ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ; ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ
Μια έρευνα δείχνει ότι οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μόνο αγγαρεία. Είναι και ένας τρόπος να παραμείνεις σε καλύτερη νοητική κατάσταση σε μεγάλη ηλικία.
Υπάρχουν αυτοί που απολαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό το μονότονο, που «αδειάζει» το μυαλό, και τον ιδρώτα, που είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν, ας πούμε, το σιδέρωμα ό,τι πιο βαρετό και βασανιστικό υπάρχει –ως διαδικασία– στον πλανήτη. Προτιμούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο, πλην αυτού. Μην σταθείς στο σιδέρωμα. Στάσου στο όποιο «πρέπει» των οικιακών δεν αντέχεις, αλλά δεν έχεις και την επιλογή να μη το κάνεις ποτέ ξανά.
Εδώ έρχονται ερευνητές από τη Σιγκαπούρη για να σου αλλάξουν το mentalité. Όπως ενημερώνουν σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα BMJ Open, δουλειές όπως το πλύσιμο ρούχων και πιάτων, το μαγείρεμα και το καθάρισμα των πατωμάτων με ηλεκτρική σκούπα μπορούν να «μπουστάρουν» τη μνήμη και την προσοχή ανθρώπων που είναι σε προχωρημένη ηλικία.
Πώς βοηθάνε οι δουλειές του σπιτιού;
Η έρευνα έγινε σε 500 άτομα ηλικίας από 21 έως 90 χρόνων. Όλοι ζούσαν ως ανεξάρτητοι και μπορούσαν να βγάλουν εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις.
Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που συνδύασαν light δουλειές στο σπίτι με πιο –σωματικά– απαιτητικές είχαν «υψηλότερη νοητική λειτουργία» και ότι η καθαριότητα και η συντήρηση του σπιτικού μας συμβάλλουν στην υγιή γήρανση, ενισχύοντας τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και πνευματικής ικανότητας.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν και κατέγραψαν την ταχύτητα βάδισης και αυτή με την οποία σηκώνονταν οι μετέχοντες από καθιστή θέση σε καρέκλα, και είναι ενδεικτική της δύναμης των ποδιών και του κίνδυνου για πτώση. Στόχος, να αξιολογήσουν τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας.
Η νοητική σβελτάδα, επίσης, μελετήθηκε, μέσω ειδικών τεστ της μνήμης, της γλώσσας και της διάρκειας που μπορούσαν να είναι συγκεντρωμένοι σε κάτι.
Διαπιστώθηκε ότι μόνο το 36% των ατόμων της νεότερης ηλικιακά ομάδας και το 48% ηλικίας από 65 χρόνων και πάνω κάλυπταν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μόνο μέσω χόμπι.
Το 61% των μετεχόντων ηλικίας έως 64 χρόνων και το 66% ηλικίας 66+ έπιασαν τα επιθυμητά επίπεδα αποκλειστικά μέσω των οικιακών.
Ποιες ηλικίες ωφελούνται
Συνολικά, φάνηκε πως ο συνδυασμός «ελαφριών» δουλειών σπιτιού (το πλύσιμο των πιάτων, το στρώσιμο του κρεβατιού, το ξεσκόνισμα, το σιδέρωμα κ.λπ.) και «βαριών» (καθαρισμός παραθύρων, αλλαγή σεντονιών, καθάρισμα του χαλιού και του δαπέδου χωρίς ηλεκτρική συσκευή, και ό,τι αφορά πριόνισμα, επισκευή ή βάψιμο) «σχετίστηκαν με υψηλότερη νοητική λειτουργία» στους ηλικιωμένους, αλλά όχι στους νεότερους.
Οι άνω των 66 χρόνων που μετείχαν σε βαριές εργασίες είχαν 14% καλύτερη προσήλωση.
Όσοι έκαναν τακτικά πιο ελαφριές δουλειές, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης.
Αυτοί που έκαναν πιο τακτικά βαριές και απαιτητικές δουλειές στο σπίτι μείωσαν τον χρόνο που χρειάζονταν να σηκωθούν από την καρέκλα και είχαν καλύτερη ισορροπία και συντονισμό, συγκριτικά με εκείνους που απέφευγαν τις σχετικές συγκινήσεις.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου, πριν μιλήσουμε για ασφαλή συμπεράσματα θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα.