ΒΑΣΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΜΕΙΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Το μαγνήσιο στηρίζει υγεία και ενέργεια. Μάθε ποιες τροφές το παρέχουν, τι το μειώνει και πώς να αποτρέψεις πιθανή ανεπάρκεια ή υπερδοσολογία.
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα του οργανισμού μας. Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες. Ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι μύες μας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο μαγνήσιο για να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των νεύρων και των οστών, και στο σάκχαρό μας.
Παράλληλα, είναι μέταλλο που έχει άμεση επίδραση στην ισορροπία άλλων ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, το ασβέστιο και το κάλιο.
Η Cleveland Clinic διευκρινίζει πως το μεγαλύτερο μέρος του μαγνησίου του σώματός μας αποθηκεύεται στα οστά. Μόνο το διαλυμένο σε εξωκυτταρικό υγρό είναι διαθέσιμο για τα κύτταρα και τα όργανα.
Συγκεκριμένα, τρία όργανα είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων μαγνησίου:
- τα έντερα, που απορροφούν μαγνήσιο από τα τρόφιμα που τρώμε,
- τα οστά, που λειτουργούν ως η κύρια αποθήκη μαγνησίου,
- τα νεφρά, που είναι υπεύθυνα για την απέκκριση (απελευθέρωση) μαγνησίου μέσω της ούρησης.
Εάν υπάρχει πρόβλημα σε οποιοδήποτε βήμα αυτής της διαδικασίας, μπορεί να προκληθεί υπομαγνησιαιμία, συνθήκη που είναι πολύ συχνή.
Βοηθά να κάνουμε εξετάσεις που θα δείξουν αν όντως χρειαζόμαστε ενίσχυση ή όχι. Το βέβαιο είναι πως η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο σώμα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενώ προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει και η υπερδοσολογία. Τουτέστιν, δεν λαμβάνουμε ποτέ συμπληρώματα μαγνησίου χωρίς να έχουμε συμβουλευτεί γιατρό.
Οι τροφές που είναι φίλες μας
Εάν διαπιστωθεί πως έχουμε υπομαγνησιαιμία, πριν καταφύγουμε στα συμπληρώματα μπορούμε να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την απορρόφηση του μαγνησίου στον οργανισμό μέσω τροφών που είναι φυσικά πλούσιες σε αυτό το μέταλλο.
Σε αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα αμύγδαλα, τα κάσιους, οι σπόροι κολοκύθας, οι ηλιόσποροι, το σπανάκι, η κινόα, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρόμης και το ψωμί ολικής άλεσης. Εξαιρετικές πηγές, επίσης, είναι το αβοκάντο και οι μπανάνες, ενώ αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος: είναι η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα κακάο.
Πώς έχουμε μεγάλες «διαρροές» μαγνησίου
Όσο σημαντικό είναι να τρώμε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, τόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως η απορρόφηση του μαγνησίου επηρεάζεται από ορισμένους παράγοντες.
Ένας παράγοντας είναι το άγχος, καθώς οι ορμόνες του αυξάνουν την απέκκριση μαγνησίου από τα νεφρά. Ένας άλλος το να μην ενυδατωνόμαστε σωστά (βλ. 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα). Αντίθετα, μπορεί να μας ωφελήσει ένας χαλαρός περίπατος ή ο βραδινός διαλογισμός.
Υπάρχουν και τροφές που προκαλούν την «εξάντληση» του μαγνησίου που έχουμε. Μια κατηγορία είναι τα γαλακτοκομικά, που περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου – δρα από κοινού με το μαγνήσιο. Όταν τρώμε πολλές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, διαλύουμε την ισορροπία των μετάλλων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας.
Η καφεΐνη επίσης το καταστρέφει , όπως και η υπερβολική πρωτεΐνη και το αλκοόλ. Αν ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται ένα πράγμα, είναι ό,τι περιέχει τρανς λιπαρά. Δηλαδή, τα επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Περιορίζουμε τη ζάχαρη, καθώς η κατανάλωσή της προκαλεί υπερπαραγωγή οξέων στον οργανισμό, αναγκάζοντας το σώμα να αντλεί αποθέματα αλκαλικών μετάλλων (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο) για να τα εξουδετερώσει. Αντί δηλαδή να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία και τη διατήρηση υγιών κυττάρων, τα «θυσιάζουμε» για τη ζάχαρη ή την ασπαρτάμη – μελέτες έχουν αποκαλύψει πως αυξάνει το ρυθμό εξάντλησης του μαγνησίου.
Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης οδηγεί επίσης σε υπερβολική απώλειά του, όπως και η χρήση διουρητικών φαρμάκων ή οι χημειοθεραπείες, μεταξύ άλλων.