10 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΡΕΨΙΜΟ
Μήπως το ρέψιμο μετά το φαγητό σε φέρνει σε δύσκολη θέση; Ακολούθησε τις παρακάτω 10 λύσεις και βρες εκείνη που θα σου λύσει το πρόβλημα.
Στην Κίνα το ρέψιμο μετά το φαγητό θεωρείται δείγμα εκτίμησης των πιάτων που σου προσφέρονται. Στην Ελλάδα, πάλι, θεωρείται αγένεια και σε κοιτάνε με μισό μάτι. Μπορεί, όμως, να συμβεί σε όλους και δεν παύει να είναι κάτι φυσιολογικό.
Όπως εξηγεί σε κείμενό της στην Cleveland Clinic η γαστρεντερολόγος Alison Schneider, «το ρέψιμο είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός να αποβάλλει περιττά αέρια από το στομάχι. Η τροφή και τα υγρά που καταναλώνουμε φτάνουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι και εκεί διασπώνται από τα γαστρικά οξέα και τα πεπτικά ένζυμα. Κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται αέρια». Επίσης, την ώρα που τρώμε ή πίνουμε μπορεί να καταπιούμε αέρα.
Πώς μπορείς να περιορίσεις το ρέψιμο;
1. Μην καταπίνεις το φαγητό σου αμάσητο. Με άλλα λόγια, πάρε τον χρόνο σου όταν κάθεσαι στο τραπέζι για φαγητό. Αν έχεις συνηθίσει να τρως βιαστικά, τότε είναι πιθανό να καταπίνεις περισσότερο αέρα, άρα να ρεύεσαι και πιο πολύ.
2. Βρες τις τροφές που σε ενοχλούν και επιδεινώνουν την κατάσταση. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες είναι το μπρόκολο, το λάχανο, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, η μπίρα και τα ανθρακούχα ποτά.
3. Άλλαξε συνήθειες. Αν χρησιμοποιείς καλαμάκια, μασάς τσίχλες και καπνίζεις, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να καταπιείς αέρα.
4. Μετά το φαγητό, πήγαινε μια σύντομη βόλτα. Η αερόβια άσκηση βοηθάει στην πέψη.
5. Δοκίμασε φυτικές λύσεις. Μετά το φαγητό, πιες ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ ή χαμομήλι. Μπορείς ακόμα να δοκιμάσεις να μασήσεις σπόρους μάραθου.
6. Ενώ τρως, προσπάθησε να μην μιλάς και να μην γελάς, ώστε να μην καταπίνεις αέρα.
7. Αν φοράς τεχνητή οδοντοστοιχία, βεβαιώσουν ότι την έχεις βάλει σωστά. Αν δεν εφαρμόζει σωστά, μπορεί να παγιδεύσει αέρα.
8. Ρίξε μια ματιά στα σκευάσματα που λαμβάνεις. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, όπως π.χ. το ιχθυέλαιο, τα συμπληρώματα σιδήρου και φυτικών ινών, μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή αερίων.
9. Βάλε στο φαρμακείο του σπιτιού ένα κουτάκι αντιόξινα. Αν οι παραπάνω λύσεις δεν σε βοηθήσουν, δοκίμασε κάποιο σκεύασμα για τη μείωση των οξέων του στομάχου.
10. Αν έχεις βουλωμένη μύτη, χρησιμοποίησε ένα αποσυμφορητικό ή ένα σπρέι φυσιολογικού ορού. Η συμφόρηση που προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα, τις αλλεργίες ή μια λοίμωξη μπορεί να σε κάνει να καταπιείς περισσότερο αέρα.
Αν το πρόβλημα οφείλεται σε συγκεκριμένες τροφές, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν διαιτολόγο για βοήθεια.
Ωστόσο, αν το ρέψιμο είναι επίμονο μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, για περαιτέρω διερεύνηση.