικές οδηγίες αναφέρουν να καταναλώνεις περίπου 2 λίτρα τη μέρα. Για να καταλάβεις αν είσαι ή όχι επαρκώς ενυδατωμένος, ένας καλός δείκτης είναι το χρώμα των ούρων σου (όσο πιο ανοιχτό τόσο το καλύτερο). Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις το λεγόμενο skin turgor test, που αξιολογεί την ελαστικότητα του δέρματός σου.

καλοκαιρινοί κίνδυνοι
iStock

2. Ηλιακά εγκαύματα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι βλάβη του δέρματος από την υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Προκαλείται κυρίως από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB, που φτάνει στην επιφάνεια της γης κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, μας εξηγεί η Χαριτωμένη Βαβούλη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος.

– Τι μπορείς να κάνεις

Ακόμα και τις μέρες με συννεφιά, λάβε τα μέτρα σου. Με άλλα λόγια, εφάρμοζε καθημερινά αρκετή ποσότητα από κάποιο αντηλιακό ευρέος φάσματος με υψηλή προστασία και ανανέωνέ το τουλάχιστον κάθε 2-3 ώρες όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο (συχνότερα μετά το κολύμπι και την εφίδρωση). Μην παραλείπεις περιοχές όπως τα αυτιά και τα κουντεπιέ. Καλό είναι, επίσης, να δώσεις βάση και στα ρούχα που φοράς (καπέλο με φαρδύ γείσο, μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια) και να μην ξεχνάς τα γυαλιά ηλίου.

3. Ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη

Η αφυδάτωση και το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι οι μόνοι καλοκαιρινοί κίνδυνοι που διατρέχεις, όταν περνάς χρόνο κάτω από τον ήλιο. Και τα δύο μπορούν να συμβάλλουν σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, δηλαδή σε θερμικό εξάνθημα, θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία (είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη και μπορεί να είναι θανατηφόρα).

– Τι μπορείς να κάνεις

Εκτός από το να παραμένεις ενυδατωμένος και να φοράς αντηλιακό, φρόντισε να μειώσεις τον χρόνο που περνάς σε εξωτερικούς χώρους. Αν χρειάζεται να μείνεις έξω, κάνε συχνά διαλείμματα και αναζήτησε σημεία με σκιά και δροσιά. Μην αγνοήσεις τυχόν συμπτώματα, καθώς κάποιες από τις ασθένειες αυτές μπορεί να θέσουν τη ζωή σου σε κίνδυνο.

καλοκαιρινοί κίνδυνοι
iStock

4. Τσιμπήματα εντόμων

Συνηθισμένοι καλοκαιρινοί κίνδυνοι είναι και τα τσιμπήματα από μέλισσες και κουνούπια, αλλά και τα δαγκώματα από τσιμπούρια και μυρμήγκια.

– Τι μπορείς να κάνεις

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσεις μακριά τα έντομα είναι να εφαρμόσεις στο δέρμα σου κάποιο εντομοαπωθητικό. Επίσης, όταν είναι εφικτό, φόρα μακριά μανίκια και παντελόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια εργασιών σε αυλές και περιοχές με βλάστηση. Μην αφήνεις νερό να λιμνάζει (π.χ. σε γλάστρες) και το φαγητό ακάλυπτο. Τους θερινούς μήνες προσπάθησε να αποφύγεις τα αρώματα και τις λοσιόν και επίλεξε ένα αποσμητικό με ουδέτερο άρωμα.

5. Πέτρες στα νεφρά

Το καλοκαίρι, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η αφυδάτωση μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη των λίθων που σχηματίστηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κίνδυνος εμφάνισης νεφρολιθίασης είναι μεγαλύτερος τους καλοκαιρινούς μήνες.

– Τι μπορείς να κάνεις

Ναι, όπως έχεις ήδη καταλάβει, το νερό είναι σωτήριο, γι' αυτό έχε πάντα μαζί σου το παγούρι σου. Πέρα από το να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο, προσπάθησε όσο γίνεται να περιορίσεις το αλάτι και να αυξήσεις παράλληλα την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

καλοκαιρινοί κίνδυνοι
iStock

6. Πληγές από παπούτσια

Μπορεί να μην το περίμενες, αλλά τα καλοκαιρινά παπούτσια, όπως οι σαγιονάρες και τα σανδάλια, αποτελούν έναν ακόμα κίνδυνο της εποχής, καθώς μπορούν να γίνουν αιτία πόνου και τραυματισμών στα πόδια. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις σκοντάψει, έχεις γλιστρήσει, έχεις στραμπουλήξει τον αστράγαλό σου ή έχεις χτυπήσει το δάχτυλό σου, φορώντας τα. Η αλήθεια είναι ότι τα χειμερινά παπούτσια προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη και περισσότερη ασφάλεια, αλλά τι να κάνεις που δεν τα αντέχεις με τον καύσωνα;

– Τι μπορείς να κάνεις

Ιδανικά, διάλεξε παπούτσια που προσφέρουν επαρκή υποστήριξη και ασφάλεια. Πλέον στην αγορά υπάρχουν αρκετές επιλογές. Προσπάθησε, επίσης, να διατηρείς το δέρμα των ποδιών σου στεγνό, ώστε να μην γλιστράς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.