5 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙΣ ΜΕ ΚΑΦΕ
Μπορεί ο καφές να είναι το αγαπημένο σου ρόφημα, αλλά αν παίρνεις φάρμακα μπορεί να επηρεάσει τη δράση τους. Μερικές από τις κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζονται θα βρεις παρακάτω.
Οι περισσότεροι από εμάς ξυπνάμε το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε καφέ, για να πιούμε ένα φλιτζάνι πριν φύγουμε για τη δουλειά μας. Όμως, ο πρωινός καφές –εκτός από το ότι σε στέλνει στην τουαλέτα– μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που ίσως παίρνεις. Όπως αναφέρει ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BioMed research international (2020), ο καφές «επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση, την κατανομή, το μεταβολισμό και την απέκκριση πολλών φαρμάκων». Μπορεί, δηλαδή, η ταυτόχρονη λήψη καφέ και φαρμάκων να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά τους.
Παρακάτω θα βρεις κάποιες από τις κατηγορίες φαρμάκων που δεν πρέπει να συνδυάζεις με τον καφέ.
Φάρμακα για τον θυρεοειδή
Η πρώτη κατηγορία με αφορά άμεσα, μιας και κάθε πρωί η πρώτη κίνηση που κάνω είναι να πάρω χάπι για τον θυρεοειδή. Πάσχω από υποθυρεοειδισμό, που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας μου δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικής ορμόνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. αύξηση βάρους και ακανόνιστη έμμηνο ρύση). Η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη του φαρμάκου για τον θυρεοειδή μπορεί να μειώσει την ποσότητα της δραστικής ουσίας που απορροφάται από τον οργανισμό, καθιστώντας το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό.
Φάρμακα για κρυολόγημα ή αλλεργίες
Αυτά του είδους τα φάρμακα συχνά περιέχουν διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μην ξεχνάς, όμως, ότι και η καφεΐνη αποτελεί διεγερτική ουσία. Αν, λοιπόν, πάρεις τα φάρμακα αυτά και μετά από λίγο πιεις καφέ, τότε είναι πιθανό να παρουσιάσεις συμπτώματα όπως υπερένταση και αδυναμία ύπνου, εξαιτίας την υπερδιέγερσης του ΚΝΣ.
Φάρμακα για την οστεοπόρωση
Υπάρχουν φάρμακα που προλαμβάνουν ή θεραπεύουν την οστεοπόρωση και δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με το αγαπημένο μας ρόφημα. Διαφορετικά, το φάρμακο γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό εξαιτίας του καφέ. Οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνονται τα φάρμακα αυτά πριν το φαγητό με τη λήψη νερού.
Φάρμακα για το Αλτσχάιμερ
Αν και ο καφές έχει συνδεθεί ευνοϊκά με την αντιμετώπιση της γνωστικής έκπτωσης, της άνοιας, φαίνεται να επιδρά αρνητικά κοντά σε χορήγηση φαρμάκων κατά του Αλτσχάιμερ. Ειδικότερα, φαίνεται να επιδρά αρνητικά στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μειώνοντας την ποσότητα του φαρμάκου που φτάνει στον εγκέφαλο. Ο μηχανισμός αυτός, με απλά λόγια, αποτελεί σημαντικό μέρος της άμυνας του εγκεφάλου, καθώς τον προστατεύει από βλαβερές ουσίες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
Μελατονίνη
Κατ’ αρχάς, η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το σώμα και παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Στα φαρμακεία, ωστόσο, μπορείς να βρεις συμπληρώματα, αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες με τον ύπνο. Από την άλλη, ο καφές λειτουργεί ως διεγερτικό, άρα έχει την αντίθετη δράση από αυτή της μελατονίνης. Αποτέλεσμα; Προκαλεί εγρήγορση και μπορεί να δυσκολέψει το να κοιμηθείς.
Σε κάθε περίπτωση, αν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου, ώστε να γνωρίζεις τον σωστό τρόπο λήψης της.
Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.