iStock

5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ

Αν ανησυχείς για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων θα σε βοηθήσουν να τον μειώσεις.

Αν και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες, το εγκεφαλικό παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, το κόστος που σχετίζεται με το εγκεφαλικό στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί στα 60 δισ. ευρώ/έτος και οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση τόσο της επίπτωσης όσο και του κόστους μέχρι το 2040 λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Στην χώρα μας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Όπως αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Υγείας, τα εγκεφαλικά προξενούν μια συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση στους Έλληνες πολίτες, καθώς ετησίως σημειώνονται 57.000 περιστατικά. Επιπλέον, η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη.

Μετά από όλα αυτά τα όχι και τόσο αισιόδοξα νέα, η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων ανανέωσε τις οδηγίες πρόληψης εγκεφαλικών, παρέχοντας πληροφορίες για το πώς με απλές αλλαγές μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εκδήλωσής τους.

Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Από τη μία, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που δεν μπορείς να ελέγξεις και να επηρεάσεις, ιδιαίτερα αν είσαι γυναίκα, όπως για παράδειγμα η προεκλαμψία (υψηλή αρτηριακή πίεση) κατά την εγκυμοσύνη, η ενδομητρίωση, η πρόωρη εμμηνόπαυση κ.ά.

Από την άλλη, υπάρχουν συμπεριφορές που αν υιοθετήσεις, μπορούν σε έναν βαθμό να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού για όλους, ανεξαρτήτως φύλου.

Η Ένωση αναφέρει 8 βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία:

  1. Η λανθασμένη διατροφή.
  2. Το κάπνισμα.
  3. Ο καθιστικός τρόπος ζωής.
  4. Το υπερβολικό σωματικό βάρος.
  5. Ο κακής ποιότητας ύπνος.
  6. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
  7. Η υψηλή αρτηριακή πίεση.
  8. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

κίνδυνος εγκεφαλικού
iStock

Τι μπορείς να κάνεις;

Οι νέες οδηγίες προτείνουν τις παρακάτω αλλαγές στον τρόπο ζωής, προκειμένου να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού:

  1. Υιοθέτησε μια μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης και ελαιολάδου. Από την άλλη, φρόντισε να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα ψάρια και το κρέας.
  2. Κάνε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα (ή έναν συνδυασμό αυτών).
  3. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά.
  4. Κόψε το κάπνισμα.
  5. Κάνε τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να παρακολουθείς τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου.

κίνδυνος εγκεφαλικού
iStock

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ώστε να είσαι σε θέση να αναζητήσεις άμεσα βοήθεια. Όπως αναφέρουν οι SOS IATROI, ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που προσβάλλεται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, παρατηρούνται τα αντίστοιχα συμπτώματα, με κύριο χαρακτηριστικό την αιφνίδια εμφάνισή τους.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: η αδυναμία ή το μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου, η αδυναμία ή το μούδιασμα σε ένα χέρι ή πόδι (κυρίως στη μία πλευρά του σώματος), η δυσκολία στην εκφορά του λόγου (αδυναμία επικοινωνίας με τον συνομιλητή ή πλήρης αφασία), η διαταραχή της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια, η διαταραχή της ισορροπίας, η ζαλάδα, η  ασυντόνιστη κίνηση και ο πολύ δυνατός πονοκέφαλος χωρίς προφανή αιτία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.