iStock

ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ;

Συχνά αγνοούμε το πόσο σημαντικό είναι να περνάμε χρόνο με τις σκέψεις μας. Ας αφήσουμε κάτω το κινητό και ας εστιάσουμε για λίγο σε εκείνες.

Ζούμε στην εποχή που έχει ταυτίσει την έλλειψη ελεύθερου χρόνου με την παραγωγικότητα, την πολυπραγμοσύνη με τη δημιουργικότητα και τη διαρκή ενασχόληση με κάποια εργασία με την ικανοποίηση. Σε μια εποχή με καταιγισμό πληροφοριών και διαρκείς περισπασμούς. Μας είναι, επομένως, εξαιρετικά εύκολο να «σκοτώσουμε» τον χρόνο μας, να βρούμε κάτι να απασχολήσουμε το μυαλό –ίσως και τα χέρια μας–, αντί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στις σκέψεις μας.

«Στο λεωφορείο για τη δουλειά μπορείς να ασχοληθείς με το κινητό σου αντί να βυθιστείς στην ελεύθερη ροή της σκέψης σου, γιατί θεωρείς ότι είναι κάτι βαρετό», αναφέρει ο Δρ Kou Murayama από το Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία, που συμμετείχε σε σχετική έρευνα. Ωστόσο, όπως τονίζει, αυτή η πεποίθηση μπορεί να είναι λανθασμένη, με αποτέλεσμα να χάνουμε μια μοναδική ευκαιρία να ασχοληθούμε με κάτι εποικοδομητικό, που δεν απαιτεί την ύπαρξη εξωτερικών ερεθισμάτων.

Αυτή η χαμένη ευκαιρία, ωστόσο, έχει κόστος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να επιτρέπουμε την ελεύθερη ροή της σκέψης και να αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί έχει μεγάλη αξία. Αυξάνει, για παράδειγμα, τη δημιουργικότητα, ιδιαίτερα τη λεγόμενη «αποκλίνουσα σκέψη», η οποία μας επιτρέπει να βρούμε διαφορετικές, καινοτόμες και αποδεκτές λύσεις σε ένα πρόβλημα. Μας βοηθά να φτιάχνουμε σχέδια, να θέτουμε στόχους, ακόμα και να βρούμε το νόημα στη ζωή μας.

«Οι άνθρωποι έχουν μια εντυπωσιακή ικανότητα να βυθίζονται στη σκέψη τους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της παραπάνω έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology: General, Aya Hatano από το Πανεπιστήμιο του Κιότο. «Η εργασία μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εκτιμήσουν πόσο ελκυστική μπορεί να είναι η σκέψη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί προτιμούν να είναι απασχολημένοι με συσκευές, αντί να αφιερώνουν μια στιγμή της καθημερινότητάς τους για προβληματισμό και καλλιέργεια της φαντασίας».

iStock

Πόσο εκτιμάμε την αξία της σκέψης μας;

Οι Ιάπωνες ερευνητές θέλησαν να συγκρίνουν τις προβλέψεις ανθρώπων σχετικά με το πόσο θα απολάμβαναν να κάθονται και να σκέφτονται με την αίσθηση που θα τους προκαλούσε η πραγματική εμπειρία. Πραγματοποίησαν, λοιπόν, μια σειρά έξι πειραμάτων με συνολικά 259 συμμετέχοντες.

Στο πρώτο πείραμα, για παράδειγμα, ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο πίστευαν ότι θα απολάμβαναν να κάθονται μόνοι με τις σκέψεις τους για 20 λεπτά, χωρίς να κάνουν κάτι άλλο, όπως διάβασμα ή ενασχόληση με το κινητό τους. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να αναφέρουν πόσο το είχαν απολαύσει τελικά.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι το απολάμβαναν πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά πίστευαν. Αυτό ίσχυε σε όλες τις παραλλαγές του πειράματος. Κατά μέσο όρο, το επίπεδο απόλαυσης των συμμετεχόντων ήταν περίπου 3 έως 4 βαθμοί σε μια κλίμακα 7 βαθμών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.