5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ
Οι μύθοι που κυκλοφορούν για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν είναι λίγοι. Εμείς καταπιανόμαστε με πέντε από αυτούς, εξηγώντας τι ισχύει πραγματικά.
Πόνος στην κοιλιά, πρήξιμο, φουσκώματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα. Αυτά είναι τα συμπτώματα που οδηγούν πολλούς ανθρώπους στον γαστρεντερολόγο. Σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων, η διάγνωση είναι κοινή: «Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου». Όπως μου είχε εξηγήσει με πολύ απλά λόγια ένας γιατρός που είχα επισκεφθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν, η διάγνωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) γίνεται όταν οι εξετάσεις που κάνει το άτομο δεν μαρτυρούν κάποιο άλλο σχετιζόμενο με το έντερο πρόβλημα.
Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το ποσοστό των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από ΣΕΕ. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, η κατάσταση επηρεάζει περίπου το 11% του πληθυσμού παγκοσμίως. Και παρόλο που πρόκειται για μια συχνή πάθηση, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που ακόμα παρερμηνεύουμε.
5 συχνοί μύθοι για το ευερέθιστο έντερο
Μύθος #1: «Όλα είναι στο μυαλό σου»
Το ΣΕΕ θεωρείται ένα σύνδρομο άγνωστης αιτιολογίας που όμως πιστεύεται ότι επιδεινώνεται από το στρες και γενικότερα από την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Ωστόσο, είναι λάθος να επικρίνουμε τα άτομα που πάσχουν χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι μεγαλοποιούν την κατάσταση στο μυαλό τους, καθώς πρόκειται για μια πραγματική γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σωματικά συμπτώματα.
Μάλιστα, υπάρχουν και βιολογικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή του, όπως η γενετική, η διατροφή και οι αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου.
Μύθος #2: Εντάσσεται στις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου
Ο παραπάνω ισχυρισμός αποτελεί ακόμα μια παρανόηση. Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (Σπαστική κολίτιδα) δεν έχει σχέση με την Ελκώδη Κολίτιδα, η οποία ανήκει –όπως και η νόσος του Crohn– στις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου.
Το ΣΕΕ είναι μια λειτουργική πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως το κοιλιακό άλγος, το φούσκωμα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Αντίθετα, η Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Εντερική Νόσος περιλαμβάνει χρόνια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα και περιλαμβάνει τους δύο κύριους τύπους που αναφέραμε, τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.
Ενώ συχνά έχουν παρόμοια συμπτώματα, οι δύο καταστάσεις διαφέρουν μεταξύ άλλων τόσο ως προς τη διάγνωση όσο και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης.
Μύθος #3: Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν είναι τόσο σοβαρό
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι σημαντικό με την έννοια ότι αποτελεί μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Αν και το ίδιο το σύνδρομο δεν οδηγεί σε σοβαρές ιατρικές επιπλοκές ούτε αυξάνει τον κίνδυνο άλλων σοβαρών ασθενειών, τα συμπτώματά του μπορεί να είναι χρόνια, ενοχλητικά και ενδέχεται να επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.
Για παράδειγμα, ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, συχνά οδηγούν σε σωματική ή ψυχολογική δυσφορία και κοινωνική απομόνωση.
Μύθος #4: Όλοι έχουν τα ίδια συμπτώματα
Τα συμπτώματα του ΣΕΕ μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Μερικά από τα κύρια συμπτώματά του είναι ο κοιλιακός πόνος, η δυσφορία, το φούσκωμα, τα αέρια και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (δηλαδή διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή μεταξύ των δύο).
Υπάρχουν τρεις κύριοι υποτύποι που ορίζονται με βάση τις κινήσεις του εντέρου:
- IBS-D, δηλαδή ΣΕΕ με διάρροια (χαρακτηρίζεται από συχνές και χαλαρές κενώσεις και κοιλιακό άλγος).
- IBS-C, δηλαδή ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα (χαρακτηρίζεται από σπάνιες κινήσεις του εντέρου, σκληρά ή ογκώδη κόπρανα και κοιλιακή δυσφορία).
- IBS-M (μικτό): περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διάρροιας και δυσκοιλιότητας που συχνά εναλλάσσονται.
Μύθος #5: Μόνο οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα ΣΕΕ
Οι ειδικοί λένε ότι ένα άτομο που πάσχει από ΣΕΕ δεν πρέπει να κάνει με δική του πρωτοβουλία δίαιτες αποκλεισμού τροφών. Επίσης, μπορεί ορισμένα προγράμματα διατροφής να θεωρούνται ότι ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ΣΕΕ (όπως η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP), ωστόσο οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι η μόνη λύση.
Η σωματική άσκηση ή συμπληρώματα διατροφής όπως τα προβιοτικά ή τα πεπτικά ένζυμα (πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό μας) μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Επιπλέον, ο περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης και η αύξηση της πρόσληψης υγρών μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Με άλλα λόγια, το ΣΕΕ δεν προκαλείται από μια «κακή» ή «κακή» διατροφή. Μερικές διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες, χωρίς όμως να αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι ασθενείς να βοηθηθούν και με άλλα μέσα.