ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ FELDENKRAIS
Η ισορροπία, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, είναι μια δυναμική κατάσταση, όχι στατική. Για να ισορροπήσουμε κάνουμε συνεχώς μικρορυθμίσεις στο σώμα μας. Η μέθοδος Feldenkrais μπορεί να μας διδάξει τις σωστές μικρορυθμίσεις, ώστε να ελαττώσουμε τον φόβο των πτώσεων, αλλά και τις ίδιες τις πτώσεις.
Η ισορροπία είναι κάτι που κάνουμε συνεχώς, όταν δρούμε στην καθημερινότητά μας, σε όλες τις θέσεις και μετακινήσεις του σώματος. Οι άνθρωποι, σε αντίθεση με τα ζώα, περνούν από τη γέννησή τους μια μακρά διαδικασία, κατακτώντας διάφορα στάδια ανάπτυξης, ώσπου να ισορροπήσουν στα δύο τους πόδια. Μια διαδικασία εξερεύνησης μέσω δοκιμών και παρατήρησης, την οποία στη μέθοδο Feldenkrais ονομάζουμε «οργανική».
Κανείς δεν μας έδειξε πώς να ισορροπούμε στην καθιστή θέση, ούτε σε στήριξη στα τέσσερα για να μπουσουλήσουμε, ούτε βέβαια πώς σταδιακά να σταθούμε στα δύο μας πόδια, ώστε να καταφέρουμε μετά να μετακινηθούμε περπατώντας.
Πώς κατακτιέται η ισορροπία
Αν παρατηρήσετε το σώμα των παιδιών κατά τη διαδικασία αυτή, θα διαπιστώσετε ότι η κίνησή τους έχει μια ρευστότητα, καθώς προσπαθούν εμπειρικά να αντισταθμίσουν το βάρος τους. Πολλές φορές πέφτουν βέβαια, αλλά και αυτό είναι μέρος της όλης διαδικασίας.
Έχει όμως ενδιαφέρον ότι δεν φοβούνται να πέσουν και μάλιστα συνήθως το κάνουν με έναν «κομψό» τρόπο, που φαίνεται αβίαστος στα μάτια του ενήλικα. Στα παιδιά μπορούμε να διακρίνουμε πιο καθαρά όλες αυτές τις μικροκινήσεις που κάνουν στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν.
Η ισορροπία, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, είναι μια δυναμική κατάσταση, όχι στατική. Για να ισορροπήσουμε κάνουμε συνεχώς μικρορυθμίσεις στο σώμα μας. Η πρόκληση εντάσεων και σφιξίματος στο σώμα δεν βοηθά ούτε στην ισορροπία, αλλά ούτε στην ανάκτησή της. Γι' αυτό στη μέθοδο Feldenkrais ο τρόπος προσέγγισης της ισορροπίας περικλείεται στη φράση «καλύτερη κίνηση ισούται με καλύτερη ισορροπία». Πρόκειται για τη βελτίωση του συντονισμού ολόκληρου του σώματος, ώστε να μπορείτε να προσαρμόζετε συνεχώς το κέντρο βάρους σας πάνω από τη βάση στήριξης.
Απώλεια ισορροπίας: τα προβλήματα που δημιουργεί
Στην ενήλικη ζωή για διάφορους λόγους, όπως είναι κάποιος τραυματισμός, η γήρανση, κάποια νευρολογική ασθένεια, μπορεί να παρατηρηθεί μείωση της ικανότητας να ισορροπούμε. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ανασφάλεια, λιγότερη αυτοπεποίθηση, έλλειψη εμπιστοσύνης, άγχος και φόβο (φόβο πτώσης). Με τη σειρά του ο φόβος οδηγεί σε ακαμψία και μυϊκή ένταση, τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες για μια πτώση.
Με απλά λόγια, γινόμαστε πιο άκαμπτοι και κρατάμε την αναπνοή μας, όταν το νευρικό μας σύστημα αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να πέσουμε, κάτι που γίνεται αισθητό ως φόβος και άγχος. Η σωματική ισορροπία και η συναισθηματική ισορροπία συνδέονται στενά μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, αν μπορούμε να βελτιώσουμε την αίσθηση της ισορροπίας μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας, να αισθανθούμε πιο σταθεροί και να νιώσουμε λιγότερο άγχος και φόβο για την πτώση.
Τι θα πετύχετε με τη μέθοδο Feldenkrais
Όταν δεν φοβάστε ότι θα πέσετε, θα διαπιστώσετε ότι φοβάστε λιγότερο να αποτύχετε ή να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Η σωματική σας ανθεκτικότητα και η ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένες.
Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος Feldenkrais μπορεί να σας βοηθήσει να:
- Βελτιώσετε τη μυοσκελετική και νευρολογική σας οργάνωση.
- Βελτιώσετε τον συντονισμό σας και την ευκολία στη μετατόπιση βάρους.
- Εξερευνήσετε πώς η αναπνοή και τα μάτια σας μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία σας.
- Μειώσετε τον κίνδυνο πτώσεων και να αποκαταστήσετε το αίσθημα αυτοπεποίθησης.
- Αποκτήσετε μεγαλύτερη ευκολία στις σωματικές δραστηριότητες και να νιώσετε ευχαρίστηση.
- Αποκτήσετε ποιότητα κίνησης.
- Βελτιώσετε τη σκελετική υποστήριξη.
- Ανακτήσετε καλύτερη αναπνοή.
Με τη μέθοδο Feldenkrais μπορείτε να αντιστρέψετε τις επιπτώσεις του φόβου της πτώσης και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην ισορροπία σας, δημιουργώντας νέα κινητικά μοτίβα στο νευρικό σύστημα, διευρύνοντας έτσι το κινητικό σας ρεπερτόριο, ώστε να βελτιώσετε τη λειτουργικότητα και την ισορροπία σας.
Η Ευγενία Χρυσοβιτσινού είναι πρακτικός της μεθόδου Feldenkrais.