ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΘΕΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΝΑ ΣΟΥ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ
Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, υπάρχει τρόπος να κάνεις την άσκηση ευχάριστο μέρος της καθημερινότητάς σου και να μην τα παρατήσεις με την πρώτη ευκαιρία.
Κατ’ αρχάς, αν δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις ή να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής, σου λέμε ότι δεν είσαι μόνος. Παρά τις καλές μας προθέσεις, παρά το γεγονός ότι πλέον γνωρίζουμε καλά τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης, παρά το ότι με ένα «κλικ» έχουμε πρόσβαση σε αμέτρητα προγράμματα εκγύμνασης, πολλοί από εμάς καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να σηκωθούμε από την καρέκλα, έστω τρεις φορές την εβδομάδα.
Το να κάνεις την άσκηση μέρος της ρουτίνας σου, καθημερινή συνήθεια, απαιτεί σωστή νοοτροπία και έξυπνη προσέγγιση. Αν οι γνώσεις και οι προθέσεις ήταν αρκετές για να μας κινητοποιήσουν, τότε σχεδόν όλη θα είχαμε εξαιρετική φυσική κατάσταση.
3 αρχές για να κάνεις συνήθεια όποια άσκηση επιλέξεις
Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να χτίσεις σιγά σιγά τη συνήθεια αυτή; Το πρώτο βήμα είναι να διαγράψεις από το μυαλό σου τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα». Δεν χρειάζεται να περνάς ώρες στο γυμναστήριο ή να κάνεις πράγματα που δεν θες. Λίγα λεπτά σωματικής δραστηριότητας είναι καλύτερα από το τίποτα και αρκούν για να βιώσεις τα οφέλη της.
Επίσης, μην ξεχνάς να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Μην νιώθεις άσχημα με το σώμα σου, το τωρινό επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης ή την υποτιθέμενη έλλειψη θέλησης, γιατί οι σκέψεις αυτές το μόνο που θα κάνουν είναι να σε αποθαρρύνουν. Δες τα λάθη του παρελθόντος ως ευκαιρία για βελτίωση.
Τέλος, εξέτασε αντικειμενικά τις προσδοκίες σου. Κανείς δεν είδε βελτιώσεις μέσα σε μια μέρα και το να περιμένεις να πετύχεις πολλά σε σύντομο διάστημα οδηγεί στην απογοήτευση. Άσε στην άκρη όσα δεν μπορείς να καταφέρεις και δώσε βάρος στη συνέπεια. Η βελτίωση στη διάθεση μπορεί να έρθει γρήγορα, αλλά τα σωματικά οφέλη θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο.
Πώς η άσκηση θα γίνει συνήθεια
Κι όμως, κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις μπορείς να εντάξεις τη φυσική δραστηριότητα στο πρόγραμμά σου και να μην την εγκαταλείψεις. Ποιες κινήσεις είναι αυτές;
1. Ξεκίνα από χαμηλά
Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, χρειαζόμαστε περίπου 30 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα. Όμως, ο στόχος αυτός μπορεί να είναι άπιαστος για σένα τη δεδομένη περίοδο. Όσο πιο φιλόδοξα είναι τα σχέδιά σου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποτύχεις, να απογοητευτείς και να τα παρατήσεις. Είναι καλύτερα να ξεκινήσεις με εύκολους στόχους, που μπορείς να επιτύχετε, ώστε να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου και να προχωρήσεις σε πιο απαιτητικούς.
2. Μπες στον… αυτόματο
Προσπάθησε να δημιουργήσεις συνθήκες που σε βάζουν να ενεργείς στον αυτόματο, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείς, για παράδειγμα, να φεύγεις από τη δουλειά και να πηγαίνεις κατευθείαν στο γυμναστήριο ή να αφήνεις τον αθλητικό σου ρουχισμό δίπλα στο κρεβάτι, ώστε με το που σηκώνεσαι το πρωί να πηγαίνεις για τρέξιμο.
3. Αντάμειψε την προσπάθεια
Όσοι ασκούνται τακτικά, το κάνουν επειδή αποκομίζουν κάποιο κέρδος, όπως π.χ. περισσότερη ενέργεια, καλύτερο ύπνο, μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Ωστόσο, αυτά είναι μακροπρόθεσμα οφέλη. Όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα εκγύμνασης είναι σημαντικό να έχεις και πιο άμεσα κέρδη. Μπορείς, λοιπόν, όταν πετυχαίνεις έναν νέο στόχο, να ανταμείβεις τον εαυτό σου με κάτι απλό, αλλά ευχάριστο, όπως λίγη ώρα στη σάουνα, ένα μασάζ, ένα ρόφημα.
4. Επίλεξε δραστηριότητες που σε χαροποιούν
Εάν η προπόνησή σου δεν σε ικανοποιεί και γενικά σου δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα, είναι πολύ πιθανό να τα παρατήσεις. Το τρέξιμο, το ποδήλατο, τα βάρη δεν είναι οι μοναδικές επιλογές που υπάρχουν εκεί έξω. Μην διστάσεις να δοκιμάσεις διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να βρεις αυτήν που ταιριάζει στον τρόπο ζωής, τις ικανότητες και το γούστο σου.
5. Προγραμμάτισε σωστά
Όπως προγραμματίζεις τα ραντεβού στην εργασία σου, έτσι καλό είναι να προγραμματίζεις και το πότε θα ασκηθείς. Θεώρησε την άσκηση ένα σημαντικό ραντεβού με τον εαυτό σου και σημείωσέ το στην ατζέντα σου. Φρόντισε, μάλιστα, να βάλεις τις προπονήσεις την ώρα της ημέρας που είσαι πιο δραστήριος. Αν, για παράδειγμα, είσαι βραδινός τύπος, τότε μην προσπαθήσεις να στριμώξεις μισή ώρα τρέξιμο το πρωί πριν πας στη δουλειά.