ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ;
Θα μπορούσαμε να συστηματοποιήσουμε όλες τις πιθανές απαντήσεις σε 8 πρότυπα, που μπορεί να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι σημαίνει το χρήμα για σένα.
Το χρήμα είναι μια τεράστια υπόθεση, που σηκώνει και τεράστια συζήτηση. Η σχέση μας με το χρήμα είναι εντελώς προσωπική, μοναδική για τον καθένα. Όσο το ψάχνουμε, καταλαβαίνουμε ότι τελικά δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς κερδίζει ή ξοδεύει κανείς, αλλά καθρεφτίζει ένα μεγάλο τοπίο του βαθύτερου εαυτού μας.
Έχει να κάνει με τις αξίες μας, την ισχύ που επιδιώκουμε να ασκούμε στην κοινωνία και τους άλλους, τα προνόμια που επιθυμούμε να αποκτήσουμε, ενώ φέρνει στην επιφάνεια τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών.
Η σχέση μας με το χρήμα επιδρά ακόμα και στην ψυχολογία μας – ενώ η έγνοια του μπορεί ακόμη και να μας αρρωστήσει. Για παράδειγμα, ως παιδιά ντρεπόμασταν αν οι γονείς μας δεν είχαν αρκετά χρήματα, ενώ μπορεί να ντρεπόμασταν ακόμα κι όταν είχαν πολλά! Ως ενήλικες νιώθουμε ενοχές όταν ξοδεύουμε παραπάνω για τον εαυτό μας παρά για τους άλλους, νιώθουμε «θύματα» όταν ξοδεύουμε μόνο για τους άλλους, φοβόμαστε πώς θα χαρακτηριστούμε από τους οικείους μας εάν κάνουμε μια άνετη ζωή, νιώθουμε άσχημα όταν τα εισοδήματά μας δεν επαρκούν.
Αυτά και άλλα τέτοια πολλά δημιουργούσε και δημιουργεί στη ζωή μας η παρουσία ή απουσία χρημάτων. Ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση και τη μόρφωσή μας, έχουμε συνειδητά ή ασυνείδητα έναν τρόπο να σχετιζόμαστε με το χρήμα, που σίγουρα συνδέεται με τις εικόνες που έχουμε από την παιδική μας ηλικία. Ποιος έκανε «κουμάντο» στο σπίτι; Πώς κερδίζονταν ή ξοδεύονταν τα χρήματα; Τι έγραψαν μέσα μας φράσεις όπως «τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα», «στον δρόμο τα βρίσκουμε;» κ.ά.;
Προσπαθώντας να λύσουμε το μυστήριο του τι συμβαίνει με εμάς και τα χρήματα, ίσως τα παρακάτω 8 πρότυπα οικονομικής συμπεριφοράς μάς βοηθήσουν να βγάλουμε μια άκρη. Χωρίς να σημαίνει ότι αποτελούν ξεκάθαρες διακρίσεις με αυστηρά όρια, κάποια πρότυπα προκύπτουν από έρευνα που έκανε η συγγραφέας Denise Duffield-Thomas, ειδική σε θέματα διαχείρισης χρημάτων, καθώς και τις εκτιμήσεις της κοινωνικής λειτουργού Lia Avelino.
Η σχέση μας με το χρήμα: 8 πρότυπα αναφοράς
1. Ο αντισυμβατικός
Ζεις πάντα στα όρια όσον αφορά το πώς διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου και δεν αφήνεις καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Είσαι της άποψης «πολλά βάζεις, πολλά θα πάρεις» και νιώθεις κυρίαρχος των χρημάτων σου, άσχετα από την τελική έκβαση του ρίσκου. Έχεις επιχειρηματικό μυαλό, με θάρρος. Το μόνο που ίσως χρειάζεται να αναρωτιέσαι που και που είναι : Ποια είναι τα όρια του κινδύνου;
2. Ο ρομαντικός
Λατρεύεις να ξοδεύεις χρήματα για σένα και τους οικείους σου, γιατί αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Ο οικονομικός προγραμματισμός είναι μια κατάσταση περιοριστική για σένα, που αγαπάς την πολυτέλεια και κάθε άνεση. Το ερώτημα που θα μπορούσε να σε απασχολήσει είναι το εξής: Αν ζω μόνο για το σήμερα, τι θα γίνει αύριο;
3. Ο κυβερνήτης
Έχεις γεννηθεί για να εργάζεσαι σκληρά και να κερδίζεις χρήματα. Είσαι στον δρόμο να χτίσεις μια αυτοκρατορία, που θα χαρείς εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι. Αν υπάρχει μια ερώτηση για σένα είναι αν πραγματικά απολαμβάνεις το ταξίδι της επιτυχίας και κατά πόσον οι άλλοι αντέχουν τους ρυθμούς και την ηγετική σου διάθεση.
4. Ο αθώος
Τα χρήματα σε ξεπερνάνε. Σου είναι δυσβάσταχτο να μιλάς για έσοδα-έξοδα και χρειάζεσαι σίγουρα κάποιον επαγγελματία ή κάποιον δικό σου άνθρωπο να σε βοηθήσει με τα οικονομικά σου. Το ερώτημα είναι: Σε βοηθάει σε κάτι το να κάνεις σαν να μην υπάρχουν οικονομικά θέματα;
5. Ο διάσημος
Τα χρήματα για σένα είναι η θέση σου στην κοινωνία. Γι’ αυτό αγοράζεις πράγματα, σπίτια αυτοκίνητα. Είσαι σταρ, ό,τι κάνεις έχει λάμψη και μια ερώτηση για σένα ίσως θα ήταν: Τι θα κάνεις όταν σβήσουν τα φώτα;
6. Ο τροφός
Σου αρέσει να φροντίζεις και να ξοδεύεις μόνο για τους άλλους, θέλεις να είναι όλοι καλά και με τα χρήματα δείχνεις την αγάπη σου. Ίσως αυτό που χρειάζεσαι είναι να φροντίσεις τις δικές σου ανάγκες, οικονομικές και μη.
7. Ο αποταμιευτής
Μαζεύεις, μαζεύεις, μια ζωή μαζεύεις χρήματα και ορκίζεσαι στο όνομα της αποταμίευσης, για ένα καλύτερο αύριο, για τα γεράματά σου, για την κακιά την ώρα κ.ο.κ. Αρνείσαι το σύστημα των υλικών αγαθών και τα βρίσκεις όλα καταναλωτικές παγίδες. Μήπως όμως έτσι καθυστερείς να κάνεις πραγματικότητα τις βαθιές σου επιθυμίες και η ζωή περνάει;
8. Ο συνδετικός κρίκος
Οι άνθρωποι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για σένα, οπότε χρησιμοποιείς τα χρήματα σαν μέσο επικοινωνίας για τον σκοπό αυτό. Συνδέεις την επαφή σου με κόσμο, ακόμα και μέσω των social media, με την απόκτηση χρημάτων. Το ζήτημα είναι να αναλογιστείς τι από όλα αυτά δημιουργεί αληθινές επαγγελματικές σχέσεις και τι όχι.
Ο καθένας μας για να μπορέσει να κατανοήσει την σχέση που έχει με τα χρήματα, πρέπει συγχρόνως να κατανοήσει την σχέση που έχει με τον εαυτό του. Όλοι σκεφτόμαστε τα χρήματα. Εξάλλου, όπως έγραψε και η Αμερικανίδα συγγραφέας Edith Wharton (1862- 1937), «ο μόνος τρόπος να μην σκέφτεσαι τα χρήματα, είναι να έχεις πάρα πολλά»!