ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ
Εάν έχετε την τάση να ξεχνάτε ή να κάνετε λάθη, ο διαλογισμός είναι ίσως αυτό που χρειάζεστε για να βελτιώσετε λίγο την κατάσταση.
Το παραδέχομαι: έχω ένα θεματάκι με την ορθογραφία. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξαναδιαβάζοντας μηνύματα σε συνομιλίες με φίλους γελάω με όσα έχω γράψει. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που γράφοντας ένα κείμενο, μου ξεφεύγουν μερικά… διαμαντάκια. Ευτυχώς, «ουδείς αλάνθαστος», «τα λάθη ανθρώπινα» και άλλα τέτοια σχετικά.
Ωστόσο, δεν θα με πείραζε να περιορίσω λίγο τα λάθη μου, για να κάνω τη δουλειά των άλλων και τη ζωή μου πιο εύκολη. Μια μικρή λύση στο πρόβλημα φαίνεται να προτείνει μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συστήνοντάς μας να ξεκινήσουμε διαλογισμό. Για την ακρίβεια, ερευνητές προτείνουν ότι αν έχουμε την τάση να ξεχνάμε ή πάνω στη βιασύνη μας να κάνουμε περισσότερα λάθη από ότι συνήθως, τότε η πρακτική αυτή μπορεί να μας βοηθήσει.
Η δύναμη του διαλογισμού
Σε έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Brain Sciences, ομάδα επιστημόνων μελέτησε πώς ο λεγόμενος διαλογισμός ανοικτής παρατήρησης (που εστιάζει την επίγνωση στα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αισθήσεις καθώς αυτά εκδηλώνονται) άλλαξε την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων με τρόπο που υποδηλώνει ότι βελτιώθηκε η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν την παρουσία ενός σφάλματος, είτε καθώς συνέβαινε είτε αφού είχε συμβεί.
«Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τον διαλογισμό ξεπερνά αυτό που μπορεί να αποδείξει η επιστήμη. Ωστόσο, είναι εκπληκτικό ότι μια συνεδρία καθοδηγούμενου διαλογισμού μπόρεσε να επιφέρει αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων», δήλωσε ο Jeff Lin, υποψήφιος διδάκτωρ ψυχολογίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Εντοπίζοντας τα λάθη
Στη μελέτη συμμετείχαν 200 άτομα που δεν είχαν κάνει ποτέ διαλογισμό ανοικτής παρατήρησης. Αφού έλαβαν μέρος σε μια 20λεπτη άσκηση διαλογισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας η ομάδα παρακολουθούσε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, ολοκλήρωσαν ηλεκτρονικά ένα ειδικό τεστ, όπου έπρεπε να εντοπίσουν τα λάθη που εμφανίζονταν σε μια οθόνη.
«Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μπορεί να μετρήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε επίπεδο χιλιοστών του δευτερολέπτου. Λάβαμε, λοιπόν, ακριβείς μετρήσεις της νευρικής δραστηριότητας αμέσως μετά από κάθε λάθος. Ένα συγκεκριμένο νευρικό σήμα εμφανίζεται περίπου μισό δευτερόλεπτο μετά από κάθε σφάλμα, το οποίο συνδέεται με τη συνειδητή αναγνώρισή του. Η ισχύς του σήματος ήταν αυξημένη στην ομάδα του διαλογισμού σε σχέση με την ομάδα ελέγχου», δήλωσε ο Lin.
«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη του τι μπορούν να προσφέρουν 20 λεπτά διαλογισμού όσον αφορά την ενίσχυση της ικανότητας του εγκεφάλου να ανιχνεύει και να δίνει προσοχή στα λάθη», δήλωσε ο Jason Moser, ένας από τους συγγραφείς.