iStock

ΒΟΤΣΑΛΟ VS ΑΜΜΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

Βότσαλο ή άμμος; Υπάρχει ένας τύπος παραλίας που είναι πιο φιλικός στην υγεία μας; Επιχειρούμε ένα μικρό crash test με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.

Πολλά άρθρα lifestyle έχουν γραφτεί για τη διαμάχη μεταξύ βότσαλου και άμμου στις παραλίες, αλλά αυτή τη φορά οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός δεν θα μας απασχολήσουν. Αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι αν κάποια από τις δύο επιλογές που μας προσφέρουν απλόχερα οι ελληνικές παραλίες είναι καλύτερη για την υγεία μας.

Προτού αναζητήσουμε την επιστημονική άποψη επί του διλήμματος, είχαμε την εντύπωση ότι το βότσαλο είναι ίσως πιο καθαρό και συνεπώς πιο υγιεινό για το δέρμα μας, αφού η άμμος έχει την ενοχλητική ιδιότητα να κολλάει παντού επάνω μας και στα αντικείμενα που ακουμπάμε (ή και όχι) σε αυτήν. Όμως η έρευνα απέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Άμμος ή βότσαλο; Τι λέει η επιστήμη

Για την ακρίβεια, το ζήτημα δεν έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, αφού δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό όφελος από τη μία ή την άλλη επιλογή για την υγεία.

Βότσαλο ή άμμος
iStock

Όπως μας είπε η Χαριτωμένη Βαβούλη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α' στην Α' Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», το δίλημμα δεν έχει επιστημονική βάση.

Κάναμε το crash test, κάνε τις επιλογές σου

Με τη βοήθειά της, επιχειρούμε ένα μικρό crash test που συγκεντρώνει και συγκρίνει τα δεδομένα ανάμεσα στις δύο επιλογές:

  • Ούτε η άμμος ούτε το βότσαλο εξασφαλίζουν από μόνα τους ότι το δέρμα δεν κινδυνεύει από μυκητιάσεις. Όταν η θάλασσα είναι καθαρή, όταν τα νερά της αλλά και η παραλία είναι καθαρά, τότε ελάχιστη σημασία για την υγεία του δέρματος έχει ποια θα επιλέξεις. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα τηρείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
  • Τόσο η άμμος όσο και το βότσαλο, αλλά και το νερό (!) μπορούν να αντανακλούν έως και το 85% των ακτινών του ήλιου. «Ακόμη και στη σκιά, κάτω από μία ομπρέλα, μπορεί να απορροφηθεί από την επιδερμίδα μας έως και το 50% του ηλιακού φωτός μέσω της αντανάκλασης», αναφέρει η γιατρός. Συνεπώς και οι δύο επιλογές (και κάτω από την ομπρέλα) σε εκθέτουν στον κίνδυνο του εγκαύματος, αν δεν προφυλαχθείς κατάλληλα.

Βότσαλο ή άμμος
iStock

  • Όσον αφορά το περπάτημα, η άμμος υπερέχει ξεκάθαρα του βότσαλου, αφού πάνω σε αυτήν δύσκολα θα τραυματιστεί κανείς. Αντιθέτως, με την προϋπόθεση ότι η άμμος είναι καθαρή, το περπάτημα σε αυτήν αποτελεί μια μορφή άσκησης για το σώμα.
  • Από την άλλη, η άμμος μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς αν στην παραλία επικρατούν ισχυροί άνεμοι. «Αν μάλιστα, η άμμος μπει στα μάτια μας και τα τρίψουμε, δεν αποκλείεται να υποστούμε και σοβαρότερο τραυματισμό» σχολιάζει η κ. Βαβούλη.

Πάρε τα μέτρα σου

Να έχεις πάντα τη δική σου πετσέτα με την οποία θα σκουπίζεσαι από την ίδια πλευρά. Προτίμησε να στρώνεις κάτω μια ψάθα ή ένα άλλο ύφασμα και μην τοποθετείς απευθείας την πετσέτα σου στο έδαφος, όσο καθαρό κι αν θεωρείς ότι είναι.

Αν επισκεφτείς παραλία με χοντρό βότσαλο, ένα ζευγάρι αθλητικά σανδάλια ή τα ειδικά πλαστικά παπούτσια θαλάσσης, θα σε προστατέψουν από τυχόν τραυματισμούς.

Χρησιμοποίησε αντηλιακό υψηλής προστασίας, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου, την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες σου. Οι ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι, τα παιδιά και οι  ασθενείς με φωτοευαίσθητα νοσήματα χρειάζονται SPF 50/50+, ενώ για τα ευαίσθητα δέρματα με αλλεργική τάση ή ροδόχρου νόσο πρέπει να προτιμώνται ειδικά αντηλιακά (με πολύ υψηλή προστασία για UVA, UVB, υπέρυθρο ή και ορατό φως).

Χρησιμοποίησε γυαλιά ηλίου που φιλτράρουν τις ακτίνες UV οι οποίες προκαλούν βλάβες και στα μάτια (π.χ. έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα, καταρράκτη, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκίνο, μελάνωμα).

Αν είσαι γυναίκα, απόφυγε να κάθεσαι σε βρεγμένη άμμο, φορώντας το ίδιο βρεγμένο μαγιό για πολλή ώρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.