ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΑΫΠΝΙΑ
Η αφύπνιση μέσα στην νύχτα είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Δες τι δεν πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και να μπορέσεις σύντομα να κοιμηθείς και πάλι.
Είναι μια ισχυρή ένδειξη υποβόσκοντος άγχους. Συμβαίνει συνήθως μεταξύ 3 και 4 τα ξημερώματα, όταν για άγνωστη αιτία ξυπνάς και είναι αδύνατον να ξανακοιμηθείς. Είναι τότε που αρχίζει να φουντώνει η ανησυχία για το βάσανο της αϋπνίας, αλλά και η αγωνία για το πώς θα ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας.
Την επόμενη φορά που θα σου συμβεί, μην πέσεις σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της αϋπνίας και κράτα στο μυαλό σου τι δεν πρέπει να κάνεις για να μπορέσεις σύντομα να ξανακοιμηθείς
Μην κοιτάς συνεχώς το ρολόι
Είναι η φυσική σου τάση όταν έχεις αϋπνία να κοιτάς ξανά και ξανά το ρολόι. Καθώς βλέπεις την ώρα να προχωρά, το άγχος και η νευρικότητά σου εντείνονται και δυσκολεύεσαι ακόμη περισσότερο να ξανακοιμηθείς.
Μην ανάψεις τα φώτα και μην κοιτάξεις το κινητό σου
Είναι λογικό όταν ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα να νιώσεις τέτοια απογοήτευση και νευρικότητα, που να θες να ανοίξεις το φως, να πιάσεις το κινητό σου για να σκρολάρεις ή να διαβάσεις για να ξεχαστείς. Στην περίπτωση της αϋπνίας, όμως, είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσες να κάνεις, αφού η έκθεση στο φως σταματά την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον ύπνο.
Μην μένεις στο κρεβάτι για πολύ ώρα όταν έχεις αϋπνία
Εάν ξυπνήσεις μέσα στην νύχτα και δυσκολεύεσαι να ξανακοιμηθείς, μην παραμείνεις στο κρεβάτι περισσότερο από ένα τέταρτο με μισή ώρα. Οι ειδικοί συνιστούν να σηκώνεσαι από το κρεβάτι μετά το πρώτο μισάωρο για να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου να συνδέσει το κρεβάτι σου με τον ύπνο και όχι με το να βρίσκεσαι εκεί ξύπνιος/α. Αντ' αυτού, σήκω από το κρεβάτι σου, κάνε διαλογισμό ή διάβασε λίγες σελίδες από το βιβλίο σου.