ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)
Καταπολεμά την κυτταρίτιδα και συμβάλλει στην απώλεια βάρους, αλλά οι ιδιότητές της δεν σταματούν εκεί. Η λουίζα είναι ένα βότανο που αξίζει να ανακαλύψεις για πολλούς λόγους.
Η λουίζα, που είναι γνωστή και ως λεμονόχορτο, είναι ένα βότανο, ένα φυτό με φαρμακολογική δράση δηλαδή, από το οποίο χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα αλλά και τα κλωνάρια και τα λουλούδια όταν είναι ανθισμένη. Σημείωσε στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, «βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά, των οποίων οι ρίζες, ο κορμός, τα φύλλα και τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή ως θεραπεία».
Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, η λουίζα είναι συνδεδεμένη με τη διουρητική της δράση, που βοηθά φυσικά σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, κι ως εκ τούτου κυτταρίτιδας και απώλειας βάρους αλλά και νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά).
Παρ' όλ' αυτά, η λουίζα ήταν από τα αρχαία χρόνια ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για τον πονοκέφαλο και για τον πόνο των ματιών, αλλά και για κάθε είδους πόνο. Υπάρχει ένα λαϊκό δίστιχο στην Κρήτη για τη λουίζα (που αλλιώς ονομάζεται και Γοργογιάννης) που λέει: «Εγώ 'μαι χόρτο του Θεού, με λένε Γοργογιάννη, κι όποιος με βράσει και με πιει, όπου πονά θα γειάνει». Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε τερπένια, φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή που έχουν δράση αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη.
Γιατί η λουίζα θεωρείται καλοκαιρινό βότανο;
Στην ολιστική ενεργειακή διατροφή, το αν ένα βότανο θεωρείται καλοκαιρινό ή χειμωνιάτικο έχει να κάνει με την ενεργειακή θερμοκρασία του βοτάνου, δηλαδή με την επίδραση που ασκεί το βότανο εσωτερικά στον οργανισμό, κυρίως μετά την πέψη του. Έτσι, για παράδειγμα, το τσάι του βουνού είναι θερμής ενεργειακής φύσης, θερμαίνει δηλαδή το σώμα από μέσα προς τα έξω, ενώ η λουίζα είναι δροσερής ενεργειακής φύσης, ψυχραίνοντας πρώτα τον κορμό κι έπειτα τα άκρα.
Αυτό σημαίνει ότι η λουίζα ακόμα κι αν καταναλωθεί ως ζεστό έγχυμα βοηθά τον οργανισμό να δροσιστεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι προέρχεται από την λατινική Αμερική, καθώς και ό,τι ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και συλλέγεται. Είναι ένα καλοκαιρινό βότανο!
Ποια είναι τα οφέλη της;
Η λουίζα έχει έντονη διουρητική δράση, ενώ δρα στο πεπτικό σύστημα ως καταπραϋντικό και βοηθητικό κατά της δυσπεψίας, του μετεωρισμού και της νεύρωσης του στομάχου. Δεδομένης και της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου, αντιλαμβανόμαστε και τη δράση της στο νευρικό σύστημα, όπου συμβάλλει αγχολυτικά και ηρεμιστικά, και βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
Επιπλέον, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, μπορεί να προστατεύσει από μυϊκές βλάβες όσους αθλούνται έντονα και να τους βοηθήσει να ανακάμψουν πιο γρήγορα. Τέλος, είναι γαλακτοφόρο βότανο, ενισχύει δηλαδή την παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Σε ποιους συστήνεται η λήψη της;
Η λήψη της συστήνεται σε όσους έχουν θέματα που άπτονται της δράσης της, π.χ. αϋπνίες, στρες, δυσπεψία, απώλεια βάρους, αθλητές κ.λπ.
Υπάρχουν αντενδείξεις στην κατανάλωσή της;
Λόγω της διουρητικής δράσης της, η λουίζα χρειάζεται προσοχή σε άτομα που έχουν υπόταση. Η κατανάλωσή της αντενδείκνυται σε ανθρώπους που λαμβάνουν χημικά αγχολυτικά, λόγω της συνεργιστικής δράσης τους. Επιπλέον, επειδή θεωρείται εμμηναγωγό βότανο, αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη.
Πού θα τη βρεις;
Βρίσκεις τη λουίζα σε έτοιμα φακελάκια στο σουπερμάρκετ, μπορείς όμως να προμηθευτείς και αποξηραμένα τα φύλλα της από κάποιο κατάστημα που πουλάει βότανα.
Πώς να φτιάξεις έγχυμα λουίζας
Η καλύτερη μέθοδος για να συλλέξει κανείς τις φαρμακευτικές ιδιότητες από ευαίσθητα μέρη των φυτών (π.χ. φύλλα και λουλούδια) είναι το έγχυμα. Πώς το φτιάχνεις; Σε μία κούπα βραστό νερό, προσθέτεις 1 φακελάκι λουίζα ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα λουίζας. Αφήνεις σκεπασμένη την κούπα για λίγα λεπτά, σουρώνεις και απολαμβάνεις. Στην αγορά υπάρχουν επίσης φακελάκια που τοποθετείς μέσα το επιθυμητό βότανο (ώστε να αποφύγεις τη διαδικασία του σουρώματος).
4 απολαυστικοί συνδυασμοί ανάλογα με τις ανάγκες σου
- Για ένα δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα, η λουίζα με το λεμονάτο άρωμά της συνδυάζεται ιδανικά με πράσινο τσάι ή/και δυόσμο – έχουν κι αυτά δροσιστική ενέργεια. Κατανάλωσε το ρόφημα χλιαρό ή κρύο.
- Αν θες ενισχυμένη διουρητική δράση, συνδύασε τη λουίζα με ταραξάκο και τσουκνίδα.
- Αν μέσα στο ρόφημα προσθέσεις μαραθόσπορο και γλυκάνισο, ενισχύεται η γαλακτοφόρος δράση της λουίζας.
- Μπορείς να απολαύσεις τη λουίζα ως χαλαρωτικό βότανο μαζί με χαμομήλι και λεβάντα.
Πώς να καλλιεργήσεις λουίζα στο μπαλκόνι σου
Η Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach, Ελευθερία Σπαντιδάκη, μας μαθαίνει τον τρόπο να το κάνουμε σωστά: Αρχικά, θα χρειαστείς σπόρους, τους οποίους αγοράζεις από φυτώριο. Τους φυτεύεις σε γλάστρα με χώμα κηπευτικό. Μετά από περίπου 2 μήνες θα μπορέσεις, αν θέλεις, να μεταφυτέψεις το φυτό στον κήπο, στο χώμα.
Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα λεγόμενα «μοσχεύματα» από τη λουίζα κάποιου φίλου. Τι σημαίνει αυτό; Κόβεις ένα κλαδάκι λουίζας, το καθαρίζεις από φύλλα (αφήνεις 2-3 μόνο φύλλα) και το βάζεις σε ένα ποτήρι, στο οποίο έχεις βάλει 2 δάχτυλα νερό. Το αφήνεις εκεί μέχρι να βγάλει ρίζεις (υπολόγισε γύρω στις 10 μέρες), αλλάζοντας το νερό κάθε φορά που αυτό βρωμίζει. Όταν οι ρίζες του είναι πλέον δυνατές, το φυτεύεις σε γλάστρα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως και για τους σπόρους.
Σχετικά με τη φροντίδα της, η λουίζα χρειάζεται ό,τι και τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά. Να βλέπει ήλιο, να μην είναι δηλαδή σε σκιερό μέρος, και να ποτίζεται όταν στεγνώνει το χώμα της.