ΤΡΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙΣ; ΓΙΑΤΙ (ΚΑΙ ΠΩΣ) ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ
Σε μια κοινωνία που αποθεώνει τον πολυάσχολο, γίνε απλώς ο εαυτός σου. Βρες χώρο και χρόνο για σένα και σταμάτα να τρέχεις και να μην φτάνεις. Η υπεραπασχόληση κάνει μόνο κακό!
Κάποτε ήθελα να έχω πάρα πολλές δραστηριότητες. Ένιωθα σπουδαία να ασχολούμαι με πολλά και να τα φέρνω εις πέρας. Στην ερώτηση «Τι κάνεις;» συνήθιζα να απαντάω με περηφάνεια: «Τρέχω»! Φοβόμουν υπερβολικά μη μείνω χωρίς δουλειά, όχι μόνο για τους ευνόητους λόγους της επιβίωσης, αλλά κυρίως επειδή φοβόμουν να μην έχω απασχόληση. Ωσπου κάποια στιγμή η εταιρεία στην οποία εργαζόμουν έκλεισε. Απροσδόκητα, τότε έζησα μία από τις πιο όμορφες και ήρεμες περιόδους της ζωής μου.
Σήμερα πια αναρωτιέμαι πώς και γιατί το να είναι κανείς πολυάσχολος θεωρείται προτέρημα. Πότε και –κυρίως– εις βάρος ποιων δόθηκε αξία στην υπερπαραγωγικότητα και την υπερκατανάλωση δραστηριοτήτων, ώστε ο πολυάσχολος να αποθεώνεται από τον κοινωνικό περίγυρο; Κάντε μία παύση και αναρωτηθείτε: Μήπως κάνουμε τη ζωή μας πιο περίπλοκη απ’ ό,τι είναι;
Ποιος φταίει που τρέχεις;
Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι δική μας ευθύνη. Προφανέστατα οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και η αυξανόμενη ακρίβεια μας εμπλέκουν σε έναν τρόπο ζωής αταίριαστο στις ανθρώπινες «εργοστασιακές ρυθμίσεις». Αναρωτιέμαι όμως γιατί έχουμε καταπιεί αμάσητη την «καραμέλα» της υπεραπασχόλησης και κατά πόσο περνάει από το δικό μας χέρι να βάλουμε ένα φρένο –πείτε το και όρια, όπως το λένε οι ψυχολόγοι– στο ανόητο αυτό spread, όπου όλοι βγαίνουμε ηττημένοι.
Να σημειώσω εδώ ότι αναζητώντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες για το άρθρο που διαβάζετε, με λέξη αναζήτησης «busy», οι εικόνες που έβρισκα ήταν κατά κύριο λόγο ανθρώπων χαμογελαστών, παρότι μπουρδουκλωμένων με διάφορα τηλέφωνα, υπολογιστές, σημειώσεις, συναδέλφους κ.λπ. Πόσο ψεύτικο! Λες και δεν έχουμε όλοι ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Λες και δεν ξέρουμε ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει χαμογελαστός, όταν τρέχει και δεν φτάνει...
Η αποθέωση του πολυάσχολου βλάπτει την υγεία
Η αποθέωση του πολυάσχολου είναι απλώς μια ανοησία που ίσως κάποιους εξυπηρετεί, βλάπτει όμως τους περισσότερους και κυρίως την υγεία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 75% των γονέων είναι πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους μετά τη δουλειά. Το 33% των Αμερικανών ζει με ακραίο άγχος καθημερινά και σχεδόν το 50% αναφέρει ότι έχει αϋπνίες λόγω άγχους. Δεν έχω βρει στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά βλέπω πώς ζουν και εργάζονται φίλοι και γνωστοί.
Αν το να παραμείνετε υπεραπασχολημένοι φαντάζει το πιο σωστό που μπορείτε να κάνετε, θυμηθείτε ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξουθένωση και την επιδείνωση της ψυχικής υγείας – για να μην πιάσουμε τα μυοσκελετικά και άλλα δεινά της σωματικής υγείας. Και ότι πίσω από τις συχνά απάνθρωπες συνθήκες της σύγχρονης εργασιακής ζωής βρίσκεται κάπου και μία ελάχιστη δική μας επιλογή. Η επιλογή του να μην υπερβαίνουμε τον εαυτό μας. Η επιλογή του να μην κάνουμε 1.000 πράγματα ταυτόχρονα. Η διαπίστωση ότι η απασχόληση δεν χρειάζεται να ισοδυναμεί με την υπερπασχόληση.
Ελάττωσε ταχύτητα
Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να περιπλέκουμε τα πράγματα αντί να τα απολοποιούμε όταν θέλουμε να δώσουμε μια λύση. Πλην όμως αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε. Ας δούμε μερικά βήματα που τα διαβάσματα και η εμπειρία δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν προς την κατάκτηση μιας λιγότερο τρεχάτης ζωής.1. Απενοχοποίησε την ανάπαυση
Επανάλαβε μετά από μένα: «Είναι οκ να μην τρέχω συνεχώς». «Είναι οκ να μην είμαι συνεχώς απασχολημένος με κάτι». Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να ξεκουράζεται κανείς, ούτε στο να κοιτάει το ταβάνι πού και πού.
2. Ακολούθως, επιδίωξε την ανάπαυση
Είναι ευεργετική για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Ακόμη και για την παραγωγικότητα, ανάπαυση χρειάζεσαι, όχι περισσότερη δουλειά. Προγραμμάτισε (με αυστηρότητα) τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα για ξεκούραση ή ουσιαστικό χρόνο με τους αγαπημένους σου και διαφύλαξέ το με κάθε κόστος. Μην αμελείς τα μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα. Είναι σωτήρια.
3. Απαλλάξου από μερικές δραστηριότητες
Προτεραιότητες χρειάζονται. Και μια ειλικρινής απάντηση στα ερωτήματα: Πόσα από αυτά που κάνω χρειάζομαι πραγματικά; Πόσα είναι απαραίτητα και πόσα ευχαριστιέμαι;
4. Πέταξε ή δώρισε πράγματα
Καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χρόνο και ψυχική ενέργεια από ό,τι νομίζεις. Πρέπει να καθαρίζονται, να οργανώνονται και να συντηρούνται. Και όσο περισσότερα έχεις, τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται. Δοκίμασε να κάνεις μια εκκαθάριση κάθε λίγους μήνες ή τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Οδηγίες για το σωστό decluttering θα βρεις εδώ. Και πού ξέρεις; Μπορεί να φτάσεις να φοράς και τα ίδια ρούχα κάθε μέρα!
5. Πες «όχι»
Πιο συχνά, πιο πολλές φορές, κάθε μέρα αν γίνεται. Σκέψου καλά προτού αποδεχτείς αυτομάτως να αναλάβεις κάτι ακόμη το οποίο θα επιβαρύνει την καθημερινότητά σου. Το «όχι» δεν είναι η αποδοχή μιας ανεπάρκειας (όπως ίσως νομίζεις), αλλά η ευκαιρία που δίνεις στον εαυτό σου να ασχοληθεί με κάτι πιο σημαντικό και να το κάνει καλά. Δώσε την προσοχή σου εκεί που θες εσύ.
6. Διεκδίκησε χρόνο και χώρο στην κάθε μέρα
Μείνε μόνος σου το πρωί για λίγα λεπτά, προτού ξεκινήσεις τη μέρα σου. Κάνε διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα. Βρες ευκαιρίες να ξεκολλήσεις από τη καρέκλα του γραφείου, να ξεπιαστείς, να κοιτάξεις τον ορίζοντα, να διαβάσεις κάτι ευχάριστο. Δώσε χρόνο στη μοναχικότητα, τον διαλογισμό ή τη γιόγκα. Το να φτιάξεις τις δικές σου στιγμές μπορεί να ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία, ενώ παραμένει μία από τις καλύτερες «θεραπείες» πρόληψης του άγχους.