13 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αν είσαι από τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν συχνά, υπάρχουν τουλάχιστον 13 αλλαγές που μπορείς να κάνεις στον τρόπο ζωής σου για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου.
Αν είσαι από τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν συχνά –συχνότερα, τέλος πάντων, από αυτό που παρατηρείς να ισχύει για τους γύρω σου– πιθανότατα έχεις πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί, επίσης, να έχεις και μικρά παιδιά, τα οποία «φέρνουν» στο σπίτι κάθε πιθανή ίωση που κυκλοφορεί στο σχολείο.
Τα παιδιά σου δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Αν θέλεις όμως να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου, μπορείς να αλλάξεις κάποιες από τις καθημερινές σου συνήθειες, όπως τη διατροφή σου, τη συχνότητα της σωματικής σου άσκησης και το πώς διαχειρίζεσαι την ψυχική σου υγεία. Ο Mahammad Juber, γιατρός με ειδίκευση στη φαρμακολογία, απαριθμεί στο WebMD τα 13 πράγματα που μπορεί να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
13 λόγοι που αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σου
1. Δεν κοιμάσαι αρκετά (ή ποιοτικά)
Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες «ο ύπνος θα έπρεπε να συνταγογραφείται». Είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη συνολική μας υγεία αφού την ώρα που κοιμόμαστε το σώμα μας δημιουργεί κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και πρωτεΐνες (τα αντισώματα και τις κυτοκίνες) που προστατεύουν από ασθένειες. Μελέτες, μάλιστα, έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια ύπνου με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.
2. Έχεις άγχος
Το στρες και το άγχος δεν είναι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού. Ακόμα και οι αγχώδεις σκέψεις μπορούν να το αποδυναμώσουν μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ενώ το χρόνιο άγχος κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα: μας κάνει επιρρεπείς στη γρίπη, τον έρπη και άλλες ασθένειες. Αν νιώθεις ότι το άγχος σε καταβάλλει μην καθυστερήσεις να ζητήσεις ψυχολογική υποστήριξη.
3. …και θλίψη
Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι η λύπη –ειδικά αν κρατά πολύ καιρό– μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εδώ ισχύει ό,τι και στο άγχος: Αν βιώνεις πένθος ή μια περίοδο βαθιάς λύπης, απευθύνσου σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας πριν κινδυνεύσει η σωματική υγεία σου.
4. Έχεις χαμηλή βιταμίνη D
Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D δυναμώνει τα οστά και ενισχύει τα κύτταρα του αίματος, αλλά βοηθά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείς να τη λάβεις από ορισμένες τροφές (αυγά, λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένο γάλα), αλλά ο ήλιος είναι η κύρια πηγή της. Τον χειμώνα, βέβαια, ίσως χρειαστεί να τη λάβεις μέσω κάποιου συμπληρώματος.
5. …και δεν περνάς αρκετό χρόνο έξω
Αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο για να βοηθάμε τον οργανισμό να σχηματίζει βιταμίνη D, αλλά και γιατί το φως του ήλιου ενεργοποιεί τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ωστόσο, το να είσαι έξω έχει και άλλα οφέλη: εισπνέοντας καθαρό αέρα και όλες τις ουσίες που εκλύουν τα δέντρα και τα φυτά ενισχύουμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
6. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό σου
Αν χρειάζεται να λαμβάνεις κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. για χρόνιες αλλεργίες, λύκο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.) ο γιατρός σου πιθανότατα σε έχει ήδη ενημερώσει ότι μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σου. Συζήτησέ το μαζί του για να λάβεις και τα κατάλληλα μέτρα.
7. Δεν τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά
Πρόκειται για τις τροφές που έχουν τη δύναμη να γεμίσουν τον οργανισμό σου με βιταμίνες και ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και οι καρποί είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, βήτα-καροτίνη, βιταμίνες A, C και E, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για ένα υγιές σώμα. Επιπλέον έχουν μπόλικες φυτικές ίνες που μειώνουν το ποσοστό σωματικό λίπους, κάτι που επίσης παίζει ρόλο στην καλύτερη υγεία.
8. …αλλά καταναλώνεις πολλά λιπαρά
Τα λίπη παρεμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τα μικρόβια. Και οι πλούσιες σε λιπαρά δίαιτες προκαλούν ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου που βοηθούν την ανοσολογική απόκριση. Προσπάθησε, λοιπόν, να επιλέγεις γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, καθώς και άπαχη πρωτεΐνη που περιέχεται στα ψάρια, το κοτόπουλο και συγκεκριμένα μέρη κρέατος. Εξάλλου, η παχυσαρκία έχει από πολλές έρευνες συνδεθεί με την επιρρέπεια σε λοιμώξεις, ακόμα και στην πνευμονία.
9. Καπνίζεις μαριχουάνα
Πέρα από την επίδραση που μπορεί να έχει η κάνναβη στην ψυχική σου υγεία, το να την καπνίζεις μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τους πνεύμονες και την αναπνοή σου, όπως ισχύει για το κάπνισμα γενικότερα. Οι πνεύμονες «κουράζονται» να αποβάλλουν το φλέμα που το κάπνισμα προκαλεί και γίνονται πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
10 …ή τσιγάρο
Το τσιγάρο (όχι μόνο η νικοτίνη αλλά και τα χημικά που περιέχονται σε προϊόντα ατμού) φαίνεται πως αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και τη δυνατότητά του να καταπολεμά τα μικρόβια.
11. Πίνεις πολύ αλκοόλ
Όταν το παρακάνεις, έχε υπόψη ότι για τις επόμενες 24 ώρες η ικανότητα του οργανισμού σου να πολεμά τα μικρόβια επιβραδύνεται σημαντικά. Αν καταναλώνεις αλκοόλ σε συστηματική βάση, μειώνεται σταδιακά η ικανότητα του σώματός σου να αναρρώνει μόνο του. Στην περίπτωση αυτή γίνεσαι πιο επιρρεπής στις ασθένειες του ήπατος, στην πνευμονία, τη φυματίωση και ορισμένους καρκίνους.
12. Δεν ασκείσαι αρκετά
Το ότι η τακτική αερόβια άσκηση βοηθά το σώμα να πολεμά τις ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια το έχουμε ξαναπεί. Ο λόγος είναι ότι με την άσκηση το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα πιο αποτελεσματικά και ο «στρατός» του ανοσοποιητικού φτάνει σε όλα τα μέρη που πρέπει να φτάσει. Μέχρι οι επιστήμονες να καταλήξουν στο πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, εσύ μη σταματάς να ασκείσαι.
13. …και δεν κάνεις συχνά σεξ
Ω ναι! Οι συστηματικές (οπωσδήποτε εβδομαδιαίες) σεξουαλικές επαφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Πιο συγκεκριμένα, με το σεξ αυξάνεται η ανοσοσφαιρίνη Α (IgA), μια ουσία που βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων και έχει υπολογιστεί πως η συχνότητα των 2 φορών ανά εβδομάδα είναι η ιδανική.