Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΣΕΚΑΡΕ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ

Νιώθεις συχνά υπνηλία και παλεύεις για να βρεις ενέργεια ώστε να κάνεις όσα πρέπει μέσα στη μέρα; Νέα έρευνα έδειξε ότι μπορεί να πρόκειται για πρώιμο σημάδι άνοιας.

Πολλοί ενήλικες, ιδιαίτερα μεσήλικες αλλά και μεγαλύτεροι, παραπονιούνται για μια επίμονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας. Μια υπνηλία που τους στερεί το κίνητρο αλλά και την ενέργεια ακόμη και για τις πιο απλές δραστηριότητες. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα άτομα αυτά είναι πιθανό να αναπτύξουν ένα σύνδρομο που οδηγεί στην εκδήλωση άνοιας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 445 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 76 χρόνια, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό άνοιας. Στην αρχή της έρευνας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους, το πόσο συχνά είχαν αϋπνία ή ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα, αν κρύωναν ή ζεσταίνονταν στον ύπνο τους ή αν έπαιρναν κάποιο φάρμακο για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν.

Στα πλαίσια του ερωτηματολογίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το κατά πόσο ένιωθαν υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας και το κατά πόσο αυτό τους εμπόδιζε στις καθημερινές τους δραστηριότητες και στη διάθεση που είχαν να κάνουν πράγματα.

Η σημασία του ύπνου

Στη διάρκεια της έρευνας προέκυψε ότι 42 άτομα έπασχαν από αυτό που είναι γνωστό σαν σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου, μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από αργό περπάτημα και κάποια προβλήματα με τη μνήμη, που εμφανίζεται πριν την εκδήλωση της άνοιας. Τρία χρόνια μετά τη διεξαγωγή της έρευνας, 36 ακόμη άτομα εμφάνισαν το ίδιο σύνδρομο.

Τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας και χαμηλή διάθεση για δραστηριότητα (που οφείλονταν σε κακή ποιότητα ύπνου) είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου από τα άτομα που δεν είχαν διαταραχές στον ύπνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology. «Η μελέτη μάς δείχνει πόσο πολύτιμος είναι ο ύπνος και πόσο σημαντικό είναι να τον διαφυλάξουμε», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Victoire Leroy, MD, PhD, του Albert Einstein College of Medicine στο Bronx της Νέας Υόρκης.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, αυτή δεν είχε στόχο να αποδείξει πως η υπνηλία μέσα στην ημέρα ή η έλλειψη ενέργειας για τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να είναι σημάδι πως πρόκειται να εκδηλωθεί το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου. Και επίσης δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει πώς το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, αλλά κυρίως για να αναδείξει τη σημασία του ύπνου.

άνοια
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Πώς ωφελεί τον εγκέφαλο ο καλής ποιότητας ύπνος

«Ο κακός ύπνος είναι μία από τις καταστάσεις –συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της κατάθλιψης, της παχυσαρκίας και του εγκεφαλικού επεισοδίου– που μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου και αργότερα άνοια», σημειώνει ο Glen Finney, MD, καθηγητής νευρολογίας στο Geisinger College of Health Sciences στην Πενσυλβάνια.

«Ο οργανισμός χρειάζεται ύπνο για να αποκαταστήσει τις βιολογικές λειτουργίες του αλλά και να αναδομήσει το σώμα μετά από μια γεμάτη ημέρα», αναφέρει ο Δρ Finney. «Ο ύπνος καθαρίζει και αναδομεί τον εγκέφαλο και ωφελεί τους νευροδιαβιβαστές, τους χημικούς αγγελιοφόρους μεταξύ των νευρώνων. Επιπλέον, στη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος απορροφά καλύτερα την πληροφορία που έχει αντλήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας».

«Για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ο κακής ποιότητας ύπνος να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας θα πρέπει να εντοπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες των διαταραχών του ύπνου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αναφέρει η Marie-Pierre St-Onge, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής και διευθύντρια του Center of Excellence for Sleep and Circadian Research at Columbia University Irving Medical Center in New York City. Παράγοντες όπως το φως, η θερμοκρασία ή ο θόρυβος μπορεί να τον επηρεάζουν, συνεπώς απλές πρακτικές λύσεις όπως η συσκότιση, η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η ηχομόνωση μπορούν να δώσουν λύση.

Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να υπενθυμίσει πως διαφυλάττοντας τον ύπνο μας αποτρέπουμε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, μεταξύ αυτών την άνοια και το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου, ενώ παράλληλα ωφελούμε τη συνολική κατάσταση της υγείας μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.