ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ
Αν είσαι αρχάριος δρομέας, διάβασε όσα έχει να σε συμβουλέψει ένας ειδικός στο τρέξιμο, ώστε να ασκείσαι με ασφάλεια και να βελτιωθείς.
Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις κάποιου είδους άσκηση και το τρέξιμο είναι κάτι που μπορείς να κάνεις εύκολα και δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται ένας αρχάριος δρομέας είναι ένας στίβος κοντά στο σπίτι του ή μερικοί δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.
Πριν όμως βγεις σε στάδια ή δρόμους, καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου μερικά πράγματα. Ποια είναι αυτά;
1. Διάλεξε κατάλληλα παπούτσια
Αρχικά, θα πρέπει να βρεις ένα σωστό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Για τον σκοπό αυτό, καλό είναι να απευθυνθείς στο πλησιέστερο κατάστημα με είδη αποκλειστικά για τρέξιμο. Αξίζει να επενδύσεις στα κατάλληλα παπούτσια, καθώς παρέχουν άνεση και βοηθούν στην αποφυγή τραυματισμών. Αν το κατάστημα διαθέτει πελματογράφο, κάντε τις σχετικές μετρήσεις.
Ένα ακόμα χρήσιμο αξεσουάρ για τρέξιμο είναι ένα «έξυπνο» ρολόι, με το οποίο θα μπορείς να παρακολουθείς την πρόοδό σου.
2. Σχεδίασε τη διαδρομή σου
Το να το τρέχεις στη γειτονία σου είναι ό,τι πιο βολικό για έναν αρχάριο δρομέα, αρκεί αυτό να είναι εφικτό. Μην ξεχνάς ότι προέχει η ασφάλεια, γι' αυτό να συνυπολογίσεις την κίνηση, τα πεζοδρόμια, αλλά και την παρουσία άλλων ατόμων.
3. Μην αγνοείς τυχόν ενοχλήσεις
Ο πόνος στο ισχίο αντανακλά στο γόνατο και το αντίστροφο. Κατά την διάρκεια αγώνων ή προπόνησης προκύπτουν κατάγματα κόπωσης, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη σωστή διάγνωση.
4. Βγάλε πρόγραμμα
Θα πρέπει να αποφασίσεις πότε θα τρέξεις και να το θεωρήσεις σαν μια δέσμευση. Το «πότε» σημαίνει πρακτικά ποιες μέρες της εβδομάδας και σε ποιο χρονικό διάστημα της μέρας. Μπορείς να σημειώσεις τα παραπάνω σε ένα ημερολόγιο ή να βάλεις μια υπενθύμιση στο κινητό σου τηλέφωνο.
Οι πρωινοί δρομείς έχουν μεγαλύτερη συνέπεια και καλύτερα ποσοστά επιτυχίας, αφού έχουν χρόνο μέσα στη μέρα να ασχοληθούν με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, χωρίς να θυσιάσουν την προπόνησή τους. Όμως, και το τρέξιμο τις απογευματινές ή μεσημβρινές ώρες ωφελεί πολλές φορές τη μεταβολικότητα του οργανισμού.
Τι άλλο πρέπει να ξέρει ένας αρχάριος δρομέας
Είναι σημαντικό να είσαι επίμονος και συνεπής, ώστε να μην παραλείπεις προπονήσεις συχνά ή να μην τις συγχωνεύεις όταν χάσεις κάποια προπόνηση. Πολλές και μικρές προπονήσεις τη βδομάδα είναι πιο αποτελεσματικές από μία ή δύο μεγάλες. Αν κάνεις το μεγαλύτερο μέρος του τρεξίματος σε μία ή δύο προπονήσεις, το σώμα σου χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει και αναγκαστικά πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή στην επόμενη προπόνηση.
Επίσης, η ξεκούραση είναι αναγκαία, αλλά αποτελεί την πιο υποτιμημένη πλευρά της προπόνησης. Χωρίς αυτή, το σώμα σου θα καταρρεύσει και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστείς.
Αρκετοί αρχάριοι δρομείς πιστεύουν πως αναπόφευκτα το τρέξιμο θα προκαλέσει κάποιου είδους πόνο, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Ο πόνος είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σου να σου πει πως κάτι δεν πάει καλά. Μικροί πόνοι μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλους και χρόνιους πόνους. Μία ή δύο μέρες επιπλέον ξεκούρασης την στιγμή που νιώσεις πόνο μπορούν να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο χρόνο αποκατάστασης και να προλάβουν μια μεγαλύτερη ζημιά, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποχής από τις προπονήσεις. Μην προσπαθήσεις να ξεπεράσεις κάποιον τραυματισμό μέσω των προπονήσεων. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις τα πράγματα χειρότερα.
Ο Γιώργος Ρουκλιώτης είναι Προπονητής Στίβου και απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών με Msc endurance sports training.