3 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 30
Μη σε σοκάρω, αλλά αρχίζουμε να γερνάμε προτού γίνουμε επισήμως μεσήλικες. Καλό λοιπόν είναι να ξέρουμε οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε ακμαίοι, όπως κάποια βασικά συμπληρώματα.
Πριν σου πω για τα συμπληρώματα, επίτρεψέ μου να μιλήσω για τη «σκευωρία» της μέσης ηλικίας. Σήμερα, τα 40 είναι τα νέα 30. Ως εκ τούτου, τα 30 είναι τα νέα 20. Άρα, ακόμα και μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε δυσάρεστες συγκινήσεις αργότερα στη ζωή μας. Όσο δηλαδή αλλάζει το σώμα, το δέρμα, το μυαλό και οι σχέσεις καθώς μεγαλώνουμε. Συνθήκες που είναι φυσιολογικές και ανήκουν στο ευρύτερο πλαίσιο της γήρανσης.
Μη σε αγχώνει η λέξη γήρανση. Aρχίζουμε να γερνάμε από τα 25. Δηλαδή, σε εκείνη την ηλικία αρχίζει η διαδικασία της γήρανσης στην επιφάνεια του δέρματος. Το επόμενο μεγάλο χτύπημα έρχεται στα 34 και το τρίτο στα 60. Δεν το λέω εγώ. Το έχει ανακαλύψει έρευνα.
Προφανώς και συμβαίνουν πράγματα μεταξύ των ηλικιακών γκρουπ. Στα 40 πρακτικά γινόμαστε μεσήλικες. Όρος που δεδομένα δυσκολευόμαστε να «αγκαλιάσουμε», γιατί η κοινωνία έχει φροντίσει να τον συνδέσει μόνο με κακές συνιστώσες.
Έτσι, μας υποχρεώνει (με πολλούς διαφορετικούς τρόπους) να σκεφτούμε τι κάναμε στην έως τώρα ζωή μας (κυρίως εστιάζουμε στις ανεπάρκειες μας ή όσα δεν έχουμε πετύχει από τα κοινωνικά «πρέπει» και αυτομαστιγωνόμαστε, αντί να επικεντρωθούμε στα θετικά, με πρώτο ότι ζούμε) και πού πάμε. Λες και είμαστε μαραθωνοδρόμοι που πρέπει να διασχίσουμε μια συγκεκριμένη διαδρομή και να περάσουμε από συγκεκριμένα σημεία, για να φτάσουμε στο τέλος.
Συγγνώμη, αλλά η ζωή είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Ή και λιγότερα. Είναι ό,τι θέλουμε εμείς να είναι. Ό,τι μας βοηθά να αισθανόμαστε καλά. Όπως εννοεί ο καθένας το «καλά».
Μεσήλικας δεν σημαίνει μόνο αρνητικά
Το βέβαιο είναι πως στα 40 έχουμε ζήσει και εργαστεί αρκετά χρόνια, για να ξέρουμε ποια είναι τα σημαντικά και οι προτεραιότητες.
- Έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε καταστάσεις και –αν μη τι άλλο– ξέρουμε πως δεν έχει το παραμικρό νόημα να χάνουμε ενέργεια και χρόνο σε πράγματα που δεν είναι στο χέρι μας.
- Επίσης, έχουμε αναγνωρίσει τη σημασία του να μπορούμε να λέμε συγγνώμη και ευχαριστώ, χωρίς να νιώθουμε πως χάνουμε κάτι από εμάς (ίσως μια ανούσια μάχη).
- Έχουμε κατανοήσει τη σημασία του να ακούμε πριν μιλήσουμε και να ρωτάμε πριν αντιδράσουμε. Πες μου: Πόσες φορές έχεις επιτεθεί λεκτικά σε άτομο που καθυστέρησε σε ραντεβού που είχατε και μετά έμαθες πως του είχε συμβεί κάτι πολύ σοβαρό;
- Ξέρουμε καλά πως δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο, αλλά και ατελείωτα χρώματα μεταξύ τους. Οι συμβιβασμοί που κάνουμε δεν αφορούν τις αξίες μας, αλλά ό,τι δεν αλλοιώνει τα κεκτημένα μας και δεν παραβιάζει τον τρόπο που έχουμε διαλέξει να ζούμε ως άνθρωποι.
- Μπορούμε να καταλάβουμε τι πραγματικά είναι το άτομο που γνωρίζουμε σε ένα δίλεπτο και επειδή ξέρουμε πως ουδείς αλλάζει –αν δεν το θέλει ο ίδιος–, δεν σπαταλούμε χρόνο σε σχετικές ενέργειες ή προσδοκίες.
- Γενικά, έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε το ζήτημα των προσδοκιών (στοιχείο που προσφέρει πολλές απογοητεύσεις όταν είμαστε πιο νέοι) και να μας εμπιστευόμαστε τόσο, που μπορούμε να μένουμε συνεπείς στον εαυτό μας, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να παίξουμε το παιχνίδι τους.
- Είμαστε σε ηλικία που έχουμε πολλές εμπειρίες, άρα ιδία άποψη επί πολλών διαφορετικών θεμάτων, την οποία μπορούμε να εκφέρουμε επί της ουσίας. Όχι θεωρητικά.
- Ξέρουμε τι μας αρέσει και τι όχι (τι θέλουμε και τι όχι) και έχουμε σταματήσει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας όταν παίρνουμε κάθε απόφαση.
- Έχουμε αποδεχθεί πως δεν είμαστε οι καλύτεροι του πλανήτη και έτσι αναγνωρίζουμε τους καλύτερους.
- Έχουμε ρίξει το χαζό «εγώ» (εγώ έχω δίκιο, εγώ ξέρω κ.λπ.) που μόνο μας έφθειρε, μας έτρωγε χρόνο και μας εξουθένωνε συναισθηματικά.
Με την αυτογνωσία που δεν είχαμε στα 20 και τα 30, μπορούμε να ζήσουμε πιο ήρεμοι και πιο ισορροπημένοι. Να είμαστε ο εαυτός μας.
Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις συνήθειες
Καθώς μεγαλώνουμε, ενδιαφερόμαστε περισσότερο να μάθουμε ποια είναι τα πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε υγιείς. Όλοι οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε συνήθειες. Επικέντρωσα σε όσα μπορεί να κάνει ένας 30χρονος άνθρωπος για να θέσει τις βάσεις μιας πιο υγιούς ζωής τις επόμενες δεκαετίες της ζωής του.
Εξυπακούεται πως αν κάνεις τις αλλαγές, και στα 40 ή τα 50 ή όποτε, πάλι οφέλη θα έχεις.
Πέραν των κλασικών, παραδοσιακών πρακτικών (τακτική άσκηση, αφού η ενδυνάμωση βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας που μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, υγιεινή διατροφή και τακτικά τσεκ απ, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου), ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Όπως; Η ενσωμάτωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή μας διατροφή ή μια πολυβιταμίνη.
3 βασικά συμπληρώματα
Είναι χρήσιμο να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεχυθούμε στο μαγικό κόσμο των συμπληρωμάτων, που κάνουν πια θραύση παγκοσμίως. Δεν είναι όλα για όλους, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες ποσότητες που μας βοηθούν. Όποιες άλλες είναι ή ανεπαρκείς ή επιβλαβείς.
Στο λέω από προσωπική εμπειρία, καθώς έψαχνα να αγοράσω μαγνήσιο (που βοηθά στη ρύθμιση της ενέργειας του σώματος, τη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος και την υγεία των οστών, μεταξύ πολλών άλλων) και βρήκα πως κυκλοφορούν δεκάδες. Ζαλίστηκα όσο διάβαζα τα χαρακτηριστικά κάθε σκευάσματος για να καταλάβω ποιο ήταν καλύτερο για τη δική μου ανάγκη.
Έτσι εντόπισα το σουκροσωμικό. Που εν αντιθέσει με τις προειδοποιήσεις φίλων μου (για υπνηλία), δεν μου προκαλούσε κατατονία. Μπορεί να είναι και όλα στο μυαλό μου (τσάμπα χρησιμοποιούνται τα placebo;), αλλά νιώθω καλύτερα.
Οι εξετάσεις αίματος που πρόκειται να κάνω θα δείξουν και αν όντως είμαι καλύτερα. Μέχρι τότε, να σου πω τρία συμπληρώματα που έχουν μόνο να σου προσφέρουν (βάσει ερευνών), εφόσον φυσικά δεν γίνεται κατάχρηση στη δοσολογία.
– Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Μπορείς να πάρεις ωμέγα-3 από λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, γαύρος, σαρδέλες κλπ). Αν ωστόσο δεν τρως συχνά ψάρια, συζήτησε με τον γιατρό σου αν χρειάζεται να πάρεις συμπλήρωμα, εφόσον δεν έχεις κάποια αντένδειξη γι’ αυτό.
– Προβιοτικά
Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου (είναι ένα άθροισμα μικροοργανισμών που δείχνει την κατάσταση της υγείας μας). Αυτό μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να ενισχύσει την ανοσία και να μειώσει τη φλεγμονή. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, τα λαχανικά που έχουν περάσει τη διαδικασία της ζύμωσης, ο αρακάς, το κεφίρ, το μίσο, το γκούντα, το τσένταρ και η παρμεζάνα.
– Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Την παράγουμε μετά από έκθεση στο φως του ήλιου, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες: ο ήλιος πρέπει να χτυπά απευθείας όσο περισσότερο από το δέρμα μας, όταν είναι στο πιο ψηλό σημείο, όχι όμως στην πιο καυτή ώρα της ημέρας, για τουλάχιστον 15 λεπτά. Αλλιώς παίρνουμε συμπλήρωμα. Πάντα με καθοδήγηση από ειδικό.