iStock

5 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Αν θες να βοηθήσεις τον γιατρό σου να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα γίνεται, ακολούθησε ορισμένες απλές συμβουλές.

Ας το παραδεχτούμε: κάποιοι από εμάς δεν είμαστε και πολύ καλοί ασθενείς. Δεν εννοώ ότι είμαστε αγενείς, αλλά ορισμένες από τις συνήθειές μας ίσως κάνουν λίγο πιο δύσκολη τη δουλειά των γιατρών, βάζοντας μικρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε μια διάγνωση.

Παρακάτω θα βρεις πέντε απλά πράγματα που καλό είναι να έχεις κατά νου στο επόμενο ιατρικό ραντεβού, ώστε να διευκολύνεις τον ειδικό και να βοηθήσεις στη λύση του όποιου προβλήματός σου. Ποια είναι αυτά;

1. Φτάσε στο ιατρείο 15 λεπτά νωρίτερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν δεις τον γιατρό χρειάζεται να συμπληρώσεις ορισμένα έγγραφα ή να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό σου. Μπορεί, επίσης, να έχεις εσύ κάποιες απορίες σχετικά με το κόστος ή την ασφαλιστική σου κάλυψη. Καλό είναι, λοιπόν, να έχεις λίγο χρόνο για αυτά, ώστε να μην καθυστερήσεις να μπεις στο ραντεβού ή να μην σπαταλήσεις τον χρόνο σου με τον γιατρό ρωτώντας πράγματα στα οποία θα μπορούσε να απαντήσει η γραμματεία.

2. Περίγραψε με ακρίβεια τι σου συμβαίνει

Επειδή την ώρα της εξέτασης μπορεί κάτι να ξεχάσεις, σημείωσε σε ένα χαρτί όλα όσα θες να πεις στον γιατρό σου. Ξεκίνα με το πιο επείγον ζήτημα και τήρησε το χρονοδιάγραμμα εμφάνισης των συμπτωμάτων σου. Προσπάθησε να αναφέρεις όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Είναι σημαντικό για τη διάγνωσή σου να γνωρίζει ο γιατρός π.χ. αν ο βήχας που σε ταλαιπωρεί ξεκίνησε πριν δύο μήνες ή πριν δύο εβδομάδες.

iStock
Female doctor and male patient discussing current health examination while sitting in clinic, close-up. Medicine concept.

3. Γράψε σε ένα χαρτί τις απορίες σου

Αν έχεις απορίες σχετικά με την κατάστασή σου, γράψε τις σε ένα χαρτί. Ο γιατρός σου –δυστυχώς– δεν έχει απεριόριστο χρόνο, γι' αυτό καλό είναι να ξεκινήσεις με τις πιο σημαντικές ερωτήσεις. Μην αφήσεις την αμηχανία να σταθεί εμπόδιο στο να λάβεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε απασχολεί (π.χ. πρόβλημα στο έντερο, ζητήματα που αφορούν τη σεξουαλική σου υγεία), το πιο πιθανό είναι ο γιατρός να το έχει ξανακούσει.

4. Βγάλε μια φωτογραφία

Ζεις στην εποχή των smartphone, γι' αυτό αν υπάρχει στο σώμα σου κάτι που σε απασχολεί, όπως ένα εξάνθημα, ένας μώλωπας ή ένα δήγμα, βγάλε το φωτογραφία. Αν εντοπίσεις αυτό που σε τσίμπησε, τράβα το κι αυτό μια φωτογραφία, για να το δείξεις στον γιατρό. Κάθε πληροφορία μπορεί να βοηθήσει τον ειδικό να καταλήξει σε μια διάγνωση.

iStock
Several containers of over the counter and prescription medications on the shelves of a 1960's medicine cabinet.

5. Πες αναλυτικά ποια φάρμακα παίρνεις

Οι γιατροί, προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή διάγνωση, πρέπει να γνωρίζουν τι φάρμακα παίρνεις, ιδίως αν επισκέπτεσαι νέο ειδικό. Σημείωσε, λοιπόν, σε ένα χαρτί τα φάρμακά σου, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών, των συμπληρωμάτων, των βοτάνων. Μην ξεχάσεις να αναφέρεις τη δόση και τη συχνότητα λήψης. Αν δεν έχεις χρόνο, βγάλε φωτογραφίες τις συσκευασίες τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.