ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Ποιες συνθήκες πρέπει να δημιουργήσεις για να βρεις μια αποτελεσματική λύση σε ένα πρόβλημα που σε απασχολεί; Και πώς θα τα καταφέρεις; Μια ψυχολόγος απαντά.
Τις προάλλες μπήκε στην κουζίνα μια πελώρια κατσαρίδα, ενώ εγώ ήμουν μόνη μου εκεί και οι υπόλοιποι σε άλλα δωμάτια του σπιτιού. Για να καταλάβει κανείς την αντίδρασή μου, πρέπει να ξέρει ότι για μένα η κατσαρίδα είναι ό,τι ήταν το λιοντάρι για έναν πρωτόγονο.
Πάγωσα. Έμεινα κοκκαλωμένη, με μια αίσθηση ανατριχίλας στο σώμα μου (αν ήμουν καρτούν, θα ήταν σηκωμένα τα μαλλιά μου) και δεν μπορούσα να κουνηθώ, ούτε για να βγω έξω από το δωμάτιο, που τόσο πολύ ήθελα. Απλώς στρίγκλιζα...
Τότε συνειδητοποίησα την αυτόματη αντίδραση της πάλης-φυγής-παγώματος που ενστικτωδώς έχουμε καταγεγραμμένη στα κύτταρά μας οι άνθρωποι, για την οποία κάνουν λόγο αρκετοί ειδικοί στις μέρες μας, θέλοντας να καταδείξουν τις συνέπειες του χρόνιου στρες.
Δεν ξέρω αν το σώμα μπορεί να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για περισσότερο από λίγα λεπτά, καταλαβαίνω όμως ότι αντιδρά με κάθε σπιθαμή του στην επικείμενη απειλή. Και υποθέτω ότι, αν έχουμε βιώσει μια στρεσογόνο κατάσταση ή εξακολουθούμε να φοβόμαστε κάτι έστω και ως ιδέα, τα πράγματα δεν μπορεί να είναι ομαλά ούτε για τον νου, ούτε για το σώμα μας.
Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με άγχος
Τη διαπίστωση αυτή επικυρώνει η Dr. Saliha Afridi, κλινική ψυχολόγος και διάσημη ομιλήτρια, που εξηγεί ότι απέναντι σε μια απειλή ή σε ένα γεγονός που μας αναστατώνει, το διάφραγμά μας στενεύει, η αναπνοή μας γίνεται κοφτή και το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, με αποτέλεσμα πολλές λειτουργίες του να μπαίνουν σε υπολειτουργία, ανάμεσά τους και η λογική σκέψη.
Δεν είναι λίγες οι φορές που όντας σε κατάσταση συναγερμού, προσπαθούμε να βρούμε μια λύση σε θέματα που μας απασχολούν. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα πετύχει, λέει η ειδικός: «Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνετε προτού πάρετε μια απόφαση είναι να ηρεμήσετε. Κι όταν λέω ηρεμία, εννοώ να καταφέρετε να νιώσετε ασφαλείς».
Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση στο στρες επηρεάζει τα βασικά νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται στον μηχανισμό ανταμοιβής και στη μάθηση, ενώ παράλληλα μας κάνει να επιλέγουμε πιο γνώριμες λύσεις, απορρυθμίζοντας την ικανότητά μας να εκτιμούμε τυχόν κινδύνους.
3 τρόποι για να νιώσεις ασφαλής
Για να μην αρχίσουμε να δίνουμε γενικόλογες συμβουλές του τύπου «διαχειρίσου το άγχος σου», η Dr. Afridi προτείνει 3 συγκεκριμένους δρόμους για να κατακτήσουμε την αίσθηση ασφάλειας.
1. Μέσω του σώματος
Καθώς η βιοχημεία του σώματος αλλάζει με το στρες, χρειαζόμαστε εύκολους και γρήγορους τρόπους για να την αλλάξουμε. Ένας από αυτούς είναι η κίνηση, αλλά τι είδους κίνηση; «Δεν χρειάζεται έντονη ή γρήγορη γυμναστική, δεν έχουμε ανάγκη από αδρεναλίνη», σημειώνει η ειδικός. Ένας ήσυχος περίπατος, διαφραγματικές αναπνοές μαζί με απαλές διατάσεις, τίναγμα των μελών μας, ένα ήπιο λίκνισμα όπως ο χορός και ένα μασάζ –έστω κι από τα δικά μας χέρια– αποδεδειγμένα βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει και να αισθανθεί ασφαλές.
2. Μέσω του περιβάλλοντος
Οι ήρεμες αποφάσεις δεν θέλουν φασαρία και πολυκοσμία. Αποφύγετε εμπορικά κέντρα, πολυσύχναστα εστιατόρια, κεντρικούς δρόμους, δυνατή μουσική και ακαταστασία. Επιλέξτε ένα ήσυχο πάρκο ή δημιουργήστε μια ήσυχη γωνιά στο σπίτι σας. Ένα αρωματικό κερί, ένα χαλαρωτικό ρόφημα ή και η θέαση πράσινου μπορεί να βοηθήσουν.
3. Μέσω των ανθρώπων
Η κοινότητα είναι πλέον στη φύση μας. Έχουμε μάθει να ζούμε μαζί με ανθρώπους που μας αγαπούν και μας νοιάζονται, και χρειαζόμαστε την παρουσία τους για να ηρεμήσουμε. Επιδιώξτε λοιπόν να είστε κοντά στους αγαπημένους σας, όχι εκείνους που σας κάνουν να νιώθετε άβολα, ούτε εκείνους που ανήκουν στην ευρύτερη παρέα, αλλά αυτούς που ξέρετε ότι σας αγαπούν και η παρουσία τους έχει σχεδόν... ηρεμιστική δράση.
Εξασφάλισε την ηρεμία σου
Οι μέρες που έχουν πολλή ένταση, οι περίοδοι κατά τις οποίες συμβαίνουν απανωτά γεγονότα που σας προξενούν έντονη ανησυχία, δεν είναι ιδανικές για τη λήψη αποφάσεων. Δοκιμάστε να αποσυρθείτε από την ένταση και τη «φασαρία» που προκαλούν, είτε παίρνοντας μια μέρα άδεια, είτε δημιουργώντας ένα προσωπικό καταφύγιο με τους τρόπους που περιγράψαμε παραπάνω. Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να εξασφαλίσετε προτού πάρετε κάποια απόφαση ή αναζητήσετε μία βιώσιμη και αποτελεσματική λύση σε κάποιο πρόβλημα είναι η ασφάλειά σας.