ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΣΟΥ
Αν αποφάσισες να ξεκινήσεις εξατομικευμένη προπόνηση, ο γυμναστής ή η γυμνάστρια που θα σε αναλάβει πρέπει να γνωρίζει για σένα πληροφορίες που θα σε οδηγήσουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στον στόχο σου.
Για πολλούς μπορεί να είναι μια απαραίτητη πολυτέλεια, σε άλλους μπορεί να ακούγεται σαν ένα ελιτίτστικο καπρίτσιο. Πάντως, είναι γεγονός ότι η εξατομικευμένη προπόνηση από έναν πτυχιούχο, εξειδικευμένο γυμναστή μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο σώμα σου, σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης, απόλυτως σύμφωνα με τις προσωπικές σου ανάγκες.
Αν έχεις προπονηθεί για χρόνια σε γυμναστήρια και ξαφνικά βρεθείς στα χέρια ενός καλού personal trainer, θα σοκαριστείς από τη διαφορά: Θα διαπιστώσεις ότι πιθανότατα μέχρι τότε έκανες σχεδόν κάθε άσκηση λάθος, ότι αυτό ίσως σου προκαλούσε τραυματισμούς και ότι με λιγότερες προπονήσεις ανά εβδομάδα μπορεί να έχεις τα ίδια ή καλύτερα αποτελέσματα.
Φυσικά, η επιλογή του ιδανικού για εσένα personal trainer δεν πρέπει να γίνεται ελαφρά τη καρδία. Θα αναζητήσεις σίγουρα κάποιον με πιστοποιημένες γνώσεις και εμπειρία, με τον οποίον πρέπει να νιώθεις ότι κάπως ταιριάζεις, γιατί σε βάθος χρόνου θα συνάψεις μαζί του μια σχέση σεβασμού, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Έτσι, έχει σημασία στην αναζήτησή σου να επιλέξεις κάποιον που θα σε ακούει. Εσύ, αντίστοιχα, θα πρέπει να φροντίσεις να μιλάς.
Τι πρέπει να πεις στον νέο σου γυμναστή
– Αν έχεις κάποιο τραυματισμό, κάποια πάθηση ή κάποιο πόνο
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σε ρωτήσει ένας γυμναστής, μετά προφανώς από την ηλικία και ίσως το βάρος σου, είναι αν έχεις κάποιον τραυματισμό που μπορεί να επιβαρυνθεί με την άσκηση ή κάποια πάθηση εξαιτίας της οποίας θα πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένο προπονητικό πρόγραμμα. Φυσικά, πρέπει να απαντήσεις λεπτομερώς και με ειλικρίνεια.
Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο γυμναστής σου είναι να σου δημιουργήσει πρόβλημα χειρότερο από αυτό που ήδη έχεις. Στόχος του είναι να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, να σε ανακουφίσει από τυχόν πόνους, να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου παρά τους περιορισμούς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν γνωρίζει τα πάντα για τυχόν προβλήματα στο σώμα σου.
Για τους ίδιους λόγους, χρειάζεται να γνωρίζει αν έχεις κάποιον πόνο ή ενόχληση την ώρα που εκτελείς μια συγκεκριμένη άσκηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι δεν εκτελείς την άσκηση σωστά, άρα πρέπει να στην εξηγήσει ξανά και να ελέγξει ότι έχεις σωστή στάση σώματος, είτε ότι στο σημείο που πονάς κρύβεται κάποια παθολογία που χρειάζεται διερεύνηση. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πονάς εκτελώντας μια άσκηση και να μην λες τίποτα στον γυμναστή σου, γιατί κινδυνεύεις να προκαλέσεις ζημιά στο σώμα σου.
– Το αθλητικό ιστορικό σου
Αυτή έχει να αποκαλύψει πολλά για τις δυνάμεις και τις αντοχές σου, για τυχόν μικροτραυματισμούς που μπορεί να έχεις, όπως και για την αντίληψή σου αναφορικά με τις μυϊκές ομάδες και τη στάση σου κατά την άσκηση.
Για παράδειγμα, αν για χρόνια έκανες στίβο, το πιθανότερο είναι ότι έχεις πολύ καλές αναπνοές, όμως μήπως αυτό έχει προκαλέσει φθορά στους χιαστούς σου, οπότε πρέπει να ακολουθήσεις ένα ασκησιολόγιο που να τους προστατεύει;
Από την άλλη, προσπάθησε να μην υπερβάλλεις ως προς τις ικανότητές σου (αυτό, λένε οι personal trainers, το κάνουν συνήθως οι νεότεροι άνδρες): Μην αρχίσεις, δηλαδή, να λες ότι στο παρελθόν έκανες πολύ σκληρή προπόνηση και τώρα μπορείς να σηκώσεις πάρα πολλά βάρη κ.λπ. Γιατί υπάρχει περίπτωση ο γυμναστής, προκειμένου να θέσει τον πήχη ψηλά, να σου βγάλει ένα πρόγραμμα εξαντλητικό που να σε κουράζει και να σε οδηγήσει τελικά να εγκαταλείψεις την προπόνηση.
– Τι τρως
Αν βασικός στόχος σου είναι να χάσεις βάρος και ευελπιστείς να δεις αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, η διατροφή σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο – ίσως σημαντικότερο από την άσκηση. Το ίδιο ισχύει και αν σε ενδιαφέρει να χτίσεις μυϊκή μάζα.
Ένας καλός personal trainer θα πρέπει να μπορεί να σου δώσει κάποιες οδηγίες ως προς το τι να τρως και τι να αποφεύγεις ώστε να πετύχεις τον στόχο, ενώ εσύ από την πλευρά σου θα πρέπει να εξηγήσεις λεπτομερώς τις διατροφικές σου συνήθειες αλλά και ιδιαιτερότητες, π.χ. αν είσαι vegan ή έχεις αλλεργίες και δυσανεξίες.
– Τι περιμένεις από τον γυμναστή / τη γυμνάστριά σου
Το πιθανότερο είναι ότι απευθύνθηκες σε αυτόν τον επαγγελματία για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις κάποιο ζήτημα ή πρόβλημα στο σώμα σου, το οποίο σε βασανίζει εδώ και χρόνια: Μπορεί να θες να χάσεις βάρος ή λίπος από ένα συγκεκριμένο σημείο, μπορεί να χρειάζεσαι αύξηση μυϊκής μάζας, ή να προπονείσαι για να συμμετάσχεις σε κάποιο άθλημα (π.χ. για μαραθώνιο). Μπορεί ακόμα να είχες κάποιο ατύχημα και να χρειάζεσαι βοήθεια για να ξαναβρείς τις δυνάμεις σου.
Ακόμα κι αν αυτό που σε οδήγησε στην εξατομικευμένη προπόνηση είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα, ο μόνος τρόπος για να πετύχεις τον στόχο σου είναι να δείξεις εμπιστοσύνη σε αυτόν τον άνθρωπο και να τον αφήσεις να σε βοηθήσει. Και ο/η personal trainer θα πρέπει από τη μεριά του/της να αποδείξει ότι είναι στο πλευρό σου, ότι είναι εκεί για να σε στηρίξει, ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες σου.
– Αν συμφωνείς μαζί του/της στην προπονητική προσέγγιση
Αφού συζητήσεις με τον/την personal trainer τι επιθυμείς να πετύχεις στο πλαίσιο της συνεργασίας σας μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, έχει νόημα να διευκρινίσετε μέσω ποιας προσέγγισης θα γίνει αυτό. Είναι σαφές πως δεν ακολουθούν όλοι οι γυμναστές το ίδιο πρόγραμμα. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν μελετήσει σε βάθος ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο και δουλεύουν προσαρμόζοντάς το στους πελάτες τους. Υπάρχουν άλλοι που ακολουθούν τις τάσεις και είναι πρόθυμοι να κάνουν δοκιμές, αν ο ασκούμενος είναι πρόθυμος. Υπάρχουν γυμναστές που δίνουν έμφαση στα βάρη ή στο Pilates, άλλοι που πιστεύουν στις πολλές επαναλήψεις και άλλοι στις πολλές εναλλαγές με λίγες επαναλήψεις.
Εσύ πρέπει να δοκιμάσεις το πρόγραμμα που σου προτείνει ο/η personal trainer και να αποφασίσεις αν σου ταιριάζει, αν νιώθεις καλά με τις ασκήσεις, αν σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου. Αν όχι, χρειάζεται να το πεις χωρίς να ανησυχείς ότι θα προσβάλλεις τον άλλο και τη δουλειά του, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα σου προτείνει εναλλακτικές που θα σε κάνουν να απολαμβάνεις την προπόνησή σου πολύ περισσότερο.